Σε νέα φάση περνούν οι ασφαλιστικές με αυξημένο προφίλ κινδύνου
Ταυτόχρονα μπροστά τους ορθώνονται μπαστούνια από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων.
Το 2023 θα είναι ένα πολύ δύσκολο για τις ασφαλιστικές έτος
Η άγνοια της κυβέρνησης για τα φορολογικά της ιδιωτικής ασφάλισης και η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού εξηγεί την μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά της να επαναξιολογήσει την φορολογική βάση του τομέα.
Η ΕΑΕΕ μελετά σχέδιο που θα υποβάλλει στην κυβέρνηση για την αλλαγή της φορολογικής βάσης των ασφαλιστικών, ωστόσο ο ελλοχεύει ο κίνδυνος το σχέδιο αυτό να το χειριστούν στελέχη που δεν γνωρίζουν τον κλάδο, καταλήγοντας σε ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό το νομοσχέδιο περί κλιματικής αλλαγής και υποχρεωτικής ασφάλισης.
Με λιγότερο από ένα μήνα πριν από την ημερομηνία του ισολογισμού έναρξης βάσει του νέου προτύπου ΔΠΧΑ 17, σύμφωνα με την KPMG η πίεση αυξάνεται στις ασφαλιστικές παγκοσμίως ενώ ούτε το 30% των ασφαλιστικών έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την μετάβαση στα νέα πρότυπα.
Στην Ελλάδα, ελληνικές εταιρείες μέλη διεθνών ασφαλιστικών ομίλων, έχουν κάνει βήματα προόδου κυρίως στο κομμάτι της επιλογής, υπολείπονται βήματα ενώ οι μικρές ακόμα δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.
Νέα προφίλ κινδύνου για τις ασφαλιστικές
Την ίδια στιγμή, μετά από ένα έτος όπως το 2021 αρνητικών επιτοκίων, χαμηλής κυκλοφορίας αυτοκινήτων, συγκράτησης λειτουργικού κόστους, οι ασφαλιστικές περνάνε σε νέα φάση με αυξημένο προφίλ κινδύνου.
Η εκτίναξη του πληθωρισμού λόγω του πολέμου, και η άνοδος των επιτοκίων είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θα έχουν αντίκτυπο στις ασφαλιστικές το 2023.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει το νέο λογιστικό πρότυπο ΔΠΧΑ17 καθώς αλλάζει το χρηματοοικονομικό προφίλ των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Τo 2020, η παραγωγή ασφαλίστρων σύμφωνα με την ΕΑΕΕ μειώθηκε 3,7%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος η μείωση ήταν 2,4%. Η απόδοση αυτή σε σχέση με το ΑΕΠ που κινήθηκε καθοδικά 9% είναι θετική σύμφωνα με την KPMG η παραγωγή – χωρίς να ληφθούν υπόψη τα αμιγώς επενδυτικά προϊόντα – κινήθηκε ανοδικά κατά 2.6%.
Δεν επέστρεψαν χρήμα στους μετόχους
Τα ίδια κεφάλαια, λόγω διακράτησης κερδών και περιορισμό απόδοσης μερισμάτων, κινήθηκαν ανοδικά στα 4,4 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποιώντας– κέρδη του 2020.
Με την σημαντική και σταδιακή άνοδο της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών και αντίστροφα της μείωσης ή συγκράτησης της παραγωγής, τα ίδια κεφάλαια υπερτερούν της συνολικής παραγωγής και να παραμένουν «λιμνάζοντα» για μελλοντική αξιοποίηση ή όχι, επιστροφή στους μετόχους.
Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ από την πώληση Ελληνικών Κυβερνητικών Ομολόγων και ρευστοποίηση των σωρευμένων μη πραγματοποιηθέντων κερδών προηγούμενων ετών ενώ αντίθετα τα αποτελέσματα του 2020 δεν επιβαρύνθηκαν με έκτακτα έξοδα.
Σημαντικά βοήθησε η κερδοφορία στο αυτοκίνητο αλλά και η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 1% από την εφαρμογή της τηλεργασίας, καθώς και της μείωσης του κόστους νοσοκομειακών παροχών λόγω με τη μείωση των εισαγωγών.
Τέλος στην περίοδο χάριτος
Στην απόδοση κεφαλαίων η μεταβολή ήταν +3% στις εταιρείες ασφαλίσεων Ζωής και κατά +1% στις μεικτές λόγω κυρίως της ρευστοποίησης επενδυτικών χαρτοφυλακίων και τις θετικές επιδράσεις στο κόστος της εταιρείας από την πανδημία. Στις γενικές ασφαλίσεις δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές.
Βελτίωση υπήρξε και στους δείκτες φερεγγυότητας, και κυρίως στις γενικές ασφαλίσεις με αύξηση 20 μονάδων λόγω της αυξημένης κερδοφορίας και δια κράτησης κερδών χωρίς ανάλογη αύξηση παραγωγής και κινδύνων.
Η ευφορία αυτή δεν θα συνεχιστεί το 2022 όπου τα αποτελέσματα παραγωγής θα κλείσουν οριακά θετικά, ενώ το 2023 δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες κινήσεις για εξαγορές.
Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών