Το κενό προστασίας μεταξύ ασφαλισμένων και ανασφάλιστων ζημιών είναι πολύ μεγάλο
Στο επίμαχο θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών που έχει σε άρθρα του αναλύσει το ΒΝ μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έρχεται σήμερα και αναφέρεται ο αντασφαλιστικός κολοσσός Swiss Re, τονίζοντας ότι οι στόχοι των μέτρων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών δεν θα πρέπει να είναι προς μία κατεύθυνση. Εξειδικεύοντας, εξηγεί ότι τα μέτρα για να είναι σοβαρά και αξιόπιστά θα πρέπει να περιλαμβάνουν συνεργασίες μεταξύ κράτους και (αντ)ασφαλιστκών και άλλων φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού.
Τονίζει ότι το κενό προστασίας μεταξύ ασφαλισμένων και ανασφάλιστων ζημιών είναι πολύ μεγάλο, παραθέτοντας ως παράδειγμα τις τελευταίες ασφαλιστικές αποζημιώσεις του 2023 από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη που ήταν 27 δισεκατομμύρια δολάρια από 100 δισεκατομμύρια που κόστισαν συνολικά οι φυσικές καταστροφές στην οικονομία.
GDV, το κράτος θα πρέπει να συνεργαστεί με τις ασφαλιστικές πρώτα στο θέμα διασφάλισης βασικών ανθεκτικών υποδομών
Η Swiss Re διατυπώνει μία σοβαρή θέση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη δύο ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου των αντασφαλιστών που θα γίνει μεταξύ 20-24 Οκτωβρίου στην πόλη του Baden-Baden, στο γερμανικό κρατίδιο της Νότιας Γερμανίας Baden-Württemberg. Ουσιαστικά η θέση της Ελβετικής με έδρα στην Ζυρίχη αντασφαλιστικής είναι ευθυγραμμισμένη με την θέση της GDV – της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανίας (Gesamtverband den Versicherer). η οποία τονίζει πως οι ασφαλιστικές απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που εξελίσσεται στην Ευρώπη θα πρέπει πρώτα να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για την ανάπτυξη των ανθεκτικών υποδομών παρά πρώτα να μεριμνήσουν για το πώς θα αυξήσουν την ασφαλιστική τους παραγωγή.
Το ίδιο και το αυτό αναφέρει η Swiss Re διευκρινίζοντας ότι η τρέχουσα συγκυρία απαιτεί αξιόπιστες λύσεις με διαφοροποίηση κινδύνων και συνεπείς συνεργασίες που αντέχουν στον χρόνο για την αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου τονίζοντας ότι οι ασφαλιστικές θα πρέπει να δώσουν λύσεις τεχνογνωσία με ολοκληρωμένο τρόπο.
Και ενώ η εξειδίκευση των προτεινόμενων μέτρων καθυστερεί, το ΒΝ έχει πάρει θέση τονίζοντας το απευχόμενο για όλους, ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να στοχοποιήσει ένα μόνον τομέα αλλά έχοντας εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητα για κάθε κίνδυνο να συνεργαστεί με τις (αντ)ασφαλιστικές για να δώσει την λύση που προσδοκά.
Τι θα συζητηθεί στο Baden Baden Κυριακή 20 Οκτ. με Πέμπτη 24 Οκτ.
Θέματα άλλα που θα συζητηθούν στο συνέδριο των αντασφαλιστών στο Baden Baden και που θα προσδιορίσουν το ύψος των αντασφαλίστρων, την προσφορά ILS, Cat Bonds, και το capacity ανάληψης των κινδύνων είναι η οικονομία, η μακροοικονομία και τα γεωπολιτικά από δύο πόλεμους που μαίνονται στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, οι κίνδυνοι της τεχνολογίας και άλλα.
Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών