Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμο τεστ για την αξιοπιστία των stress test της ΕΚΤ η Banco Espirito Santo – Δεν αποκλείεται ακόμη και το bail – in μετά τη δεύτερη αθέτηση πληρωμών

Κρίσιμο τεστ για την αξιοπιστία των stress test της ΕΚΤ η Banco Espirito Santo – Δεν αποκλείεται ακόμη και το bail – in μετά τη δεύτερη αθέτηση πληρωμών
Εάν περάσει τα stress test η εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επανέλθει εύκολα
Κρίσιμο τεστ για την αξιοπιστία των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι η Banco Espirito Santo, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι εάν η BES περάσει τα τεστ θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία των ασκήσεων.
Η δεύτερη μεγαλύτερα τράπεζα της Πορτογαλίας προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση, προκαλώντας ακόμη και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Pedro Passos Coelho την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος κάλεσε τους μετόχους της Banco Espirito Santo να διαπραγματευτούν με τους πιστωτές "το συντομότερο δυνατόν", αποκλείοντας παράλληλα την ανάγκη για ένα σχέδιο διάσωσης.
Μάλιστα, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι η Portugal Telecom SGPS ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έλαβε την πληρωμή του ομολόγου 847 εκατ. ευρώ από την Rioforte Investments, μητρική της Espirito Santo International.
Αυτή είναι η δεύτερη αθέτηση πληρωμής μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες.
Η τράπεζα αναστάτωσε τις αγορές στις 10 Ιουλίου, όταν η μητρική εταιρεία Espirito Santo International έχασε κάποιες πληρωμές στα ομόλογα της.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bruegel, Guntram Wolff, δεν αποκλείεται η τράπεζα να χρειαστεί ένα bail-in σε κάποιο στάδιο, προκειμένου να δώσει μια αξιόπιστη ένδειξη για τους επενδυτές, έτσι ώστε οι επενδυτές προσαρμόζουν τα ανοίγματά τους.
Ωστόσο, οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να παρέχουν κάποια στήριξη προς τις τράπεζες εάν η χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι υπό σοβαρή απειλή.
Τον περασμένο μήνα, η χειρότερη οικονομική κρίση της Βουλγαρίας των τελευταίων 17 ετών ανάγκασε τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές να επεκτείνουν στα 3,3 δισ. λέβα (2,3 δισ. δολ.) την πιστωτική γραμμή για την First Investment Bank και την Corporate Commercial Bank.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πίστωση, λέγοντας ότι είναι σύμφωνη με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, βοηθώντας στην ηρεμία της κατάστασης και τον τερματισμό του bank run.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης