Πολιτική αναταραχή, ύφεση, συρρίκνωση του ΑΕΠ και υψηλός πληθωρισμός θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες μετά από μία ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της «εξόδου» από την Ε.Ε.
Θα μπορούσε να έρθει το τέλος του δυτικού πολιτισμού μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, με την ήπειρο να εισέρχεται σε πόλεμο και τους συνταξιούχους να πεινούν, σύμφωνα με την εκστρατεία «Μένουμε»;
Ή θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πορεία προς μια φωτισμένη εποχή ευημερίας του παγκόσμιου εμπορίου, ελεύθερη από τα δεσμά των Βρυξελλών, όπως λέει η αντίθετη πλευρά;
Σε όποια πλευρά και αν ανήκει κανείς, το μόνο σίγουρο φαίνεται είναι ότι τα πράγματα θα είναι πολύ «ζωντανά».
Με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail διερευνά τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της χώρας.
24 Ιουνίου, 05:00 π.μ.
Ένας καταβεβλημένος David Cameron θα εμφανιστεί έξω από το νούμερο 10 της Downing Street για να παραδεχτεί την ήττα.
Ο πρωθυπουργός θα υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μια πορεία δράσης που έχει εξομοιωθεί με «βόμβα» για την οικονομία.
Αλλά η ομιλία του θα είναι αναγκαστικά μικρή και χωρίς λεπτομέρειες.
Μόνο η ημι-ανεξάρτητη Γροιλανδία έχει εγκαταλείψει την Ε.Ε. και μάλιστα πριν από 30 χρόνια, όταν το νησί είχε πληθυσμό μόλις 56.000 κατοίκους.
Μπορεί να πει κανείς ότι και η Αλγερία άφησε την Ε.Ε., όταν έπαψε να είναι μέρος της Γαλλίας το 1960.
Ο Cameron αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή τη νομική διαδικασία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση των «28».
Αλλά δεν μπορεί να πει πότε ακριβώς θα γίνει αυτή η διαδικασία, καθώς η κυβέρνηση θα θελήσει να κρατήσει τις επιλογές της ανοικτές.
Η επίσημη κοινοποίηση προς τους ευρωπαίους εταίρους μας για την πρόθεσή μας να εγκαταλείψουμε την Ε.Ε. ξεκινά μια διετή περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να διαπραγματευτούμε ένα νέο σύνολο ρυθμίσεων σε τομείς όπως το εμπόριο, η δικαιοσύνη και οι αμοιβαίες θεωρήσεις.
Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα αν οι όροι βρεθούν εύκολα.
Αλλά αν δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρεθούμε εκτός, χωρίς ειδικές διατάξεις, κάτι που σημαίνει πολύ μεγαλύτερους εμπορικούς δασμούς.
Μερικοί υποστηρικτές του «Φεύγουμε» έχουν προτείνει ότι δεν θα κάνουμε χρήση του άρθρου 50 καθόλου, δεδομένου ότι αυτό θα θέσει τους διαπραγματευτές μας σε μειονεκτική θέση.
Αντ' αυτού θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να αναγκάσουμε την Ε.Ε. να επιτύχει μια συμφωνία χωρίς την επιβολή χρονικού ορίου, αλλά αυτό θα εξαρτάτο από το εάν οι άλλες χώρες το δέχονταν.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι «λιποτάκτες» δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ευγενικά.
Ο βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει σε μια δραματική ανακοίνωση σχετικά με το μέλλον του, στον άμεσο απόηχο της ψηφοφορίας για το Brexit, αν και είναι σχεδόν αδύνατο η πρωθυπουργία του να επιβιώσει από την ήττα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το Υπουργικό Συμβούλιο και η επιτροπή έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης («Cobra») θα συναντηθούν για να συζητήσουν την κατάσταση πριν από το άνοιγμα των αγορών.
Είναι πιθανό να εκδοθεί άλλη μία ανακοίνωση δήλωση που θα αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της αναταραχή, καθώς οι πανικόβλητοι έμποροι θα στείλουν τη στερλίνα και τον FTSE σε περιδίνηση.
Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να καλύψουμε το νόμισμα και την ένεση ρευστότητας προς τις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Donald Tusk, θα καλέσει μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής όλων των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες εντός των επομένων ημερών.
Μετά από ένα μήνα
Η κοινοβουλευτική περίοδος αναμένεται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου, αλλά υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποιος στο Westminster να κάνει διακοπές.
Μετά από έξι εβδομάδες η προθεσμία για να αμφισβητήσει κανείς νομικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τελειώνει, κάτι που θα είναι σημαντικό, αν η ψηφοφορία είναι εξαιρετικά αμφίρροπη.
Η στερλίνα αναμένεται ότι θα υποχωρήσει, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, πλήττοντας τους ταξιδιώτες και τους εισαγωγείς, αλλά βοηθώντας τους εξαγωγείς.
Ο FTSE θα μπορούσε επίσης να υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερο, καθώς οι επενδύσεις θα παύσουν, εν αναμονή της αποσαφήνισης σχετικά με το νέο καθεστώς συναλλαγών και συνοριακών ρυθμίσεων.
Ο Cameron θα μπορούσε να παραμείνει πρωθυπουργός, αλλά πιθανώς μόνο ως υπηρεσιακός, ενώ η διαδοχή του στους Tories θα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλος νικητής, όπως και στο Brexit, θα είναι o Boris Johnson.
Η δημόσια διοίκηση έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.
Έχοντας τόσο στενά συνδεθεί με την εκστρατεία «Μένουμε», είναι σχεδόν αδιανόητο ότι ο Cameron θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας αξιόπιστο διαπραγματευτής.
Είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να διοριστεί κάποιος άλλος, ίσως κάποιος υπουργός που στήριξε το Brexit, όπως ο Michael Gove, να επιβλέπει την όλη διαδικασία.
Ο υπουργός Οικονομικών, George Osborne, πιθανότατα θα αποχωρήσει επίσης, όπως και άλλες προσωπικότητες που τάχθηκαν υπέρ της Ε.Ε., όπως ο υπουργός Άμυνας, Michael Fallon.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, θα μπορούσε να βρεθεί να αγωνίζεται να κρατηθεί στη θέση του.
Οι ρωγμές θα μπορούσαν να αρχίσουν γρήγορα να φαίνονται στην υπόλοιπη Ε.Ε., καθώς και σε άλλες χώρες θα αναρωτιούνται αν μπορούν να χαράξουν μία διαφορετική πορεία εκτός της Ένωσης.
Ο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, έθεσε το ερώτημα κατά πόσον το κλαμπ των Βρυξελλών, και μάλιστα ο ΔΥτικός πολιτισμός, μπορεί να επιβιώσει από ένα Brexit.
Και άλλα ηγετικά στελέχη, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, έχουν επίσης παραδεχθεί ότι η ομάδα θα αποδυναμωνόταν σημαντικά.
Η πολιτική αναταραχή θα είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς περίπου τα τρία τέταρτα των βουλευτών υποστηρίζουν την ένταξη στην Ε.Ε.
Σε κάποιο σημείο, η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να καταργήσει τη νομοθεσία που διέπει τους δεσμούς μας με την Ένωση.
Η πιθανή «πυρηνική επιλογή» αυτής της κίνησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό ατού σε μια μάχη για το αν θα παραμείνουμε ή όχι στην ενιαία αγορά.
Από νομικής άποψης, ένας ανταρτοπόλεμος είναι εύκολος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενιαία αγορά και οι κανόνες τους είναι «σκόρπια» γραμμένα σε δεκάδες νόμους.
Η εγκατάλειψη της Ε.Ε. θα οδηγήσει να ξαναγραφτούν πολλά από αυτά.
Η χώρα και το πολιτικό σύστημα θα οδηγούνταν σε παράλυση και αν αυτή δεν μπορούσε να λυθεί, αυτό θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα την προσφυγή στις κάλπες για γενικές εκλογές, που θα μπορούσε να μοιάζει με μία επανάληψη της εκστρατείας για το δημοψήφισμα.
Δύο χρόνια μετά
Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 οι πραγματικές συνέπειες του Brexit θα πρέπει να είναι πλέον σαφέστερες.
Σύμφωνα με τις αμφιλεγόμενες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η οικονομία θα πρέπει να έχει συρρικνωθεί κατά 6%.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου προέβλεψαν επίσης ότι μέχρι και 800.000 άνθρωποι θα έχουν μείνει άνεργοι, η στερλίνα θα άξιζε 15% λιγότερο και ο πληθωρισμός θα είναι κατά 3% υψηλότερος.
Εάν οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχει ήδη αποχωρήσει από την Ε.Ε. με μια φιλική συμφωνία που θα επιτρέπει τους χαμηλούς δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές με την Ένωση.
Θα μπορούσαμε να έχουμε ξανακερδίσει τη θέση μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και να έχουμε εξασφαλίσει νέες συμφωνίες με τις αναδυόμενες οικονομίες.
Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν πάει καλά, θα μπορούσε να υπάρχει μόνο ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της Συνθήκης της Λισαβόνας, που σημαίνει έξοδος της χώρας χωρίς ρυθμίσεις ή πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Ο μόνος τρόπος για την παράταση της προθεσμίας για τις συνομιλίες με την Ε.Ε. θα ήταν μια ομόφωνη απόφαση των «27».
Πολιτικά, θα έχουμε μία σημαντική επανατοποθέτηση των κομμάτων και αναδιάταξη των δυνάμεων, με τους Συντηρητικούς ενδεχομένως να έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες από την αγριότητα της κόντρας με την Ε.Ε.
Η βρετανική πολιτική σκηνή θα μοιάζει πολύ διαφορετική.
Έπειτα από δεκαετίες
Ο Cameron είπε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα οδηγήσει σε μια «δεκαετία της αβεβαιότητας».
Αλλά μέχρι το 2030 η σκόνη σίγουρα θα έχει κατακάτσει.
Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι η οικονομία θα μπορούσε να είναι έως και 9,5% μικρότερη μετά από 15 έτη, σε σύγκριση με το αν είχαμε μείνει στην Ένωση.
Αυτό θα σήμαινε μία απώλεια ανά νοικοκυριό της τάξης των 6.600 στερλινών.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι τέτοιες προβλέψεις για τόσο μακριά στο μέλλον είναι σχεδόν αδύνατες.
Όπως παραδέχθηκε ο Tusk, το Brexit θα μπορούσε να είναι ένας σεισμός που προκαλεί τη διάλυση του κλαμπ των Βρυξελλών, η οποία βρίσκεται ήδη υπό την έντονη πίεση της ευρωζώνης και της προσφυγικής κρίσης.
Το μερίδιο του μπλοκ στο παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται ότι θα μειωθεί, καθώς η Κίνα, η Ινδία και άλλες οικονομίες, όπως η Ινδονησία, αναπτύσσονται.
Αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η απόφαση να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. μπορεί να χαρακτηριστεί προνοητικότητα ή απερισκεψία.
www.bankingnews.gr
Ή θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πορεία προς μια φωτισμένη εποχή ευημερίας του παγκόσμιου εμπορίου, ελεύθερη από τα δεσμά των Βρυξελλών, όπως λέει η αντίθετη πλευρά;
Σε όποια πλευρά και αν ανήκει κανείς, το μόνο σίγουρο φαίνεται είναι ότι τα πράγματα θα είναι πολύ «ζωντανά».
Με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail διερευνά τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της χώρας.
24 Ιουνίου, 05:00 π.μ.
Ένας καταβεβλημένος David Cameron θα εμφανιστεί έξω από το νούμερο 10 της Downing Street για να παραδεχτεί την ήττα.
Ο πρωθυπουργός θα υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μια πορεία δράσης που έχει εξομοιωθεί με «βόμβα» για την οικονομία.
Αλλά η ομιλία του θα είναι αναγκαστικά μικρή και χωρίς λεπτομέρειες.
Μόνο η ημι-ανεξάρτητη Γροιλανδία έχει εγκαταλείψει την Ε.Ε. και μάλιστα πριν από 30 χρόνια, όταν το νησί είχε πληθυσμό μόλις 56.000 κατοίκους.
Μπορεί να πει κανείς ότι και η Αλγερία άφησε την Ε.Ε., όταν έπαψε να είναι μέρος της Γαλλίας το 1960.
Ο Cameron αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή τη νομική διαδικασία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση των «28».
Αλλά δεν μπορεί να πει πότε ακριβώς θα γίνει αυτή η διαδικασία, καθώς η κυβέρνηση θα θελήσει να κρατήσει τις επιλογές της ανοικτές.
Η επίσημη κοινοποίηση προς τους ευρωπαίους εταίρους μας για την πρόθεσή μας να εγκαταλείψουμε την Ε.Ε. ξεκινά μια διετή περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να διαπραγματευτούμε ένα νέο σύνολο ρυθμίσεων σε τομείς όπως το εμπόριο, η δικαιοσύνη και οι αμοιβαίες θεωρήσεις.
Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα αν οι όροι βρεθούν εύκολα.
Αλλά αν δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρεθούμε εκτός, χωρίς ειδικές διατάξεις, κάτι που σημαίνει πολύ μεγαλύτερους εμπορικούς δασμούς.
Μερικοί υποστηρικτές του «Φεύγουμε» έχουν προτείνει ότι δεν θα κάνουμε χρήση του άρθρου 50 καθόλου, δεδομένου ότι αυτό θα θέσει τους διαπραγματευτές μας σε μειονεκτική θέση.
Αντ' αυτού θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να αναγκάσουμε την Ε.Ε. να επιτύχει μια συμφωνία χωρίς την επιβολή χρονικού ορίου, αλλά αυτό θα εξαρτάτο από το εάν οι άλλες χώρες το δέχονταν.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι «λιποτάκτες» δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ευγενικά.
Ο βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε επίσης να προχωρήσει σε μια δραματική ανακοίνωση σχετικά με το μέλλον του, στον άμεσο απόηχο της ψηφοφορίας για το Brexit, αν και είναι σχεδόν αδύνατο η πρωθυπουργία του να επιβιώσει από την ήττα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το Υπουργικό Συμβούλιο και η επιτροπή έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης («Cobra») θα συναντηθούν για να συζητήσουν την κατάσταση πριν από το άνοιγμα των αγορών.
Είναι πιθανό να εκδοθεί άλλη μία ανακοίνωση δήλωση που θα αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της αναταραχή, καθώς οι πανικόβλητοι έμποροι θα στείλουν τη στερλίνα και τον FTSE σε περιδίνηση.
Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να καλύψουμε το νόμισμα και την ένεση ρευστότητας προς τις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Donald Tusk, θα καλέσει μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής όλων των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες εντός των επομένων ημερών.
Μετά από ένα μήνα
Η κοινοβουλευτική περίοδος αναμένεται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου, αλλά υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποιος στο Westminster να κάνει διακοπές.
Μετά από έξι εβδομάδες η προθεσμία για να αμφισβητήσει κανείς νομικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τελειώνει, κάτι που θα είναι σημαντικό, αν η ψηφοφορία είναι εξαιρετικά αμφίρροπη.
Η στερλίνα αναμένεται ότι θα υποχωρήσει, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, πλήττοντας τους ταξιδιώτες και τους εισαγωγείς, αλλά βοηθώντας τους εξαγωγείς.
Ο FTSE θα μπορούσε επίσης να υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερο, καθώς οι επενδύσεις θα παύσουν, εν αναμονή της αποσαφήνισης σχετικά με το νέο καθεστώς συναλλαγών και συνοριακών ρυθμίσεων.
Ο Cameron θα μπορούσε να παραμείνει πρωθυπουργός, αλλά πιθανώς μόνο ως υπηρεσιακός, ενώ η διαδοχή του στους Tories θα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλος νικητής, όπως και στο Brexit, θα είναι o Boris Johnson.
Η δημόσια διοίκηση έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.
Έχοντας τόσο στενά συνδεθεί με την εκστρατεία «Μένουμε», είναι σχεδόν αδιανόητο ότι ο Cameron θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας αξιόπιστο διαπραγματευτής.
Είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να διοριστεί κάποιος άλλος, ίσως κάποιος υπουργός που στήριξε το Brexit, όπως ο Michael Gove, να επιβλέπει την όλη διαδικασία.
Ο υπουργός Οικονομικών, George Osborne, πιθανότατα θα αποχωρήσει επίσης, όπως και άλλες προσωπικότητες που τάχθηκαν υπέρ της Ε.Ε., όπως ο υπουργός Άμυνας, Michael Fallon.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, θα μπορούσε να βρεθεί να αγωνίζεται να κρατηθεί στη θέση του.
Οι ρωγμές θα μπορούσαν να αρχίσουν γρήγορα να φαίνονται στην υπόλοιπη Ε.Ε., καθώς και σε άλλες χώρες θα αναρωτιούνται αν μπορούν να χαράξουν μία διαφορετική πορεία εκτός της Ένωσης.
Ο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, έθεσε το ερώτημα κατά πόσον το κλαμπ των Βρυξελλών, και μάλιστα ο ΔΥτικός πολιτισμός, μπορεί να επιβιώσει από ένα Brexit.
Και άλλα ηγετικά στελέχη, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, έχουν επίσης παραδεχθεί ότι η ομάδα θα αποδυναμωνόταν σημαντικά.
Η πολιτική αναταραχή θα είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς περίπου τα τρία τέταρτα των βουλευτών υποστηρίζουν την ένταξη στην Ε.Ε.
Σε κάποιο σημείο, η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να καταργήσει τη νομοθεσία που διέπει τους δεσμούς μας με την Ένωση.
Η πιθανή «πυρηνική επιλογή» αυτής της κίνησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό ατού σε μια μάχη για το αν θα παραμείνουμε ή όχι στην ενιαία αγορά.
Από νομικής άποψης, ένας ανταρτοπόλεμος είναι εύκολος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενιαία αγορά και οι κανόνες τους είναι «σκόρπια» γραμμένα σε δεκάδες νόμους.
Η εγκατάλειψη της Ε.Ε. θα οδηγήσει να ξαναγραφτούν πολλά από αυτά.
Η χώρα και το πολιτικό σύστημα θα οδηγούνταν σε παράλυση και αν αυτή δεν μπορούσε να λυθεί, αυτό θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα την προσφυγή στις κάλπες για γενικές εκλογές, που θα μπορούσε να μοιάζει με μία επανάληψη της εκστρατείας για το δημοψήφισμα.
Δύο χρόνια μετά
Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 οι πραγματικές συνέπειες του Brexit θα πρέπει να είναι πλέον σαφέστερες.
Σύμφωνα με τις αμφιλεγόμενες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η οικονομία θα πρέπει να έχει συρρικνωθεί κατά 6%.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου προέβλεψαν επίσης ότι μέχρι και 800.000 άνθρωποι θα έχουν μείνει άνεργοι, η στερλίνα θα άξιζε 15% λιγότερο και ο πληθωρισμός θα είναι κατά 3% υψηλότερος.
Εάν οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχει ήδη αποχωρήσει από την Ε.Ε. με μια φιλική συμφωνία που θα επιτρέπει τους χαμηλούς δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές με την Ένωση.
Θα μπορούσαμε να έχουμε ξανακερδίσει τη θέση μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και να έχουμε εξασφαλίσει νέες συμφωνίες με τις αναδυόμενες οικονομίες.
Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν πάει καλά, θα μπορούσε να υπάρχει μόνο ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της Συνθήκης της Λισαβόνας, που σημαίνει έξοδος της χώρας χωρίς ρυθμίσεις ή πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Ο μόνος τρόπος για την παράταση της προθεσμίας για τις συνομιλίες με την Ε.Ε. θα ήταν μια ομόφωνη απόφαση των «27».
Πολιτικά, θα έχουμε μία σημαντική επανατοποθέτηση των κομμάτων και αναδιάταξη των δυνάμεων, με τους Συντηρητικούς ενδεχομένως να έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες από την αγριότητα της κόντρας με την Ε.Ε.
Η βρετανική πολιτική σκηνή θα μοιάζει πολύ διαφορετική.
Έπειτα από δεκαετίες
Ο Cameron είπε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα οδηγήσει σε μια «δεκαετία της αβεβαιότητας».
Αλλά μέχρι το 2030 η σκόνη σίγουρα θα έχει κατακάτσει.
Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι η οικονομία θα μπορούσε να είναι έως και 9,5% μικρότερη μετά από 15 έτη, σε σύγκριση με το αν είχαμε μείνει στην Ένωση.
Αυτό θα σήμαινε μία απώλεια ανά νοικοκυριό της τάξης των 6.600 στερλινών.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι τέτοιες προβλέψεις για τόσο μακριά στο μέλλον είναι σχεδόν αδύνατες.
Όπως παραδέχθηκε ο Tusk, το Brexit θα μπορούσε να είναι ένας σεισμός που προκαλεί τη διάλυση του κλαμπ των Βρυξελλών, η οποία βρίσκεται ήδη υπό την έντονη πίεση της ευρωζώνης και της προσφυγικής κρίσης.
Το μερίδιο του μπλοκ στο παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται ότι θα μειωθεί, καθώς η Κίνα, η Ινδία και άλλες οικονομίες, όπως η Ινδονησία, αναπτύσσονται.
Αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η απόφαση να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. μπορεί να χαρακτηριστεί προνοητικότητα ή απερισκεψία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών