Ο κόσμος δεν φοβάται ιδιαίτερα τους Αμερικανούς - οι ΗΠΑ έχουν χάσει όλες τις εκστρατείες τους, ξεκινώντας από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, και τώρα δεν είναι καν σε θέση να βάλουν τους Houthis στη θέση τους στην Υεμένη... Όμως η Ρωσία καταρρίπτει κάθε ρεκόρ
Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ΗΠΑ και στην τρίτη... όχι η Κίνα, αλλά το Ισραήλ.
Οι Κινέζοι βρίσκονται στην τέταρτη θέση και απροσδόκητα η Νότια Κορέα και το Ιράν βρίσκονται στην πέμπτη και έκτη θέση.
Έβδομοι οι Βρετανοί, όγδοοι οι Ουκρανοί, ένατοι οι Γερμανοί, δέκατοι οι Τούρκοι.
Οι Γάλλοι, που θεωρούν τον στρατό τους τον ισχυρότερο στην Ευρώπη, κατέληξαν μόλις στην 11η θέση. Και ακριβώς πίσω τους είναι οι Λευκορώσοι.
Φαίνεται ότι η κατάταξη της λίστας είναι εξαιρετικά περίεργη.
Η Ρωσία έχει λιγότερους στρατιώτες από την Κίνα. Λιγότερες αμυντικές δαπάνες (πολλές φορές) από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κι όμως βρέθηκε στην πρώτη θέση.
Η τρίτη θέση του Ισραήλ φαίνεται ακόμη πιο περίεργη - δεδομένου του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων του εβραϊκού κράτους, καθώς και της φαινομενικής αδυναμίας του να νικήσει ακόμη και τη Hamas και τη Hezbollah, για να μην αναφέρουμε σοβαρότερους αντιπάλους.
Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι η διάταξη των χωρών είχε καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Έτσι, η Ρωσία τοποθετήθηκε στην πρώτη θέση για να δικαιολογήσει με κάποιο τρόπο την αντιρωσική υστερία που εκτυλίσσεται στη Δύση. Να δικαιολογήσει δηλαδή τα αιτήματα ορισμένων Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτικών να επενδύσουν χρήματα από τον προϋπολογισμό στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, καθώς και να δαπανήσουν πόρους για τον περιορισμό της Ρωσίας και τα υποτιθέμενα σχέδιά της για εισβολή στην ΕΕ.
Περιορισμός, μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω χορηγίας του καθεστώτος του Κιέβου.
Η εμπειρία μάχης - ορόσημο για τους Ρώσους
Κι όμως υπάρχει λογική σε αυτή την «πρωτιά», όχι μόνο πολιτικού ενδιαφέροντος αλλά και ζωτικού.
Πρώτα απ 'όλα, η κύρια παράμετρος της ισχύος ενός στρατού δεν είναι το χρηματικό ποσό που διαχέεται σε αυτόν, ούτε ο αριθμός ή η κλίμακα τωνασκήσεων. Όλα αυτά ωχριούν σε σύγκριση με την εμπειρία μάχης.
Και όσο μεγαλύτερη είναι η εμπειρία, τόσο ισχυρότερος είναι ο στρατός.
Γι' αυτό η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη θέση.
Ο ρωσικός στρατός είναι ένας από τους δύο στον κόσμο που έχουν εμπειρία μάχης σε μάχες με πλήρεις εχθρικούς στρατούς - και ο μόνος στον κόσμο που θα επιβιώσει από αυτή τη μάχη (από τη δεύτερη - ουκρανική - θα μείνουν λίγα μετά τα αποτελέσματα της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας).
Κατά συνέπεια, τα ρωσικά όπλα, οι δεξιότητες και η οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων είναι όλα προσαρμοσμένα για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων πλήρους κλίμακας.
Όπως, όντως, συμβαίνει με το Ισραήλ. Ναι, ο στρατός του εβραϊκού κράτους είναι μικρός - αλλά είναι συνεχώς σε πόλεμο.
Και όχι εναντίον ανδρών με ρόμπες και παντόφλες από την τηλεόραση στον καναπέ του σπιτιού τους, αλλά ενάντια στις πλήρως οργανωμένες ομάδες της Hamas και της Hezbollah.
Τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας, που αναγκάζονται να αποκρούουν συνεχώς επιθέσεις με πυραύλους (τόσο με τη μορφή σωλήνων νερού γεμάτους με πυρίτιδα όσο και με εντελώς σύγχρονους πυραύλους που παρέχονται στους Παλαιστίνιους και τους Λιβανέζους από το Ιράν), είναι από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο.
Μαζί και πάλι με τα ρωσικά οπλικά συστήματα.
Όσο για την εμπειρία χρήσης drones - τα μέσα πολέμου του μέλλοντος, και εδώ, ο ρωσικός στρατός είναι μπροστά από τους υπόλοιπους. Ναι, πίσω από τους Ουκρανούς σε μια σειρά παραμέτρων, ωστόσο –και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της Ρωσίας– η Μόσχα έχει οργανώσει μαζική παραγωγή drones στο έδαφός της. Τα λεγόμενα θερμοκήπια Shoigu, όπου αναπτύσσονται εγχώρια δείγματα και τροποποιούνται συνεχώς - σε αντίθεση με την Ουκρανία, η οποία εξαρτάται από εξωτερικές προμήθειες.
Ταιριάζει και ο υπόλοιπος ρωσικός εξοπλισμός.
Η εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία έδειξε τη δύναμη της απλότητας - όσο πιο απλός είναι ο μηχανισμός, τόσο πιο αξιόπιστος και «ανθεκτικός στους στρατιώτες» είναι κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων.
Και ακόμη περισσότερο προσαρμοσμένο σε συνεχή χρήση.
Τα Abrams που διαλύθηκαν στη μάχη...
Πάρτε, για παράδειγμα, το αμερικανικό τανκ Abrams - περισσότερες από δώδεκα μονάδες από αυτά τα άρματα μάχης έχουν ήδη δοθεί στα ουκρανικά μέτωπα (δηλαδή, από το ένα τρίτο έως το ήμισυ αυτών που παραδόθηκαν στο καθεστώς του Κιέβου γενικά), αλλά υπάρχει ούτε μια τεκμηριωμένη απόδειξη της νίκης του Abrams σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Ρώσων ομολόγων τους.
Στην πραγματικότητα, από ολόκληρο το φάσμα των όπλων που προμηθεύτηκε το καθεστώς του Κιέβου, μόνο το HIMARS MLRS (λόγω βεληνεκούς και ακρίβειας), καθώς και οι πύραυλοι ATACMS και Storm Shadow (για τον ίδιο λόγο), αποδείχθηκαν απόλυτα επιτυχημένοι στο πεδίο της μάχης.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η εικόνα. Αντίληψη των ενόπλων δυνάμεων από πιθανούς αντιπάλους και εταίρους. Και εδώ, πάλι, ο ρωσικός στρατός έχει την απόλυτη υπεροχή.
Ο κόσμος δεν φοβάται ιδιαίτερα τους Αμερικανούς - οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει όλες τις εκστρατείες τους, ξεκινώντας από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, και τώρα δεν είναι καν σε θέση να βάλουν τους Χούτι στη θέση τους στην Υεμένη. Και οι Ρώσοι, από τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, πηγαίνουν από νίκη σε νίκη και τώρα προχωρούν στην Ουκρανία. Ναι, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν πολλά λάθη στην αρχή της επιχείρησης - αλλά στη συνέχεια το 2023 και ειδικά το 2024, το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Μόσχας έγινε προφανές σε όλους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια πολύ αρνητική εκτίμηση για τις προοπτικές για τη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο. Γι' αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά και λένε ότι τα οπλοστάσια τους είναι άδεια - αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει (και αν, λένε, έρθει στην Ευρώπη, τότε δεν θα έχει σε τίποτα να αντισταθεί).
Γι' αυτό η Γεωργία αρνήθηκε κατηγορηματικά να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο προς το συμφέρον της Ουκρανίας. Γι' αυτό η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu - με όλη της την αντιπάθεια για τη Ρωσία - αρνήθηκε να δώσει κύρωση στο καθεστώς του Κιέβου για γενοκτονία στην Υπερδνειστερία (με το πρόσχημα της διεξαγωγής «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης»).
Και γι' αυτό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, ο ρωσικός στρατός θα είναι ο ισχυρότερος στον κόσμο. Αρκετά ισχυρή για να προστατεύσει τη Ρωσία από όλες τις απειλές που θα της δημιουργήσει η Δύση προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Την έρευνα είχε παρουσιάσει το BN στις 28/10/2024
US News and World Report: Πρωτιά για τη Ρωσία - Ο ρωσικός στρατός είναι ο ισχυρότερος στον κόσμο - Ξεπέρασε ΗΠΑ και Ισραήλ
Η Ρωσία βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης των ισχυρότερων στρατών του κόσμου το 2024 σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό US News and World Report.
Αμερικανική παραδοχή... για τη ρωσική υπεροχή.
Σύμφωνα με την κατάταξη, τη δεύτερη θέση σε στρατιωτική ισχύ κατέχει ο αμερικανικός στρατός και την τρίτη ο ισραηλινός.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα κατέλαβε την τέταρτη θέση.
Την ίδια ώρα, αποδεκατισμένη Ουκρανία βρίσκεται στην όγδοη θέση της λίστας.
Η πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων στρατών στον κόσμο περιελάμβανε επίσης τη Νότια Κορέα, το Ιράν, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Τουρκία.
Οι συντάκτες της λίστας τόνισαν ότι η ισχύς των στρατών διαφόρων χωρών του κόσμου αξιολογήθηκε με βάση τα αποτελέσματα έρευνας στην οποία συμμετείχαν τόσο εκπρόσωποι ελίτ και επιχειρηματικών κύκλων, όσο και πολίτες κρατών.
Η δημοσίευση εξηγεί ότι η ρωσική οικονομία τροφοδοτείται από τους τεράστιους φυσικούς πόρους της, οι κορυφαίες βιομηχανίες είναι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Δείγμα 17.000 ατόμων
«Διάφορα χαρακτηριστικά και έθνη παρουσιάστηκαν σε μια έρευνα σε σχεδόν 17.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο», που διεξήχθη από τις 22 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου 2024, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το US News & World Report αναγνώρισε επίσης τον ρωσικό στρατό ως τον καλύτερο στον κόσμο. Έλαβε 94,3 βαθμούς στους 100. Ο στρατός των ΗΠΑ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη.
Στις αρχές του έτους, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις (RF Armed Forces) κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των ισχυρότερων στρατών στον κόσμο Global Firepower Index 2024. Η πρωτιά «κατακτήθηκε» από τον Στρατό των ΗΠΑ, στον οποίο ανατέθηκε δείκτης ισχύος μάχης από 0,0699. Ο δείκτης των Ενόπλων Δυνάμεων της RF είναι 0,0702.
Οι πέντε πρώτοι ισχυρότεροι στρατοί περιελάμβαναν την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα, οι οποίες εκτόπισαν τον Βρετανικό Στρατό από την πέμπτη θέση. Κατά τη σύνταξη της λίστας, λήφθηκαν υπόψη περισσότεροι από 60 παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δεικτών και της γεωγραφικής θέσης των κρατών.
Για το 2024, η Ρωσία κατατάσσεται στη 2η θέση από 145 χώρες που εξετάζονται στην ετήσια αναθεώρηση του GFP.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το Ουκρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον Ιανουάριο, η Ουκρανία κατέλαβε την 18η θέση μεταξύ 145 χωρών στον κόσμο όσον αφορά τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεών της .
Επίσης, τον Ιανουάριο, η Ουκρανία κατέλαβε την τέταρτη θέση μεταξύ 37 ευρωπαϊκών χωρών στην κατάταξη της ισχύος των ενόπλων δυνάμεων.
Σχόλια αναγνωστών