Δυσκολεύουν την ζωή των ασφαλιστών οι κυβερνοεγκληματίες, μεγάλο το φάσμα των κινδύνων χωρίς επάρκεια καλύψεων
Στους βασικούς, επίσης στόχους τους οι αλυσίδες εφοδιασμού πληροφορικής και τα γεωπολιτικά.
Αυτοί είναι οι τρεις πρώτοι τομείς που φέρται το 2023 να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιχειρησιακής συνέχειας, καθώς και οι προμηθευτές τους σύμφωνα με την ανάλυση που έδωσε η εξειδικευμένη για τους cyber κινδύνους, CyberCube, καλώντας τους (αντ)ασφαλιστές και μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων να σχεδιάσουν λύσεις για τους πελάτες τους.
Δεν παίρνουν τα λύτρα που θέλουν στρέφονται σε μικρότερες επιχειρήσεις
Κατά τις προβλέψεις της CyberCube, ο συνολικός όγκος των ransomware επιθέσεων και εκβιασμών το 1ο εξάμηνο του 2023 ενδεχομένως να βρεθεί κοντά στα επίπεδα των επιθέσεων του 1ου εξαμήνου του 2022.
Ωστόσο οι προβλέψεις της Cyber Cube μπορεί και να μην επαληθευθούν μία και οι θύτες που εκτοξεύουν τα ransomware έχουν καιρό να πάρουν αυτά που θέλουν, αφού δεν πετυχαίνουν να πιάσουν τον στόχο των εσόδων.
Οπότε μπορεί και να περιορίσουν τις επιθέσεις που στατιστικά δεν οδηγούν σε κερδοφόρο για αυτούς αποτέλεσμα.
Τα θύματα το τελευταίο διάστημα αναφέρει η μελέτη αρνούνται να καταβάλλουν τα λύτρα στους cyber εγκληματίες.
Και αυτό μπορεί να στρέψει τους εγκληματίες στο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που σχετίζονται με τις παραπάνω κατηγορίες αλλά που θα είναι μικρότεροι σε μέγεθος.
Ή ίδια έκθεση αναφέρει ότι θα υπάρχει αύξηση επιθέσεων σε κρίσιμους στόχους, όπως είναι οι στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, λόγω της συνέχισης του ρωσοουκρανικού πολέμου, δυσχεραίνοντας το έργο των (αντ)ασφλιστών στο τρέχον έτος.
Η ασφάλεια, με άλλα λόγια όλων των οργανισμών που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τα ρωσοουκρανικά απειλείται από τις επιθέσεις των ransomware.
Η υγεία είναι υπασφαλισμένη
Άλλοι τομείς της οικονομίας που εμφανίζουν υψηλή έκθεση είναι η υγεία, οι τέχνες και η ψυχαγωγία, η βιομηχανία. Αυτό, ωστόσο που παρατηρεί η έκθεση της Cyber Cube είναι ότι ο τομέας της υγείας και ειδικότερα ο τομέας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι υπασφαλισμένος και εύκολα θα πέσει στα «νύχια των ληστών».
Σήμερα η αύξηση των cyber περιστατικών δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στους (αντ)ασφαλιστές και στις ασφαλιστικές στην Ελλάδα, καθώς ενώ ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός, καλύψεις που να ανταποκρίνονται σε όλο το φάσμα δεν υπάρχουν.
Ομοίως και προς τα κέντρα υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης που ενέχουν κινδύνους για υποκλοπές προσωπικών στοιχείων και παραβιάσεις.
Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών