Στο «παιχνίδι» του υβριδικού μοντέλου εισέρχεται από τις 15 Μαΐου και για 6 μήνες και η Alpha Bank με στόχο πάνω από 3.000 εργαζόμενοι να απασχοληθούν με τηλεργασία.
Πολλές επιχειρήσεις στο χώρο των ασφαλειών ξεκίνησαν τηλεργασία από το 2021 λόγω κορονοϊού, μοντέλο που εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα.
Στις τράπεζες το μοντέλο αυτό εγκαινίασε πρώτη η Eurobank, που από το Καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησαν κάποια τμήματα που δεν σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κοινού να εργάζονται από το σπίτι, ενώ και η επιχειρησιακή σύμβαση της Εθνικής τράπεζας προβλέπει 2-3 μέρες εργασία από το σπίτι, όπως επίσης και η κλαδική της ΟΤΟΕ.
Στο «παιχνίδι» του υβριδικού μοντέλου εισέρχεται από τις 15 Μαΐου και για 6 μήνες, και η Alpha Bank με στόχο πάνω από 3.000 εργαζόμενοι να απασχοληθούν με τηλεργασία. Η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε στην απόφαση αυτή με στόχο, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Προσωπικού να συνδυαστεί αρμονικά η εργασία, η ισορροπία στην προσωπική ζωή των εργαζόμενων, αλλά και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με τον περιορισμό των μετακινήσεων και της κατανάλωσης ενέργειας.
Στη χώρα μας πρόσφατα, με τον ν. 4808/21 θεσμοθετήθηκε σειρά μέτρων που αφορούν την τηλεργασία.
Με τον ίδιο νόμο ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού για την τηλεργασία, καθώς και το κόστος των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού και της αποκατάστασης των βλαβών.
Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι μεταξύ 25 και 34 ετών εκτινάχθηκε από 16% σε 23% από το 2019 έως το 2021. Το ποσοστό τηλεργασίας για τα άτομα με πτυχίο κολεγίου αυξήθηκε από 50% σε 70%.
Οι δύο τομείς που σημείωσαν τα μεγαλύτερα άλματα στην τηλεργασία, ήταν η πληροφόρηση, όπου έφτασε από το 10,4% στο 42%, και τα χρηματοοικονομικά, οι ασφάλειες και τα ακίνητα.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών