Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκίνησε η διήμερη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού με τον Trump για διμερές εμπόριο, ασφάλεια

Ξεκίνησε η διήμερη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού με τον Trump για διμερές εμπόριο, ασφάλεια
Μετά τις επίσημες επαφές τους, οι Trump και Abe θα μεταβούν αεροπορικώς στη Φλόριδα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Mar-a-Lago που ανήκει στον Trump, για ένα Σαββατοκύριακο ξεκούρασης, γκολφ και συζητήσεων σε περισσότερο χαλαρό κλίμα
Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 το απόγευμα η διήμερη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Shinzo Abe με τον νέο Αμερικάνο πρόεδρο, Donald Trump στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόκειται να συζητηθούν κρίσιμα διμερή ζητήματα εμπορίου και ασφάλειας.
Στο ταξείδι του, ο Abe συνοδεύεται από τους υπουργούς του των Οικονομικών, Taro Aso και Εξωτερικών, Fumio Kishida, φέρνοντας στις αποσκευές του επενδύσεις μέσω συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ, PPPs) σε έργα υποδομών στις ΗΠΑ, οι οποίες θα δημιουργήσουν 700 χιλ. θέσεις εργασίας.
Σε ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, ο Abe έσπευσε να διαβεβαιώσει το ακροατήριο, ότι κατέφθασε στη χώρα με στόχο να δομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Trump.
«Θέλω να δείξω στον κόσμο με τρόπο αδιαμφισβήτητο πόσο ακλόνητη είναι η στρατηγική σχέση Ιαπωνίας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Abe λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Trump.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέπτεται επισήμως τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη δυνητική οικονομική και στρατηγική ζημία που ξεκάθαρα μπορεί να προκαλέσει στη χώρα του ο Trump, ο οποίος προεκλογικά αμφισβήτησε τη συμβατική υποχρέωση των ΗΠΑ να υπερασπίζονται αμυντικά την Ιαπωνία, ενώ την κατηγόρησε για κλοπή θέσεων εργασίας Αμερικάνων, πρόσφατα κάνοντας λόγο και για τεχνητή διολίσθηση του γιέν προς απόκτηση άδικου εμπορικού πλεονεκτήματος έναντι των ΗΠΑ.
Ο Abe μεταξύ άλλων ενδιαφέρεται να κατανοήσει ποιά εμπορική σχέση θα συνδέει τις δύο χώρες μετά την απόσυρση των ΗΠΑ (επί Trump) από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού TPP, προτού ακόμα αυτή τεθεί καν σε ισχύ.
Μετά τις σημερινές συνομιλίες τους, οι Trump και Abe θα πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και μετά θα μεταβούν αεροπορικώς στη Φλόριδα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Mar-a-Lago που ανήκει στον Trump, για ένα Σαββατοκύριακο ξεκούρασης, γκολφ και συζητήσεων σε περισσότερο χαλαρό κλίμα.
Μάλιστα, για να αποφύγει ερωτήσεις για το αν η Ιαπωνία θα πληρώσει το λογαριασμό της διαμονής του Abe στο πολυτελές συγκρότημα, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε, ότι η διαμονή του Abe - περιλαμβανομένων των παιχνιδιών γκολφ που θα παίξει με τον Trump - αποτελούν το επίσημο δώρο του νέου Αμερικάνου προέδρου στον Ιάπωνα πρωθυπουργό.
Ο Abe είναι ο δεύτερος ξένος ηγέτης που συναντάει ο Trump από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου 2017, μετά τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Abe είχε συναντήσει τον Trump στον ομώνυμο ουρανοξύστη του στη Νέα Υόρκη, κατά την περίοδο προετοιμασίας του (τελευταίου) για την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης