Με στραμμένο το βλέμμα στις διεθνείς εξελίξεις λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ανατολική Ουκρανία, αντιλαμβανόμαστε πως ξημέρωσε σκοτεινή ημέρα για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα.
Η αναδιάταξη του διεθνούς ενεργειακού χάρτη είναι πλέον εδώ.
Ειδικότερα μετά τις δηλώσεις Timmermans για το λιγνίτη, η αγωνία επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας αλλά και κρατών είναι τεράστια.
Η Ρωσική Εισβολή, ενεργοποίησε σχέδια μαζικής εξόδου εταιρειών από τη Ρωσία.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η BP με την αποεπένδυση του μετοχικού της μεριδίου από την εταιρεία Rosneft με στόχο να αντλήσει 25 δις εκ. ευρώ.
Επακόλουθο της Ρωσικής εισβολής, οι τιμές του φυσικού αερίου που εκτινάχθηκαν στα ύψη, με τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής αγοράς αργού Brent να ξεπερνούν τα 100 δολάρια το βαρέλι. Τι συμβαίνει με την Ελλάδα? Το 66,5 % της ενέργειας που καταναλώνουμε αποτελείται από (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).
Άρα μιλάμε για πλήρη ενεργειακή εξάρτηση. Και μολονότι η κρατική Grazprom λέει ότι έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και δεν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό όπλο, τα δεδομένα δείχνουν άλλα.
Η ενεργειακή σκακιέρα αλλάζει και οφείλουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις.
Η γρήγορη και χωρίς επαρκή προετοιμασία για εγκατάλειψητου άνθρακα και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.
Η βιασύνη να περάσουμε στην απανθρακοποίηση δημιούργησε τεράστια ζητήματα τα οποία επωμίζονται τα νοικοκυριά.
Το κόστος της μεγαβατώρας στην προ ημερήσια αγορά του Χρηματιστήριου ενέργειας ξεπέρασε τα 400 ευρώ, τιμή που δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος.
Λύση στην ακραία αύξηση των τιμών θα επιφέρει η επιβολή ανώτατων ορίων στις προσφορές των ηλεκτροπαραγωγών (πλαφόν).
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί οικειοθελώς στην επιβολή του ανωτέρω μέτρου, τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η ΡΑΕ, αφενός θα πρέπει να συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς φορείς και τους συμμετέχοντες, αφετέρου να προβεί σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ACER και άλλους Ρυθμιστές, προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς όλες οι παράμετροι που συντείνουν στην παρούσα συγκυρία. Ενδεχόμενη παράταση της χρήσης λιγνίτη, ενδεχομένως να ανακουφίσει προσωρινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όμως δεν αποτελεί μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση.
Η στοχευόμενη παροχή βοήθειας για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε ιδιαίτερα ευάλωτες επιχειρήσεις και καταναλωτές είναι επιβεβλημένη.
Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης είναι η δημιουργία έργων υποδομών με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστική οικονομική επίδραση στην οικονομία.
Μιλάμε για έργα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Στόχος η επένδυση σε νέες μορφές, όπως η αποθήκευση ενέργειας στα υδροηλεκτρικά και αιολικά έργα τα οποία θα προσφέρουν με τη σειρά τους νέες θέσεις εργασίας. Το να προτάξουμε το εθνικό μας συμφέρον σε ενεργειακό και κοινωνικό επίπεδο και να αξιοποιήσουμε αυτό που διαθέτουμε, δηλαδή την οικονομική ενέργεια από ΑΠΕ, είναι μονής κατεύθυνσης επιλογή.
Γιώργος Σ. Ντούρος
Οικονομολόγος – Διεθνολόγος – Γραμματέας Νομαρχιακής Βορείου Τομέα Αθηνών
Α’ Αναπληρωματικός Περιφερειακός Σύμβουλος ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ
www.bankingnews.gr
Ντούρος (Οικονομολόγος): Η «αρρύθμιστη» αγορά ενέργειας καίει τα νοικοκυριά»
Η Ρωσική εισβολή ενεργοποίησε σχέδια μαζικής εξόδου εταιρειών από τη Ρωσία
Σχόλια αναγνωστών