Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: Τεράστια διαδήλωση με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα (4/2) για το «Μακεδονικό»

AFP: Τεράστια διαδήλωση με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα (4/2) για το «Μακεδονικό»
Πλήθη πολιτών αναμένεται να κατακλύσουν την κεντρική πλατεία Συντάγματος προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον εικαζόμενο συμβιβασμό της ελληνικής κυβέρνησης με τη γειτονική χώρα
Ακόμη και 1.000.000 πολίτες αναμένεται να συμμετάσχουν την Κυριακή (4/2/2018) στη μαζική διαδήλωση της Αθήνας για τυ όνομα της Μακεδονίας, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.  
Πλήθη πολιτών αναμένεται να κατακλύσουν την κεντρική πλατεία Συντάγματος προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον εικαζόμενο συμβιβασμό της ελληνικής κυβέρνησης με τη γειτονική χώρα, για την επίλυση του ζητήματος, σημειώνει το AFP.
Όταν η ΠΓΔΜ κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 από τη Γιουγκοσλαβία, η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε, επειδή το όνομα «Μακεδονία» υπονοούσε εδαφική απαίτηση στην επαρχία αυτή της βόρειας Ελλάδας.
Τώρα ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, εξετάζει το ενδεχόμενο επίλυσης της διαμάχης για το όνομα προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, αναφέρει το AFP.
«Η πλατεία θα είναι το σημείο συνάντησης διαφόρων ετερογενών ομάδων που θα καθοδηγούνται από διαφορετικά συναισθήματα, από τη βαθιά ανησυχία για τη διαφωνία σχετικά με το όνομα, μέχρι την απογοήτευση από τις κυβερνητικές πολιτικές», δήλωσε στο AFP ο Νικόλαος Τζιφάκης, επικεφαλής του τμήματος πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου.
Ο Τσίπρας έχει ήδη αντιμετωπίσει δεκάδες διαδηλώσεις αλλά η μαζική διαμαρτυρία της Κυριακής - ,κατ΄ όνομα για την εξωτερική πολιτική - αναμένεται να συνενώσει ένα πλήθος αντίδρασης στον πρωθυπουργό,  δήλωσε ο Τζιφάκης.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι αναλυτές εκτιμούν, πως το συλλαλητήριο θα είναι ανάλογο ή και μεγαλύτερο των κινητοποιήσεων στις οποίες συμμετείχε ο Τσίπρας πριν από το 2015 ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης ενάντια στα μέτρα που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.
Στην πορεία ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε περισσότερα μέτρα λιτότητας, καθώς η Ελλάδα αντιμετώπισε τον κίνδυνο της αποπομπής της από την Ευρωζώνη, επισημαίνει το AFP.
«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν αυτήν την αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα του ονόματος μέσα από το πρίσμα της οικονομικής κρίσης και την χαρακτηρίζουν» ως μία ακραία παραχώρηση προσθέτει ο Τζιφάκης.
Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου επιμένουν ότι, η διαμαρτυρία τους δεν έχει πολιτικό χρώμα.
«Είμαστε όλοι πατριώτες, δεν υπάρχουν κόμματα, δεν υπάρχουν χρώματα», δήλωσε η Γεωργία Μπιτάκου, μία εκ των διοργανωτών.
Σε μια άλλη μεγάλη διαδήλωση στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια ελληνική πρωτεύουσα, σχετικά με τη διαμάχη για το όνομα έδωσαν το παρών μέλη της συντηρητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές τουλάχιστον 400. 000 πολίτες συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Η αστυνομία περιόρισε τον αριθμό στους 90.000 πολίτες.
«Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν περίμεναν τόσο μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων», δήλωσε ο Μανώλη Αλεξάκης, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η διαμάχη της Ελλάδα με την ΠΓΔΜ είχε ως αποτέλεσμα έναν μακρύ κατάλογο συνομιλιών με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της διαφοράς.
Η Ελλάδα θεωρεί ότι το όνομα «Μακεδονία» αποτελεί μέρος της δικής της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς είναι και το όνομα μιας ιστορικής ελληνικής επαρχίας που ήταν ο πυρήνας της αρχαίας αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Έτσι, η Αθήνα επιδιώκει να εγγυηθεί ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» δεν συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις στην Ελλάδα.
Λόγω των αντιρρήσεων της Ελλάδας, η «Μακεδονία»  εντάχθηκε το 1993 στα Ηνωμένα Έθνη ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ, αναφέρει το AFP.
Για να άρει το αδιέξοδο, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Matthew Nimetz πρότεινε τώρα πολλά εναλλακτικά ονόματα στα σλαβικά, συμπεριλαμβανομένης της «Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας» ή της «Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».
«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δηλώνει τώρα έτοιμη να δεχθεί ένα σύνθετο όνομα που θα εμπεδώσει μία σαφή διάκριση από την ελληνική Μακεδονία», σύμφωνα με το AFP.
Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων υπενθυμίζει πως απαιτείται επίλυση του ζητήματος πριν η ΠΓΔΜ να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης