Ιδιαίτερα καυτό αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο για τους μεγαλο-οφειλέτες του ΕΦΚΑ, καθώς αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα 25.000 φυσικών και νομικών προσώπων με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, ενώ αναμένεται και κατάθεση ρύθμισης στη Βουλή που θα παραγράφει τις οφειλές δεκαετίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα επεκτείνεται η ρύθμιση των 12 σε 24 δόσεις.
Συγκεκριμένα η διαγραφή οφειλών στην δεκαετία έρχεται μετά από παρέμβαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός, ως αντίθετος στην αρχή της ασφάλειας δικαίου και της αρχής της αναλογικότητας.
Στη νέα διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, θα προβλέπεται το χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω μείωση του χρόνου παραγραφής στην 5ετία, όπως ισχύει για τα χρέη προς την Εφορία, με στόχο να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση, για το σύνολο των οφειλών και των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
Η διάταξη ορίζει τη 10ετία ως χρονικό όριο παραγραφής των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, τόσο «εν ευρεία» όσο και «εν στενή» έννοια. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν από τη στιγμή που ένα χρέος παράγεται έως ότου ο ΕΦΚΑ βγάλει πράξη βεβαίωσης της οφειλής αυτής, παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, ο επιπλέον της 10ετίας χρόνος θα παραγράφεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές που αναμένεται να διαγραφούν δεν δημιουργήθηκαν πρόσφατα, αλλά πρόκειται για οφειλές από το 2002 και εντεύθεν για τις οποίες δεν υπάρχει ενδεχόμενο είσπραξης ή συντηρητικής κατάσχεσης.
Για τους αυτοαπασχολούμενους θα ορίζεται ρητά ότι η παραγραφή δεν σημαίνει και διαγραφή της αξίωσης και κατά συνέπεια δεν οδηγεί σε διαγραφή του ασφαλιστικού χρόνου.
Ακόμη και κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να πληρώσει τις εισφορές που οφείλει για το διάστημα αυτό -ακόμη και αν βάσει της 10ετίας έχει παραγραφεί- και ο συγκεκριμένος χρόνος να προσμετρηθεί για τη λήψη της σύνταξής του.
Για τους μισθωτούς υπάρχει μεταβατική πρόβλεψη, ώστε και να μη χαθούν δικαιώματα, καθώς περιπτώσεις ασφαλισμένων μισθωτών, οι οποίοι κάνουν καταγγελία διεκδικώντας ασφαλιστικό χρόνο από εργοδότες, χωρίς όμως οι τελευταίοι να έχουν υποβάλει ΑΠΔ (ανασφάλιστη εργασία). Σε αυτή την περίπτωση, καθώς το δικαίωμα δεν έχει καταγραφεί, εφόσον υπάρξει παραγραφή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών