Από τα τέλη του 20ου αιώνα, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχείς χρηματοπιστωτικές και άλλες κρίσεις, οι οποίες επηρεάζουν τόσο τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών όσο και την προσωπική τους ευημερία.
Οι αλλεπάλληλες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, η κλιματική αλλαγή, η υπερχρέωση, οι επιδημιολογικές κρίσεις και οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις, έχουν προκαλέσει την χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Επιπλέον, ένα νέο φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει τους πολίτες· ο στασιμοπληθωρισμός!
Φαίνεται λοιπόν ότι οι χρηματοπιστωτικές και άλλες κρίσεις θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.
Πως πρέπει λοιπόν να κινηθούμε στην νέα αυτή πραγματικότητα και πως πρέπει να διαρθρώσουμε τα χαρτοφυλάκια μας σε καταστάσεις παρόμοιες με την σημερινή;
Αυτός είναι και ο σκοπός του τέταρτου κύκλου e-learning που ανακοινώνει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναφορικά με την Προσωπική Χρηματοοικονομική σε καταστάσεις χρηματοπιστωτικών και άλλων κρίσεων.
Εκτός από την ανάλυση της τρέχουσας εγχώριας και διεθνούς οικονομικής κατάστασης, με τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία σε παγκόσμια κλίμακα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την νέα πραγματικότητα στον χώρο των επιχειρήσεων, τους παράγοντες ESG (Environmental, Social, Governance), τις νέες κατηγορίες επενδύσεων όπως τα Funds of Funds και τα επενδυτικά προϊόντα ETFs, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα κρυπτονομίσματα και πιο συγκεκριμένα στις νέες τάσεις στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων όπως είναι το Metaverse, τα NFTs, το DeFi και οι δείκτες κρυπτονομισμάτων (Cryptocurrency Indices).
Η σωστή διαχείριση των χρημάτων μας είναι πλέον απαραίτητη δεξιότητα για τον 21ο αιώνα.
Ο βασικός σκοπός του Personal Finance είμαστε εμείς! Επενδύουμε λοιπόν στον εαυτό μας, στην εκπαίδευση μας και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα ενισχύσουν την προσωπική μας ενδυνάμωση.
Η βελτίωση της χρηματοοικονομικής μας υγείας και η επίτευξη της χρηματοοικονομικής μας ανεξαρτησίας, θα οδηγήσουν στην μείωση του χρηματοοικονομικού μας άγχους και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Νικόλαος Φίλιππας, ενώ Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διευθυντής του Executive MBA, Καθηγητής Δημήτριος Γεωργακέλλος.
www.bankingnews.gr
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Προσωπική Χρηματοοικονομική σε περιόδους κρίσεων - Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων και του χρυσού
Οι αλλεπάλληλες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, η κλιματική αλλαγή, η υπερχρέωση, οι επιδημιολογικές κρίσεις και οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις, έχουν προκαλέσει την χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών
Σχόλια αναγνωστών