Τελευταία Νέα
Διεθνή

The New Yorker: Τι κρύβει το μυστηριώδες ράλι στα χρηματιστήρια λόγω του Donald Trump;

The New Yorker: Τι κρύβει το μυστηριώδες ράλι στα χρηματιστήρια λόγω του Donald Trump;
Οι επιχειρήσεις στοιχηματίζουν ότι Trump είναι επικίνδυνος αλλά δεν είναι αβέβαιος.
Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα, οπότε γιατί να αγαπούν ένα απρόβλεπτο Πρόεδρο των ΗΠΑ;
Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα απαντάει το The New Yorker θέλοντας να εξηγήσει γιατί στην Wall Street αλλά και διεθνώς σημειώνεται μυστηριώδης άνοδος λόγω του Donald Trump;     
Στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2016, οι ειδήμονες, οικονομολόγοι και αναλυτές της Wall Street συμφώνησαν σε ένα πράγμα:
Η προεδρία του Donald Trump θα ήταν μια καταστροφή για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Η άποψη αυτή στηριζόταν στην παραδοχή ότι οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα.
Επειδή θεωρούσαν τον Trump απρόβλεπτο εκτιμούσαν ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά.
Η Citigroup είχε εκτιμήσει ότι μια νίκη του Trump θα στείλει τον S&P 500 χαμηλότερα 3% με 5% αμέσως μετά τις εκλογές ενώ το hedge fund Bridgewater Associates πρόβλεψε ότι ο Dow Jones θα μπορούσε να πέσει κατά 2.000 μονάδες ή 10% εάν εκλεγεί ο Trump.
Οι προβλέψεις για λίγο φάνηκαν ακριβείς.
Τα futures στο χρηματιστήριο μετά την νίκη Trump έδειχναν μεγάλη πτώση αλλά μόνο μια ημέρα μετά από την νίκη Trump η Wall Street ανέκαμψε και όπως ο ίδιος ποτέ δεν κουράζεται να επαίρεται, έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε η χρηματιστηριακή αγορά.
Ο Dow είναι πάνω από 13% υψηλότερα, ένα εντυπωσιακό κέρδος με βάση τα ιστορικά στοιχεία.
Με μια πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται παράξενο.
Η προεδρία Trump κατά τις πρώτες 5 εβδομάδες αποδείχτηκε  ακόμη πιο χαοτική από ό, τι αναμενόταν και η παγκόσμια αβεβαιότητα βρίσκεται σε υπερένταση.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι και οι οικονομολόγοι τον κατηγορούσαν για την αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθεί καθώς προκαλούν αργή ανάκαμψη από την ύφεση.
Ωστόσο ο Trump είναι πολύ πιο ασταθής και απρόβλεπτος από τον Ομπάμα, διακινδυνεύοντας έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, υποσχόμενος να τιμωρήσει τις επιχειρήσεις που μεταφέρουν την παραγωγή στο εξωτερικό, επιδιώκοντας μια νέα "κούρσα εξοπλισμών σε πυρηνικά και οι αγορές είναι ζαλισμένες…. με χαρά.
Οι επιχειρήσεις είναι ενθουσιασμένες, πάρα πολύ.
Μια μελέτη της PwC για τις ιδιωτικές εταιρίες είδαν μια "άνευ προηγουμένου" μετεκλογική αισιοδοξία.
Τον Δεκέμβριο του 2016, η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ήταν ασυνήθιστα αισιόδοξοι.
Γιατί, λοιπόν, οι εταιρείες και οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να παραμείνουν στο πλοίο και όχι να φύγουν από το πλοίο;
Σε ό, τι αφορά την πολιτική των επιχειρήσεων, υπήρχαν δύο στοιχεία στην προεκλογική εκστρατεία του Trump.
Ο Trump απευθύνθηκε στη λευκή εργατική τάξη και θορυβωδώς υποσχέθηκε να σκίσει τις εμπορικές συμφωνίες, να φέρει θέσεις εργασίας πίσω στις ΗΠΑ, και να χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική ισχύ της Αμερικής μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων.
Ως επιχειρηματίας ο Trump υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους, να αναστήσει την παραγωγή άνθρακα και να συμβάλλει στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας με αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών.
Οι αγορές έχουν στοιχηματίσει ότι ο επιχειρηματίας Trump θα επικρατήσει, και μέχρι στιγμής φαίνεται σαν να έχουν δίκιο.
Ο Trump έχει ανακοινώσει την διάλυση της σύμπραξης της Trans-Pacific (η οποία ήταν περισσότερο ή λιγότερο νεκρή ούτως ή άλλως) και υιοθετεί λιγότερο λαϊκίστικες θέσεις.
Ο Trump  έχει γεμίσει το Υπουργικό Συμβούλιο του με στελέχη επιχειρήσεων, απείλησε να καταγγείλει ορισμένους νόμους του Obama.
Έχει ξεκινήσει προσπάθειες για τη διάλυση της νομοθεσίας Dodd-Frank για χρηματοοικονομικά ζητήματα.
Έχει εκτιμηθεί ότι για κάθε νέο κανονισμό που εισάγουν πρέπει να καταργηθούν δύο υπάρχοντες.
Αυτές οι κινήσεις δεν απειλούν τις επιχειρήσεις όχι μόνο επειδή είναι εταιρικά φιλικές αλλά και επειδή δείχνουν ότι ο Trump θα διέπεται από μια σχετικά συμβατική προσέγγιση ως πρόεδρος. Στις αναπτυγμένες χώρες, οι πολιτικές ενός ηγέτη συνήθως επηρεάζουν το επιχειρηματικό κλίμα πολύ λιγότερο από ότι οι γενικές οικονομικές συνθήκες.
Πράγματι, για το σύνολο των επιχειρήσεων οι ενέργειες του Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ύφεσης, η αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές του είχαν ένα ασήμαντο αντίκτυπο.
Μια μελέτη του 2010 των επιχειρήσεων στη Γερμανία και στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις βασίζουν τις αποφάσεις τους όχι στις πιθανές κυβερνητικές δράσεις, αλλά στην υγεία της ευρύτερης οικονομίας.
Συνολικά εβδομήντα έξι μήνες αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Η ανεργία ήταν στο ή κάτω από το 5% για ένα χρόνο.
Ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη είναι αργή με βάση τα ιστορικά στοιχεία, τα εταιρικά κέρδη είναι υγιή.
Ένα φιλικός προς τις επιχειρήσεις Πρόεδρος και μια ισχυρή οικονομία είναι ένας καλός συνδυασμός για τους επενδυτές.
Εκ των υστέρων, το μόνο περίεργο πράγμα σχετικά με την έκρηξη της χρηματιστηριακής αγοράς είναι ότι λίγοι την είχαν προβλέψει.
Ο διάσημος οικονομολόγος Frank Knight έχει αναπτύξει μια θεωρία μεταξύ κινδύνου και αβεβαιότητας.
Κίνδυνος υπάρχει όταν δεν ξέρεις τι ακριβώς θα συμβεί, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια αίσθηση για το τι θα συμβεί.
Η αβεβαιότητα είναι όταν ο επενδυτής ή ο πολίτης είναι τόσο ανασφαλής για το μέλλον που δεν έχει κανέναν τρόπο υπολογισμού για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Οι επιχειρήσεις στοιχηματίζουν ότι Trump είναι επικίνδυνος αλλά δεν είναι αβέβαιος και αυτή η παράμετρος εξηγεί το ράλι στην Wall Street....
Αυτό που δεν παίρνουν στα σοβαρά οι αγορές, είναι η δυνατότητα που Trump να κάνει τα πράγματα να μοιάζουν όπως αρχικώς φαινόντουσαν να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ή ένα πραγματικό πόλεμο με το Ιράν, των οποίων τα αποτελέσματα θα είναι πραγματικά αβέβαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης