«Δεδομένης της αδύναμης υποκείμενης αναπτυξιακής δυναμικής, θεωρούμε ότι ο πληθωρισμός θα υπολείπεται των προβλέψεων της ΕΚΤ το 2025 και θα επιτρέψει έναν διαρκή ρυθμό μείωσης των επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2025», σημειώνουν οι αναλυτές.
Η άνοδος του πληθωρισμού στο 2% ετησίως οφείλεται στους ισχυρότερους ρυθμούς αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.
Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά, με τη συνιστώσα των υπηρεσιών έντασης μισθών να παραμένει σταθερή.
Ενώ τα εισερχόμενα στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι η αγορά εργασίας εξασθενεί, η μείωση του ποσοστού ανεργίας στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο επιβεβαιώνει ότι το τελευταίο μίλι στη μάχη για τον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί ακόμη, καθώς η επικρατούσα στενότητα θα διατηρήσει τις μισθολογικές πιέσεις σε υψηλά επίπεδα.
Δεν θα τρομάξει η ΕΚΤ
Η υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού και της ανάπτυξης σημαίνει ότι η μικρή άνοδος του Οκτωβρίου δεν θα τρομάξει την ΕΚΤ, η οποία έχει υιοθετήσει έναν πιο ήπιο τόνο, καθώς τα εισερχόμενα στοιχεία για την ανάπτυξη παραμένουν αδύναμα, εκτιμά η Oxford Economics.
Ενώ το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου ξεπέρασε ελαφρώς τις προσδοκίεw, ενισχύθηκε από ορισμένα έκτακτα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, και η δυναμική της ανάπτυξης παραμένει εξαιρετικά ετερογενής σε ολόκληρη την περιοχή.
«Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα προχωρήσει σε πτωτική τροχιά έως τα μέσα του 2025, με μέσο όρο 1,5% καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και υπολείπεται των προβλέψεων της ΕΚΤ.
Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025, συνολικά 125 μονάδες βάσης πολιτικής χαλάρωσης το επόμενο έτος», αναφέρουν οι αναλυτές.
Σχόλια αναγνωστών