
Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η ΕΚΤ, βλέποντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κλείνει εμπορικές συμφωνίες με… φίλους και εχθρούς, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας οι εκκλήσεις έχουν μείνει αναπάντητες.
Σύμφωνα με δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να βασίζεται υπερβολικά στο βασικό της σενάριο και πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει άμεσα αν η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός αποκλίνουν από τις προβλέψεις.
Σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, «το βασικό σενάριο γίνεται λιγότερο κατατοπιστικό και πιστεύω ότι η διέξοδος είναι να βασιστούμε περισσότερο σε πλήρως ανεπτυγμένα, καλά σχεδιασμένα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία», δήλωσε ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης, Jose Luis Escriva.
Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Gabriel Makhlouf, συμφώνησε επισημαίνοντας ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα φύση των διαταραχών στην προσφορά που προκαλούνται από το γεωοικονομικό κατακερματισμό. «Με τόση αβεβαιότητα γύρω από το τι μορφή θα πάρει το νέο γεωοικονομικό πλαίσιο, η ανάλυση σεναρίων προσφέρει μια αίσθηση του εύρους των πιθανών εξελίξεων», ανέφερε ο ίδιος.
Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής αβεβαιότητας οφείλεται στις ασταθείς εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, οι οποίες αναμένεται να περιορίσουν την ανάπτυξη στην οικονομία των 20 χωρών της ευρωζώνης και να ασκήσουν πιέσεις στον πληθωρισμό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Στο τραπέζι επιπλέον μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Καθώς οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να επιστρέψουν στον στόχο του 2% τους προσεχείς μήνες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις των επιτοκίων, πέρα από τις επτά που έχουν ήδη γίνει από τον Ιούνιο του 2024. Οι επενδυτές αναμένουν άλλες δύο μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025.
Σύμφωνα με το Bloomberg, σενάρια που χαρτογραφούν τις πιθανές συνέπειες των δασμών των ΗΠΑ ενδέχεται να περιλαμβάνονται στις επόμενες τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ που θα δημοσιευθούν τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ έχει χρησιμοποιήσει αντίστοιχες προβολές στο παρελθόν, για παράδειγμα κατά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Για τον Ισπανό κεντρικό τραπεζίτη, Jose Luis Escriva, είναι σαφές ότι οι δασμοί του Trump θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, αν και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό είναι λιγότερο ξεκάθαρες. «Πρέπει να είμαστε τώρα ευέλικτοι ώστε να αλλάξουμε ενδεχομένως την αντίδραση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε σε συνέδριο στη Ζυρίχη, υποστηρίζοντας τη μεγαλύτερη έμφαση στα δεδομένα υψηλής συχνότητας στην παρούσα συγκυρία. Η ανάγκη για πλήρη ευελιξία είναι «πιο επιτακτική από ποτέ», πρόσθεσε.
Τα 3 σενάρια για τον εμπορικό πόλεμο
Σε ομιλία του, ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Gabriel Makhlouf, ανέλυσε περισσότερο τις πιθανές εκβάσεις της παρούσας εμπορικής διαμάχης, παρουσιάζοντας τρία σενάρια:
- Το πρώτο προβλέπει απειλές για δασμούς που δεν διαρκούν, αλλά παρατεταμένη αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική, η οποία πλήττει τις επενδύσεις και το κλίμα. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί αποπληθωριστικό.
- Το δεύτερο προϋποθέτει ότι οι «αμοιβαίοι» δασμοί γίνονται μόνιμοι, προκαλώντας αντίποινα με πιο έντονα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Οι συνέπειες στις τιμές καταναλωτή εδώ είναι ασαφείς.
- Στο τρίτο, οι ΗΠΑ καταλήγουν σε εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά οι εντάσεις με την Κίνα συνεχίζονται, οδηγώντας σε μετατόπιση των κινεζικών εξαγωγών προς την ΕΕ.
«Η αβεβαιότητα είναι η νέα βεβαιότητα και η πλοήγηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον απαιτεί προσαρμοστικότητα τόσο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και από τις επιχειρήσεις», είπε ο Makhlouf. «Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα θα είναι καθοριστικές».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών