Απόψεις - Άρθρα

Το χαμένο στοίχημα του Puigdemont και ο αντίκτυπος στην ισπανική οικονομία - Τι έπεται για την Καταλονία;

Το χαμένο στοίχημα του Puigdemont και ο αντίκτυπος στην ισπανική οικονομία - Τι έπεται για την Καταλονία;
Οι εκλογές της 21/12 δύσκολα θα μπορέσουν να λύσουν όλα τα προβλήματα

Σίγουρα δεν είχε ακριβώς αυτό στο μυαλό του ο Carles Puigdemont όταν πριν από δύο εβδομάδες περίπου αποφάσιζε να ανακηρύξει ανεξάρτητη την Καταλονία, αφήνοντας την Ευρώπη με το στόμα ανοιχτό…
Οι τακτικές του ηγέτη της Καταλονίας μέχρι εκείνη την ώρα είχαν στόχο να κινητοποιήσουν μια δημόσια υποστήριξη, επαναφέροντας στη ζωή το εθνικιστικό όραμα ενός καταλανικού κράτος.
Αλλά μέσα σε λίγες ώρες, η Καταλονία τέθηκε υπό τον άμεσο έλεγχο της Μαδρίτης, με τον Puigdemont να καταφεύγει στις Βρυξέλλες με τέσσερις από τους υπουργούς του, προς έκπληξη πολλών στην περιοχή – ειδικά εκείνων που περίμεναν να εναντιωθεί στη Μαδρίτη ή τουλάχιστον να καθοδηγήσει μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.
Ο Puigdemont υπερασπίστηκε την απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι ταξίδεψε στο Βέλγιο προκειμένου να ζητήσει την στήριξη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε αρθρογράφους εφημερίδων να τον γελοιοποιήσουν.
Ο Puigdemont κατάφερε μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα να κάνει δύο τραγικά πολιτικά λάθη.
Πρώτον, δεν θα έπρεπε να προβεί σε μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, μια ενέργεια που αμέσως υπονόμευσε την πολιτική νομιμότητα του καταλανικού εθνικιστικού κινήματος.
Όμως, αφού αποφάσισε να τραβήξει τη σκανδάλη – κάτι που ήταν εγγυημένο ότι θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση της Μαδρίτης – θα έπρεπε να είχε παραμείνει στην Ισπανία, όποιες και αν ήταν οι συνέπειες.
Ο ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, δύσκολα θα φυλάκιζε τον Puigdemont, καθώς έτσι θα υπήρχε ο κίνδυνος να τον μετατρέψει σε μάρτυρα.
Ένας έκπτωτος Puigdemont, που στέκεται όρθιος απέναντι στη Μαδρίτη, θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις πιο δραματικές στιγμές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ισπανίας, ενδεχομένως προκαλώντας περαιτέρω εθνικό τραύμα.
Κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν, αν και μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε για τη χρήση υπερβολικής βίας κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, ο Rajoy ενδεχομένως να ήταν περισσότερο ευέλικτος και ανοιχτός σε μια συζήτηση με τον καταλανό ηγέτη.
Τώρα, το επόμενο κρίσιμο ορόσημο για την Καταλονία είναι οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που κήρυξε ο Rajoy.
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα γίνει τότε και πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς η Μαδρίτη θα αντιμετωπίσει τον Puigdemont.
Όμως ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι συνέπειες του αποτυχημένου στοιχήματος του Puigdemont θα παραμείνουν για πάντα ζωντανές.

Τι θα μπορούσαν να προσφέρουν οι εκλογές

Οι νέες εκλογές στην Καταλονία θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για μια ειρηνική συνύπαρξη, λένε οι ειδικοί-παρά το γεγονός ότι ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος από την αντιπαράθεση πιθανόν να παραμείνει και στο μέλλον.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι εκλογές θα μπορέσουν να λύσουν όλα τα προβλήματα.
Είναι εμφανές ότι απαιτείται ένα εντελώς ανανεωμένο πολιτικό περιβάλλον για να μπορέσει να αναδυθεί οποιαδήποτε λύση.
Οι εκλογές της Καταλονίας δεν πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στο θέμα της ανεξαρτησίας, αλλά σε όλα τα άλλα θέματα που επηρεάζουν την περιοχή.
Ένα νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει έναν νέο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας, με την ελπίδα να υπάρξουν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, που θα αντιταχθεί σε περαιτέρω κινητοποιήσεις και ταραχές.
Με τις εκλογές του Δεκεμβρίου θα μπορούσε να ξαναέρθει στο προσκήνιο ο συνασπισμός μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.
Οι μεγάλοι συνασπισμοί παραδοσιακά είχαν μια προνομιακή θέση στην Ισπανία, και ο συνασπισμός θα μπορούσε να αποσπάσει περισσότερες ψήφους από ό,τι θα κέρδιζε μόνο του καθένα από τα επιμέρους κόμματα.

Πιέσεις στην οικονομία της Ισπανίας

Ωστόσο, η κρίση στην Καταλονία αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία του συνόλου της χώρας.
Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, προειδοποίησε προσερχόμενος στο προχθεσινό (06/11/2017) Eurogroup ότι, εξαιτίας της κρίσης, η κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του 2018 κατά 0,4-0,5%, στο 2,3%.
«Εάν δεν είχαμε το καταλανικό ερώτημα... σίγουρα θα είχαμε μια ανάπτυξη της τάξεως του 2,7% ή του 2,8%», δήλωσε ο de Guindos, ο οποίος χαρακτήρισε «φάρσα» τις ενέργειες του
Puigdemont.
Ήδη τα στοιχεία από τον κλάδο των υπηρεσιών έδειξαν ότι η καταλανική κρίση θα ασκήσει πιέσεις στην οικονομία της Ισπανίας.
Ο μηνιαίος δείκτης υπηρεσιών IHS Markit κατέγραψε τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών, υποχωρώντας κατά 2,1 μονάδες, στις 54,6, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.
Όπως αναφέρεται μάλιστα στην έκθεση της IHS Markit, η εμπιστοσύνη μεταξύ παρόχων υπηρεσιών διολίσθησε σε χαμηλό άνω του ενός έτους, με ορισμένες επιχειρήσεις να καθυστερούν αποφάσεις για δαπάνες εν μέσω της αβεβαιότητας.
Με την Καταλονία να αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας, είναι ύψιστης σημασίας να μπει ένα τέλος στην κρίση.

Πλήγμα για τον τουρισμό

Την ίδια ώρα, αναμένεται μια μείωση της τάξεως του 10% στον τουρισμό της Καταλονίας κατά το δ’ τρίμηνο του 2017, με την περιφέρεια να είναι αντιμέτωπη με ένα πιθανό οικονομικό πλήγμα ύψους 500 εκατ. δολ.
Όπως ανέφερε ο κορυφαίος αξιωματούχος της Καταλονίας για τον τουρισμό Patrick Torrent σε μια συνέντευξη στο «The Associated Press», η περιοχή θα δει πιθανόν μια πτώση 10-12% στους αριθμούς του τουρισμού κατά το δ’ τρίμηνο, που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των ετήσιων εσόδων του τουρισμού.


Ελευθερία Πιπεροπούλου

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης