Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε μια κλωστή κρέμεται το τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας – Ο κακός οιωνός της Espirito Santo, ο κίνδυνος μετάδοσης και ο ρόλος των Μνημονίων

Σε μια κλωστή κρέμεται το τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας – Ο κακός οιωνός της Espirito Santo, ο κίνδυνος μετάδοσης και ο ρόλος των Μνημονίων
Κλυδωνισμοί στο τραπεζικό σύστημα της ευρωπαϊκής περιφέρειας
Έχει ξεπεράσει την κρίση η Ευρωζώνη;
Η πολιτική της σκληρής λιτότητας έχει "δηλητηριάσει" τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών;
Η κρίση χρέους έχει περάσει στο στάδιο της τραπεζικής;
Αυτά είναι μόνο μερικά ερωτήματα που πλανώνται πάνω από την Ευρώπη τις δύο τελευταίες ημέρες, όταν η Βanco Espirito Santo ανακοίνωσε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στις πληρωμές ορισμένων βραχυπρόθεσμων τίτλων χρέους που εκδόθηκαν από τη μητρική Espirito Santo International.
Οι φόβοι για την αναζωπύρωση της κρίσης στην Ευρωζώνη επανήλθαν και μάλιστα δριμύτεροι.
Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε φόβους για «κούρεμα» των υποχρεώσεων του ευρύτερου ομίλου της Espirito Santo Financial Group, προκαλώντας κύματα ανησυχίας όχι μόνο στην Πορτογαλία αλλά και στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Ο μεγαλύτερος φόβος των επενδυτών είναι αν το γεγονός αυτό προμηνύει κάτι για τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι οποίες έχουν βρεθεί στη μέγγενη της λιτότητας και της ύφεσης.
Η αποστράγγιση της ρευστότητας, τα προβληματικά δάνεια και δυστοκία των αγορών να στηρίξουν τον κλάδο, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων, θέτοντας έναν τραγικό επίλογο στην ευρωπαϊκή κρίση.
Επίσης, οι ανησυχίες δεν σταματούν στον τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές πλέον καθίσταται όλο και πιο έντονο το ερώτημα εάν η έξοδος της Πορτογαλίας από το Μνημόνιο ήταν πρόωρη.
Η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στα μέσα Μαΐου μετά την Ιρλανδία.
Το πρόβλημα, λένε οι οικονομολόγοι, είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί στα τρία χρόνια της βαθιάς ύφεσης και της λιτότητας θα αργήσουν να έχουν αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.
Επίσης, εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν η Πορτογαλία θα καταφέρει να τιθασεύσει το υψηλό χρέος της, που ανέρχεται στο 129% του ΑΕΠ.
Η κατάσταση είναι εύθραυστη.
Και το ότι η Πορτογαλία δανείστηκε και πάλι από την αγορά, δεν οφείλεται στους καλούς οικονομικούς δείκτες, αλλά στο ότι οι επενδυτές αναζητούν εναγωνίως καλές επενδυτικές ευκαιρίες και τα πορτογαλικά ομόλογα έχουν καλύτερες αποδόσεις από τα χρεόγραφα μεγάλων οικονομιών.
Πλέον η βασική ανησυχία είναι αν η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των αγορών χωρίς οικονομική στήριξη, ενώ η οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τα δημόσια οικονομικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια ασταθή κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης