Πότε είναι σωστό να διενεργείται το τεστ της κυτταρικής ανοσίας και για ποιους ενδείκνυται. Πώς γίνεται η εξέταση
Η κυτταρική ανοσία ξεκινά σχεδόν παράλληλα με την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού και προκύπτει από την ενεργοποίηση μια ειδικής ομάδας ανοσοκυττάρων, τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στον οργανισμό.
Επειδή τα Τ-λεμφοκύτταρα παραμένουν στο αίμα για χρόνια μετά από μια λοίμωξη, στην περίπτωση της λοίμωξης COVID-19 παίζουν σημαντικό ρόλο στη «μακροχρόνια μνήμη» του ανοσοποιητικού συστήματος και την άμυνά του σε μελλοντικές επαναλοιμώξεις.
Τα πιστοποιημένα Εργαστήρια του Ομίλου Βιοϊατρική διενεργούν έλεγχο κυτταρικής ανοσίας με τεχνικές εναρμονισμένες με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα.
Για ποιους ενδείκνυται ο έλεγχος κυτταρικής ανοσίας;
- Για όσους επιθυμούν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ανοσοαπόκρισης τους έναντι του SARS-CoV-2, μετά από νόσηση ή εμβολιασμό
- Σε άτομα που ενώ νόσησαν στο παρελθόν, έχουν αρνητικό τεστ αντισωμάτων
- Σε υγιή άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν αν πέρασαν τη λοίμωξη χωρίς να το αντιληφθούν (χωρίς συμπτώματα)
Η ύπαρξη αντισωμάτων σημαίνει και κυτταρική ανοσία;
Στον υγιή πληθυσμό, η ενεργοποίηση των δυο ειδών ανοσίας (της παραγωγής αντισωμάτων και της κυτταρικής ανοσίας) γίνεται σχεδόν παράλληλα αλλά σε διαφορετικό βαθμό και διάρκεια.
Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε να μας δοθεί η απάντηση για τα επίπεδα κυτταρικής ανοσίας που διαθέτουμε τη στιγμή της εξέτασης.
Πότε είναι σωστό να διενεργείται το τεστ της κυτταρικής ανοσίας;
Για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της παραγόμενης ανοσοαπόκρισης είναι σκόπιμο η εξέταση να γίνεται τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή της επιβεβαίωσης της λοίμωξης και 20 ημέρες μετά και την 2η εμβολιαστική δόση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών