Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη - Οι κανόνες του Δουβλίνου δεν λειτουργούν

Ευρωκοινοβούλιο: Τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη - Οι κανόνες του Δουβλίνου δεν λειτουργούν
Πολλοί ευρωβουλευτές περίμεναν μια πιο φιλόδοξη πρόταση από την Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση και εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν θα λειτουργήσει το προτεινόμενο σύστημα ανακατανομής
Στην επισήμανση ότι οι κανόνες του Δουβλίνου που καθορίζουν ποια χώρα είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία μιας αίτησης ασύλου δεν λειτουργούν, προχώρησαν σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου οι ευρωβουλευτές, στο πλαίσιο συζήτησης στην ολομέλεια επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωσή του κανονισμού του Δουβλίνου.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να αντικατασταθούν οι κανόνες αυτοί από ένα αποτελεσματικό σύστημα ασύλου που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ώστε να μπορέσουν αυτά να διαχειριστούν αποτελεσματικά όλα τα αιτήματα για άσυλο.
Πολλοί ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι περίμεναν να δουν μια πιο φιλόδοξη πρόταση και εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον θα μπορεί να λειτουργήσει το προτεινόμενο σύστημα ανακατανομής.
Επίσης, επέκριναν τη δυνατότητα που θα δίνεται στα κράτη-μέλη να αποφεύγουν την αποδοχή των αιτούντων άσυλο, δίνοντας ως αντάλλαγμα μία χρηματική συνεισφορά στο κράτος που θα επεξεργαστεί την αίτηση.
πάντως, υπήρξαν και ευρωβουλευτές που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των κρατών-μελών στην αυτοδιάθεση και επέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν κατέθεσε στις 4 Μαΐου την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου.
Με βάση αυτήν την πρόταση η βασική αρχή του Δουβλίνου θα παραμείνει η ίδια, δηλαδή οι αιτούντες άσυλο θα υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους.
Ωστόσο, θα υπάρξει συμπληρωματικά και ένας νέος «διορθωτικός μηχανισμός κατανομής» (μηχανισμός ισότιμης αντιμετώπισης), ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα όποτε μια χώρα αναγκάζεται να διεκπεραιώσει δυσανάλογο αριθμό αιτήσεων ασύλου.
Κάθε κράτος-μέλος που επιλέγει να μη συμμετάσχει στην ανακατανομή θα πρέπει να καταβάλει, στο κράτος μέλος στο οποίο ανακατανέμεται ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, εισφορά αλληλεγγύης ύψους 250.000 ευρώ για κάθε αιτούντα για τον οποίο θα ήταν διαφορετικά υπεύθυνο βάσει του μηχανισμού ισότιμης αντιμετώπισης.
Εξάλλου, τον Απρίλιο, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ένα μη νομοθετικό ψήφισμα σχετικά με μία ολιστική προσέγγιση για τη μετανάστευση, με το οποίο οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξει ριζική αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη και από κοινού ανάληψη της ευθύνης, η αλληλεγγύη και η ταχεία επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης