Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,5% το 2025 και 2,4% το 2026 – Κίνδυνος το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Standard & Poor’s για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,5% το 2025 και 2,4% το 2026 – Κίνδυνος το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
«Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την ελληνική οικονομία εάν ο λόγος καθαρού χρέους της κυβέρνησης προς το ΑΕΠ μειωθεί περαιτέρω» αναφέρει η Standard & Poor’s
Κινητήρα ανάπτυξης χαρακτηρίζει την Ελλάδα, χάρη στη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί ως τώρα, ο αμερικανικός πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, θέτοντας παράλληλα ορισμένους αστερίσκους.
Ειδικότερα, ο οίκος προβλέπει για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 2,5% το 2025, 2,4% το 2026 και 2,3% το 2027, διατηρώντας παράλληλα θετικές προοπτικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση BBB- και, παράλληλα, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας εάν το χρέος της μειωθεί περαιτέρω.
Σύμφωνα με την S&P, η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει την προσδοκία ότι, εντός του χρονικού ορίζοντα των 24 μηνών, το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα ενισχύσει περαιτέρω τη μείωση του λόγου χρέους της κυβέρνησης, ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα συνεχίσει να υπερβαίνει αυτήν των περισσότερων εταίρων στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, «Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε την προοπτική μας σε σταθερή εάν η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας και οι εξωτερικές ανισορροπίες, όπως το αυξημένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (CAD), επιδεινωθούν σημαντικά και πέρα από τις προσδοκίες μας.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, εάν γεωπολιτικές και εξωτερικές πιέσεις πλήξουν τη χώρα περισσότερο από ό,τι υποθέτουμε» υποστηρίζει ο οίκος και καταλήγει:
«Από την άλλη, θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την ελληνική οικονομία εάν ο λόγος καθαρού χρέους της κυβέρνησης προς το ΑΕΠ μειωθεί περαιτέρω, προσεγγίζοντας το επίπεδο των εταίρων στην ΕΕ.
Αυτό θα μπορούσε να προκύψει από τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την πλήρη αξιοποίηση των μεγάλων πόρων του προγράμματος NextGenerationEU και τη διατήρηση ισχυρών πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για παρατεταμένη περίοδο».
Screenshot-2024-12-19-130859.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης