Πέντε πράγματα φοβίζουν τις ασφαλιστικές: Η ασθενική ανάπτυξη της οικονομίας, τα χαμηλά επιτόκια, η μεταβλητότητα της αγοράς, ο πολιτικός και κανονιστικός κίνδυνος και ο ανταγωνισμός.
Τα πέντε αυτά πράγματα τις φοβίζουν τόσο, όσο τίποτα άλλο και τις οδηγούν με ρυθμούς πολύ έντονους να μπουν στον χορό των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.
Και δεν είναι μόνο αυτά, φόβο προκαλούν στις ασφαλιστικές ο κίνδυνος στο διαδίκτυο, τα ΔΠΧΑ 17, η κλιματική αλλαγή, ο κοινωνικός κίνδυνος και ο νομικός κίνδυνος.
Ισχυρότερη από πότε είναι η τάση για εξαγορές και συγχωνεύσεις στις ασφάλειες, καθώς ο κλάδος αναδύεται από την κρίση του κορωνοϊού και η οικονομία ανακάμπτει.
Ωστόσο τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών εκφράζουν πρώτοι ανησυχίες και φόβους για το αύριο.
Προσαρμογή μοντέλων
Για αυτούς σύμφωνα με την Moody’s οι διαδικασίες εξαγορών & συγχωνεύσεων είναι πολύ ψηλά στην καθημερινή τους ατζέντα. Κορυφαία στελέχη Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εκτιμούν ότι οι διαδικασίες θα συνεχιστούν και μάλιστα σε πιο έντονους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν ενώ γνώμη έχουν αλλάξει και αυτοί που δεν ήταν τόσο βέβαιοι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί με ανοδικούς ρυθμούς.
Θεωρούν την διαδικασία ως μέσο προσαρμογής των επιχειρηματικών τους μοντέλων στους νέους αργούς ρυθμούς της ανάπτυξης της οικονομίας.
Ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος είναι τα χαμηλά επιτόκια τα οποία τους ωθούν να φύγουν από την αγορά
Δηλώνουν αισιόδοξοι πάντως οι Ευρωπαίοι ασφαλιστικές με τους οικονομικούς διευθυντές να αναμένουν διψήφια αύξηση στα λειτουργικά τους κέρδη τους επόμενους 12 μήνες, μικρό ποσοστό βλέπει μονοψήφια αύξηση.
Οι οικονομικοί διευθυντές βλέπουν να αυξάνεται το εμπορικά και βιομηχανικά ασφάλιστρα αλλά να ασκούνται και ισχυρές πιέσεις στα ασφάλιστρα λιανικής.
Δεν προβλέπουν να γράψουν ζημιές από την πανδημία στο μέλλον καθώς οι περισσότερες ασφαλιστικές στην Ευρώπη έχουν πάψει να ασφαλίζουν τον κίνδυνο κατά τις ανανεώσεις αλλά και ούτε γράφουν τον κίνδυνο στις νέες δουλειές.
Υποδομές, ακίνητα και δάνεια σε πρώτη προτεραιότητα
Όλοι οι οικονομικοί διευθυντές θα συνεχίσουν να επενδύουν σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία στοχεύοντας ωστόσο σε ρευστά στοιχεία υψηλότερων αποδόσεων, αν και έχουν χορτάσει με τις υψηλές αποδόσεις στην κατηγορία αυτή.
Η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που φαίνεται να προτιμούν σήμερα είναι οι υποδομές, τα ακίνητα και τα στεγαστικά δάνεια.
Σε χαμηλότερη προτεραιότητα έχουν τα εταιρικά ομόλογα πιστοληπτικής διαβάθμισης Baa σε αντίθεση με το παρελθόν προφανώς λόγω της αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά.
Ωστόσο η Moody’s αναμένει να αυξηθούν οι τοποθετήσεις σε ομόλογα Baa στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστών, καθώς έχουν υψηλές αποδόσεις και καλύτερα στην αντιμετώπιση τους από τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία.
Ευμετάβλητες οι ασφαλιστικές ζωής
Τα ΔΠΧΑ 17 θα έχουν στις ασφαλιστικές πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με άλλες κανονιστικές αλλαγές.
Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου, το οποίο τίθεται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023, δύο χρόνια αργότερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Οι οικονομικοί διευθυντές αναμένουν ότι η εφαρμογή του νέου λογιστικού μοντέλου θα μειώσει
Περίπου το 50% αναμένει ότι το νέο πρότυπο θα μειώσει τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών ζωής.
Επίσης οι βλέπουν τα κέρδη των ασφαλιστικών ζωής να είναι πολύ ευμετάβλητα, αλλά με περιορισμένες επιδράσεις στην κερδοφορία.
Η αναθεώρηση του Solvency II θα μειώσει τους δείκτες των κεφαλαιακών απαιτήσεων .
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κάποιοι οικονομικοί διευθυντές ασφαλιστικών δηλώνουν ότι είναι εξετάζουν περιπτώσεις για να λειτουργήσουν τόσο ως αγοραστές όσο και ως πωλητές.
Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Οι πέντε μεγάλοι φόβοι των ασφαλιστικών - Αλλαγή προφίλ και συγχωνεύσεις για λόγους επιβίωσης
Ισχυρότερη από ποτέ είναι η τάση για εξαγορές και συγχωνεύσεις στις ασφάλειες, καθώς ο κλάδος αναδύεται από την κρίση του κορωνοϊού και η οικονομία ανακάμπτει
Σχόλια αναγνωστών