Εκατοντάδες λεωφορεία από όλη τη χώρα, ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα, έφθασαν στο κέντρο των Αθηνών
(UPD) Στη μεγαλειώδη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται εκτενώς ο ξένος Τύπος.
Τα δημοσίεύματα αναφέρονται στη διαφωνία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού με την κύρωση της συμφωνίας, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, καθώς και στα επεισόδια και την εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, που σημάδεψαν την ειρηνική διαδήλωση.
DPA
Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για τη συμφωνία του ονόματος της ΠΓΔΜ, οι ελληνικές αρχές συγκρούστηκαν με δεξιούς εξτρεμιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ,μεταδίδει το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA).
Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στην αστυνομία, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ η αστυνομία απάντησε με τη χρήση δακρυγόνων και χημικών, αναφέρεται στην ανταπόκριση του DPA.
Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στο συλλαλητήριο αυτό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία και να δείξουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την βαλκανική αυτή χώρα.
Ως αντάλλαγμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, η Ελλάδα θα σταματήσει να θέτει εμπόδια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Οι Έλληνες εθνικιστές κατηγορούν τον Τσίπρα ότι έκανε πολλές υποχωρήσεις στη συμφωνία του Ιουνίου με τον Zoran Zaev και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να επιτρέψει στον βόρειο γείτονά της να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στο όνομα της χώρας του.
Washington Post
Η συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει ένα ακόμα εμπόδιο, που είναι η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα, γράφει η Washington Post.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι ότι μία από τις πιο επίπονες πολιτικές διαμάχες στην Ευρώπη πρόκειται να τερματιστεί επίσημα καθώς η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Ελλάδα με τη σειρά της, θα άρει τα εμπόδια ώστε ο βόρειος γείτονάς της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η επίλυση της διαμάχης για το όνομα θα σήμαινε ίσως το πιο σημαντικό διπλωματικό βήμα στα Βαλκάνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας, μια εξέλιξη που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη καθώς έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Θα ισοδυναμούσε με θρίαμβο για τους υποστηρικτές της Ευρώπης αν επικρατήσουν μπροστά στην ισχυρή εθνικιστική αντιπολίτευση, εμβαθύνοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ωστόσο καθώς η συμφωνία αναδύεται, εδραιώνεται η αντίσταση απέναντί της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου σήμερα Κυριακή, συγκρούστηκαν οι αντίπαλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Εκτός των Βαλκανίων, η συμφωνία έχει ευρεία υποστήριξη από τη Δύση, και για μήνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται στην Αθήνα και στα Σκόπια προκειμένου να προωθήσουν τη συμφωνία. Από πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούνται τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης στον αγώνα επιρροής με τη Ρωσία και υποστηρίζουν ότι η ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. συνιστά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει και προηγούμενο για μελλοντικό συμβιβασμό, ο οποίος θα διευκολύνει την επίλυση και άλλων διαφορών.
Bloomberg
Χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν την Κυριακή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία του ονόματος της γειτονικής ΠΓΔΜ, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για άλλη μία αναμέτρηση στο Κοινοβούλιο για το ζήτημα αυτό, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή, ένα σημείο οικείο στους τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, καθώς εκεί είχαν ξεσπάσει οι βίαιες συγκρούσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.
Η αστυνομία αναφέρει ότι στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος 60.000 άτομα.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «η Μακεδονία είναι ελληνική» και ζητούσαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει ορισμένους διαδηλωτές από τους χώρους του κοινοβουλίου.
Αν και ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρει τις ψήφους για να επικρατήσει, αυτή η στήριξη θα μπορούσε να του κοστίσει ως προς τη δημοτικότητα, καθώς οι Έλληνες όλων των πολιτικών αποχρώσεων τρέφουν έντονα συναισθήματα για το θέμα αυτό. Η σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και η δεύτερη από τον περασμένο χρόνο που γίνεται στην πρωτεύουσα. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη εγκριθεί από την ΠΓΔΜ, η οποία προχώρησε σε συνταγματική μεταρρύθμιση για την αλλαγή του ονόματός της, στις 10 Ιανουαρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να εστιάσει στην οικονομία πριν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο.
Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να περάσει ορισμένα βασικά μέτρα που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η προστασία των ιδιοκτητών ακινήτων.
Θα επιχειρήσει επίσης και ορισμένες συνταγματικές αλλαγές ώστε να επιστρέψει η χώρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της έκδοσης ενός νέου πενταετούς ομολόγου, αναφέρει τo Bloomberg.
Associated Press
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από ελληνικό κοινοβούλιο στη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, φωτοβολίδες, χρώματα και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
Το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί «ακροδεξιά στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής» για τις σημερινές συγκρούσεις στο συλλαλητήριο.
«Στη δημοκρατία μας, η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα ακόμα και για εκείνους που επιθυμούν να την καταλύσουν γιατί όπως λένε «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».
Την ίδια στιγμή όμως αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.
Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα», αναφέρεται στην ανακοίνωση»
BBC
Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο εστιάζει και το BBC News αναφερόμενο στο ιστορικό της διαμάχης ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Η ανταπόκριση καταλήγει αναφέροντας πως «η υπογραφή της συμφωνίας γνωρίζει δυναμική αντίσταση και στις δύο χώρες επειδή οι εθνικιστές πιστεύουν ότι διαβρώνεται η ταυτότητά τους».
FAZ: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας
Για εθνικιστικές οργανώσεις πίσω από το συλλαλητήριο κάνει λόγο και η γερμανική FAZ η οποία ωστόσο αναφέρει οτι ήταν μια «μεγαλειώδης διαδήλωση ενάντια στην αλλαγή ονόματος της «Μακεδονίας» σε Βόρεια Μακεδονία» .
«Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ώστε η «Μακεδονία» να αποκαλείται πλέον «Βόρεια Μακεδονία».
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει οτι η συμφωνία «θα τεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή έως τις 25 Ιανουαρίου ενώ αναφέρεται και στην σημαντική αστυνομική δύναμη που έχει επισρατευτεί».
Tagesschau: Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει μια Μακεδονία
Στο ίδιο κλίμα και η Tagesschau που υπογραμμίζει οτι "μόνο στην Ελλάδα υπάρχει μια Μακεδονία".
«Πολλοί Έλληνες είναι αντίθετοι με την αλλαγή του ονόματος. Η διαμάχη για την επίλυση του ονόματος έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας αγγίζει πολλούς Έλληνες στην καρδιά. Κυρίως στην ομώνυμη ελληνική επαρχία η Συμφωνία αυτή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή. Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Αθήνα», γράφει η ιστοσελίδα μεταφέροντας τη γνώμη απλών διαδηλωτών και το κλίμα του συλλαλητηρίου. «Στους επίσημους ελληνικούς χάρτες η χώρα αποκαλείται FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας)» σημειώνει η ιστοσελίδα .
«Αναγνωρίζουν μια χώρα που δεν υπάρχει. Μια εθνικότητα, που επίσης δεν υπάρχει. Και μια γλώσσα που είναι εξίσου ανύπαρκτη. Όλα αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» αναφέρει διαδηλωτής στον γερμανό ρεπόρτερ.
«Η οργή των αντιπάλων της συμφωνίας είναι μεγάλη» αναφέρει το ρεπορτάζ.
«Μόνο μια Μακεδονία υπάρχει. Δεν πρέπει να συμβεί όλο αυτό που γίνεται. Δεν θέλουμε να το επιτρέψουμε» αναφέρει ένας αγρότης που ήρθε να διαδηλώσει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενεί και την αντίθετη άποψη, των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Ελλάδα έπρεπε σε ορισμένα σημεία να κάνει κάποιες υποχωρήσεις. Για παράδειγμα, αναγνωρίζουμε τώρα ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει μια μακεδονική γλώσσα. Αλλά από την άλλη πλευρά, έλεγαν παλιά στη γειτονική χώρα ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τώρα πια λένε ότι είναι Σλάβοι. Οπότε τώρα είναι δίκαιο να μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία στο όνομα του κράτους τους» αναφέρει στον ρεπόρτερ εργάτης που υποστηρίζει την κυβέρνηση.
Το ρεπορτάζ επίσης σημειώνει: «Φιλήσυχοι άνθρωποι, εργάτες ή αγρότες σκέφτονται και ζουν στην πραγματικότητα στη βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με το μότο «υπάρχουμε αλλά και συνυπάρχουμε».
Όμως στο πεδίο του Μακεδονικού δεν υπάρχει κατανόηση για την άλλη πλευρά. Ακόμη κι αν σε λίγες μέρες στην ελληνική βουλή η πλειοψηφία θα ψηφίσει υπέρ του ονόματος Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, οι αντίπαλοι του ονόματος αυτού πιθανότατα δεν θα αποκαλέσουν ποτέ αυτή τη χώρα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με αυτό το όνομα».
Liberation : Γαλανόλευκη παλίρροια στο Σύνταγμα
Η γαλλική Liberation αποθεώνει τη διαδήλωση λέγοντας χαρακτηριστικά «Γαλανόλευκη παλίρροια στο Σύνταγμα».
Αναφερόμενη στη μεγαλειώδη διαδήλωση υπογραμμίζει πως "χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή (20/1) το απόγευμα για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία για το νέο όνομα της Μακεδονίας», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» και προσθέτει:
«Εκατοντάδες λεωφορεία από όλη τη χώρα, ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα, έφθασαν στο κέντρο των Αθηνών... Οι περισσότεροι διαδηλωτές κραδαίνουν τη γαλανόλευκη σχηματίζοντας μία αλίρροια λευκού και μπλε χρώματος στην πλατεία Συντάγματος,εκεί όπου συχνά γίνονται μαζικές διαδηλώσεις έξω από την βουλή των Ελλήνων».
Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η ελληνική αστυνομία, περίπου δύο χιλιάδες αστυνομικοί, αεροσκάφη και ελικόπτερα.
«Το κέντρο της Αθήνας ήταν κλειστό από την Κυριακή το πρωί, καθώς και οι σταθμοί του μετρό κοντά στο Σύνταγμα», προσθέτει.
Reuters: Οι Έλληνες διαδηλώνουν κατά της ονομασίας της Μακεδονίας
Το Reuters αναφέρεται κι αυτό στη διαδήλωση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας πως «δεκάδες χιλιάδες έλληνες διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία με την πΓΔΜ για την ονοματολογία» ενώ επικεντρώθηκε και στα επεισόδια που ακολούθησαν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου και τη ρίψη χημικών από την αστυνομία.
«Η διαδήλωση ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Αθήνα καθώς χιλιάδες έλληνες υποστηρίζουν ότι η Μακεδονία ανήκει στην Ελλάδα και βρίσκεται στα βόρεια της χώρας».
Η συμφωνία των Πρεσπών που δίνει τη δυνατότητα στην πΓΔΜ να ονομαστεί Βόρεια Μακεδονία προκαλεί έντονα συναισθήματα στους έλληνες που θεωρούν ότι είναι οι απόγονοι του μεγάλου Αλεξάνδρου».
Tagesspiegel: Η αντιπολίτευση απορρίπτει τη συμφωνία
Τα δημοσίεύματα αναφέρονται στη διαφωνία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού με την κύρωση της συμφωνίας, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, καθώς και στα επεισόδια και την εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, που σημάδεψαν την ειρηνική διαδήλωση.
DPA
Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για τη συμφωνία του ονόματος της ΠΓΔΜ, οι ελληνικές αρχές συγκρούστηκαν με δεξιούς εξτρεμιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ,μεταδίδει το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA).
Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στην αστυνομία, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ η αστυνομία απάντησε με τη χρήση δακρυγόνων και χημικών, αναφέρεται στην ανταπόκριση του DPA.
Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στο συλλαλητήριο αυτό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία και να δείξουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την βαλκανική αυτή χώρα.
Ως αντάλλαγμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, η Ελλάδα θα σταματήσει να θέτει εμπόδια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Οι Έλληνες εθνικιστές κατηγορούν τον Τσίπρα ότι έκανε πολλές υποχωρήσεις στη συμφωνία του Ιουνίου με τον Zoran Zaev και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να επιτρέψει στον βόρειο γείτονά της να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στο όνομα της χώρας του.
Washington Post
Η συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει ένα ακόμα εμπόδιο, που είναι η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα, γράφει η Washington Post.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι ότι μία από τις πιο επίπονες πολιτικές διαμάχες στην Ευρώπη πρόκειται να τερματιστεί επίσημα καθώς η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Ελλάδα με τη σειρά της, θα άρει τα εμπόδια ώστε ο βόρειος γείτονάς της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η επίλυση της διαμάχης για το όνομα θα σήμαινε ίσως το πιο σημαντικό διπλωματικό βήμα στα Βαλκάνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας, μια εξέλιξη που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη καθώς έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Θα ισοδυναμούσε με θρίαμβο για τους υποστηρικτές της Ευρώπης αν επικρατήσουν μπροστά στην ισχυρή εθνικιστική αντιπολίτευση, εμβαθύνοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ωστόσο καθώς η συμφωνία αναδύεται, εδραιώνεται η αντίσταση απέναντί της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου σήμερα Κυριακή, συγκρούστηκαν οι αντίπαλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Εκτός των Βαλκανίων, η συμφωνία έχει ευρεία υποστήριξη από τη Δύση, και για μήνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται στην Αθήνα και στα Σκόπια προκειμένου να προωθήσουν τη συμφωνία. Από πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούνται τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης στον αγώνα επιρροής με τη Ρωσία και υποστηρίζουν ότι η ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. συνιστά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει και προηγούμενο για μελλοντικό συμβιβασμό, ο οποίος θα διευκολύνει την επίλυση και άλλων διαφορών.
Bloomberg
Χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν την Κυριακή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία του ονόματος της γειτονικής ΠΓΔΜ, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για άλλη μία αναμέτρηση στο Κοινοβούλιο για το ζήτημα αυτό, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή, ένα σημείο οικείο στους τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, καθώς εκεί είχαν ξεσπάσει οι βίαιες συγκρούσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.
Η αστυνομία αναφέρει ότι στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος 60.000 άτομα.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «η Μακεδονία είναι ελληνική» και ζητούσαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει ορισμένους διαδηλωτές από τους χώρους του κοινοβουλίου.
Αν και ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρει τις ψήφους για να επικρατήσει, αυτή η στήριξη θα μπορούσε να του κοστίσει ως προς τη δημοτικότητα, καθώς οι Έλληνες όλων των πολιτικών αποχρώσεων τρέφουν έντονα συναισθήματα για το θέμα αυτό. Η σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και η δεύτερη από τον περασμένο χρόνο που γίνεται στην πρωτεύουσα. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη εγκριθεί από την ΠΓΔΜ, η οποία προχώρησε σε συνταγματική μεταρρύθμιση για την αλλαγή του ονόματός της, στις 10 Ιανουαρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να εστιάσει στην οικονομία πριν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο.
Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να περάσει ορισμένα βασικά μέτρα που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η προστασία των ιδιοκτητών ακινήτων.
Θα επιχειρήσει επίσης και ορισμένες συνταγματικές αλλαγές ώστε να επιστρέψει η χώρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της έκδοσης ενός νέου πενταετούς ομολόγου, αναφέρει τo Bloomberg.
Associated Press
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από ελληνικό κοινοβούλιο στη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, φωτοβολίδες, χρώματα και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
Το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί «ακροδεξιά στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής» για τις σημερινές συγκρούσεις στο συλλαλητήριο.
«Στη δημοκρατία μας, η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα ακόμα και για εκείνους που επιθυμούν να την καταλύσουν γιατί όπως λένε «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».
Την ίδια στιγμή όμως αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.
Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα», αναφέρεται στην ανακοίνωση»
BBC
Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο εστιάζει και το BBC News αναφερόμενο στο ιστορικό της διαμάχης ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Η ανταπόκριση καταλήγει αναφέροντας πως «η υπογραφή της συμφωνίας γνωρίζει δυναμική αντίσταση και στις δύο χώρες επειδή οι εθνικιστές πιστεύουν ότι διαβρώνεται η ταυτότητά τους».
FAZ: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας
Για εθνικιστικές οργανώσεις πίσω από το συλλαλητήριο κάνει λόγο και η γερμανική FAZ η οποία ωστόσο αναφέρει οτι ήταν μια «μεγαλειώδης διαδήλωση ενάντια στην αλλαγή ονόματος της «Μακεδονίας» σε Βόρεια Μακεδονία» .
«Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ώστε η «Μακεδονία» να αποκαλείται πλέον «Βόρεια Μακεδονία».
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει οτι η συμφωνία «θα τεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή έως τις 25 Ιανουαρίου ενώ αναφέρεται και στην σημαντική αστυνομική δύναμη που έχει επισρατευτεί».
Tagesschau: Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει μια Μακεδονία
Στο ίδιο κλίμα και η Tagesschau που υπογραμμίζει οτι "μόνο στην Ελλάδα υπάρχει μια Μακεδονία".
«Πολλοί Έλληνες είναι αντίθετοι με την αλλαγή του ονόματος. Η διαμάχη για την επίλυση του ονόματος έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας αγγίζει πολλούς Έλληνες στην καρδιά. Κυρίως στην ομώνυμη ελληνική επαρχία η Συμφωνία αυτή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή. Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Αθήνα», γράφει η ιστοσελίδα μεταφέροντας τη γνώμη απλών διαδηλωτών και το κλίμα του συλλαλητηρίου. «Στους επίσημους ελληνικούς χάρτες η χώρα αποκαλείται FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας)» σημειώνει η ιστοσελίδα .
«Αναγνωρίζουν μια χώρα που δεν υπάρχει. Μια εθνικότητα, που επίσης δεν υπάρχει. Και μια γλώσσα που είναι εξίσου ανύπαρκτη. Όλα αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» αναφέρει διαδηλωτής στον γερμανό ρεπόρτερ.
«Η οργή των αντιπάλων της συμφωνίας είναι μεγάλη» αναφέρει το ρεπορτάζ.
«Μόνο μια Μακεδονία υπάρχει. Δεν πρέπει να συμβεί όλο αυτό που γίνεται. Δεν θέλουμε να το επιτρέψουμε» αναφέρει ένας αγρότης που ήρθε να διαδηλώσει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενεί και την αντίθετη άποψη, των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Ελλάδα έπρεπε σε ορισμένα σημεία να κάνει κάποιες υποχωρήσεις. Για παράδειγμα, αναγνωρίζουμε τώρα ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει μια μακεδονική γλώσσα. Αλλά από την άλλη πλευρά, έλεγαν παλιά στη γειτονική χώρα ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τώρα πια λένε ότι είναι Σλάβοι. Οπότε τώρα είναι δίκαιο να μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία στο όνομα του κράτους τους» αναφέρει στον ρεπόρτερ εργάτης που υποστηρίζει την κυβέρνηση.
Το ρεπορτάζ επίσης σημειώνει: «Φιλήσυχοι άνθρωποι, εργάτες ή αγρότες σκέφτονται και ζουν στην πραγματικότητα στη βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με το μότο «υπάρχουμε αλλά και συνυπάρχουμε».
Όμως στο πεδίο του Μακεδονικού δεν υπάρχει κατανόηση για την άλλη πλευρά. Ακόμη κι αν σε λίγες μέρες στην ελληνική βουλή η πλειοψηφία θα ψηφίσει υπέρ του ονόματος Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, οι αντίπαλοι του ονόματος αυτού πιθανότατα δεν θα αποκαλέσουν ποτέ αυτή τη χώρα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με αυτό το όνομα».
Liberation : Γαλανόλευκη παλίρροια στο Σύνταγμα
Η γαλλική Liberation αποθεώνει τη διαδήλωση λέγοντας χαρακτηριστικά «Γαλανόλευκη παλίρροια στο Σύνταγμα».
Αναφερόμενη στη μεγαλειώδη διαδήλωση υπογραμμίζει πως "χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή (20/1) το απόγευμα για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία για το νέο όνομα της Μακεδονίας», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» και προσθέτει:
«Εκατοντάδες λεωφορεία από όλη τη χώρα, ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα, έφθασαν στο κέντρο των Αθηνών... Οι περισσότεροι διαδηλωτές κραδαίνουν τη γαλανόλευκη σχηματίζοντας μία αλίρροια λευκού και μπλε χρώματος στην πλατεία Συντάγματος,εκεί όπου συχνά γίνονται μαζικές διαδηλώσεις έξω από την βουλή των Ελλήνων».
Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η ελληνική αστυνομία, περίπου δύο χιλιάδες αστυνομικοί, αεροσκάφη και ελικόπτερα.
«Το κέντρο της Αθήνας ήταν κλειστό από την Κυριακή το πρωί, καθώς και οι σταθμοί του μετρό κοντά στο Σύνταγμα», προσθέτει.
Reuters: Οι Έλληνες διαδηλώνουν κατά της ονομασίας της Μακεδονίας
Το Reuters αναφέρεται κι αυτό στη διαδήλωση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας πως «δεκάδες χιλιάδες έλληνες διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία με την πΓΔΜ για την ονοματολογία» ενώ επικεντρώθηκε και στα επεισόδια που ακολούθησαν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου και τη ρίψη χημικών από την αστυνομία.
«Η διαδήλωση ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Αθήνα καθώς χιλιάδες έλληνες υποστηρίζουν ότι η Μακεδονία ανήκει στην Ελλάδα και βρίσκεται στα βόρεια της χώρας».
Η συμφωνία των Πρεσπών που δίνει τη δυνατότητα στην πΓΔΜ να ονομαστεί Βόρεια Μακεδονία προκαλεί έντονα συναισθήματα στους έλληνες που θεωρούν ότι είναι οι απόγονοι του μεγάλου Αλεξάνδρου».
Tagesspiegel: Η αντιπολίτευση απορρίπτει τη συμφωνία
Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου εστιάζει στη στάση της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απορρίπτουν τον συμβιβασμό που προήλθε από τη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν έκαναν τα ίδια επίσημο κάλεσμα για το συλλαλητήριο. Ενθάρρυναν ωστόσο πολύ περισσότερο τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν σε αυτά. Κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν παρόντες, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα συλλαλητήριο για τη δημοκρατία, την Ελλάδα, το δίκαιο».
New York Times: Αντιμέτωπος με συγκρούσεις ο Τσίπρας μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή (20/1) στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίσει για την επικύρωση της Συμφωνίας σχετικά με τη μετονομασία της FYROM σε «Βόρεια Μακεδονία», σημειώνουν οι New York Times.
Περίπου στις 3 μμ (ώρα Ελλάδας) ξέσπασαν συγκρούσεις στην Αθήνα και τα βίντεο στα κοινωνικά μέσα έδειξαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για εναντίον διαδηλωτών ενώ 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορεί τους εξτρεμιστές ότι προσπήθησαν να εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο και να επιτεθούν σε αστυνομικούς με πέτρες και κλομπς, τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτογράφου.
«Στη δημοκρατία μας, η ελευθερία του λόγου των πολιτών είναι ένα αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα», ανέφερε η δήλωση.
«Αλλά είναι επίσης καθήκον όλων όσων πιστεύουν και υπερασπίζονται τη δημοκρατία να μην τους επιτρέψουν να το κάνουν.
Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε ανεπιφύλακτα», προστίθεται στην ανακοίνωση, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.
Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου οι οποίοι έχουν διοργανώσει πολλές διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας το περασμένο έτος, δήλωσαν ότι η διαδήλωση της Κυριακής θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες, με τη συμμετοχή 600.000 ατόμων.
Ωστόσο η ελληνική αστυνομία εκτίμησε την προσέλευση κοντά στις 60.000.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 70% των Ελλήνων αντιτίθενται στη συμφωνία, καταδεικνύοντας ότι ο Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει κοινωνικές αναταραχές.
Ιερείς και δεξιοί πολιτικοί ήταν μεταξύ των διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνα, κυματίζοντας ελληνικές σημαίες και πανό, διατρανώνοντας ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική».
Washington Post: Εδραιώνεται στην Ελλάδα η αντίσταση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών
Η συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει ένα ακόμα εμπόδιο, που είναι η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα, γράφει η Washington Post.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι ότι μία από τις πιο επίπονες πολιτικές διαμάχες στην Ευρώπη πρόκειται να τερματιστεί επίσημα καθώς η FYROM θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Ελλάδα με τη σειρά της, θα άρει τα εμπόδια ώστε ο βόρειος γείτονάς της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Η επίλυση της διαμάχης για το όνομα θα σήμαινε ίσως το πιο σημαντικό διπλωματικό βήμα στα Βαλκάνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας, μια εξέλιξη που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη καθώς έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Θα ισοδυναμούσε με θρίαμβο για τους υποστηρικτές της Ευρώπης αν επικρατήσουν μπροστά στην ισχυρή εθνικιστική αντιπολίτευση, εμβαθύνοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ωστόσο καθώς η συμφωνία αναδύεται, εδραιώνεται η αντίσταση απέναντί της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου την Κυριακή (20/1), συγκρούστηκαν οι αντίπαλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Εκτός των Βαλκανίων, η συμφωνία έχει ευρεία υποστήριξη από τη Δύση, και για μήνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται στην Αθήνα και στα Σκόπια προκειμένου να προωθήσουν τη συμφωνία.
Από πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούνται τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης στον αγώνα επιρροής με τη Ρωσία και υποστηρίζουν ότι η ένταξη της FYROM στην ΕΕ συνιστά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει και προηγούμενο για μελλοντικό συμβιβασμό, ο οποίος θα διευκολύνει την επίλυση και άλλων διαφορών.
Ο Wess Mitchell , αναπληρωτής γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία των Πρεσπών και εκτιμούν ότι θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στα Βαλκάνια, η μεγαλύτερη συμβολή στη σταθερότητα από το Ντέιτον», την ειρηνευτική συμφωνία του 1995 για την Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Οι Έλληνες λένε ότι ο Τσίπρας θεωρεί τη συμφωνία για το όνομα ως μία κληρονομιά που θέλει να αφήσει.
«Ίσως ο υπολογισμός του να είναι: Θα πληρώσω ένα συγκεκριμένο τίμημα, αλλά αυτό θα καταστήσει την εικόνα μου ως κυρίαρχη προσωπικότητα στην κεντροαριστερά αλλά και ως πολιτικού εκτός συνόρων. Κάτι που συμβαίνει τώρα, εφόσον έχει επωφεληθεί σημαντικά εκτός Ελλάδας», αναφέρει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα.
SZ: Η επιδίωξη ΝΑΤΟ – ΕΕ να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, κάμπτει τις «πατριωτικές ανησυχίες» σε Ελλάδα - FYROM
Δεξιά κόμματα και εθνικιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή (20/1) στην Αθήνα σε ένα μαζικό συλλαλητήριο για την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Περισσότεροι από 100.000 ίσως και 150.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, συμμετείχαν σε συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία που πρέπει να επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Περίπου 100 εξτρεμιστές, κυρίως αναρχικοί και χούλιγκαν σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, προσπάθησαν να κινηθούν προς το Κοινοβούλιο.
Πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι αντέδρασαν με χημικά και σπρέι πιπεριού.
Περίπου δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, ανέφεραν ελληνικά ΜΜΕ.
Στη Γερμανία, λίγοι μπορούν να αντιληφθούν τη δυσκολία της Αθήνας να δεχθεί εδώ και 30 χρόνια το όνομα «Μακεδονία» για τη βαλκανική αυτή χώρα.
Μέχρι τώρα υπερίσχυαν οι πατριωτικές ανησυχίες για εδαφικές αξιώσεις αλλά τώρα παραμερίστηκαν από απτά οικονομικά και διεθνή πολιτικά συμφέροντα, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.
Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ επιθυμούν τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και θα καλωσόριζαν μια μελλοντική προσχώρηση της Μακεδονίας, καθώς δεν επιθυμούν η Ρωσία να ασκεί επιρροή στην περιοχή.
H FYROM είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την οικονομία της Ελλάδας, όπως και η «Μακεδονία» βασίζεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
www.bankingnews.gr
New York Times: Αντιμέτωπος με συγκρούσεις ο Τσίπρας μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή (20/1) στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίσει για την επικύρωση της Συμφωνίας σχετικά με τη μετονομασία της FYROM σε «Βόρεια Μακεδονία», σημειώνουν οι New York Times.
Περίπου στις 3 μμ (ώρα Ελλάδας) ξέσπασαν συγκρούσεις στην Αθήνα και τα βίντεο στα κοινωνικά μέσα έδειξαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για εναντίον διαδηλωτών ενώ 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορεί τους εξτρεμιστές ότι προσπήθησαν να εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο και να επιτεθούν σε αστυνομικούς με πέτρες και κλομπς, τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτογράφου.
«Στη δημοκρατία μας, η ελευθερία του λόγου των πολιτών είναι ένα αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα», ανέφερε η δήλωση.
«Αλλά είναι επίσης καθήκον όλων όσων πιστεύουν και υπερασπίζονται τη δημοκρατία να μην τους επιτρέψουν να το κάνουν.
Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε ανεπιφύλακτα», προστίθεται στην ανακοίνωση, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.
Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου οι οποίοι έχουν διοργανώσει πολλές διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας το περασμένο έτος, δήλωσαν ότι η διαδήλωση της Κυριακής θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες, με τη συμμετοχή 600.000 ατόμων.
Ωστόσο η ελληνική αστυνομία εκτίμησε την προσέλευση κοντά στις 60.000.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 70% των Ελλήνων αντιτίθενται στη συμφωνία, καταδεικνύοντας ότι ο Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει κοινωνικές αναταραχές.
Ιερείς και δεξιοί πολιτικοί ήταν μεταξύ των διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνα, κυματίζοντας ελληνικές σημαίες και πανό, διατρανώνοντας ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική».
Washington Post: Εδραιώνεται στην Ελλάδα η αντίσταση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών
Η συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει ένα ακόμα εμπόδιο, που είναι η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα, γράφει η Washington Post.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι ότι μία από τις πιο επίπονες πολιτικές διαμάχες στην Ευρώπη πρόκειται να τερματιστεί επίσημα καθώς η FYROM θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Ελλάδα με τη σειρά της, θα άρει τα εμπόδια ώστε ο βόρειος γείτονάς της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Η επίλυση της διαμάχης για το όνομα θα σήμαινε ίσως το πιο σημαντικό διπλωματικό βήμα στα Βαλκάνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας, μια εξέλιξη που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη καθώς έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Θα ισοδυναμούσε με θρίαμβο για τους υποστηρικτές της Ευρώπης αν επικρατήσουν μπροστά στην ισχυρή εθνικιστική αντιπολίτευση, εμβαθύνοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ωστόσο καθώς η συμφωνία αναδύεται, εδραιώνεται η αντίσταση απέναντί της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου την Κυριακή (20/1), συγκρούστηκαν οι αντίπαλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Εκτός των Βαλκανίων, η συμφωνία έχει ευρεία υποστήριξη από τη Δύση, και για μήνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται στην Αθήνα και στα Σκόπια προκειμένου να προωθήσουν τη συμφωνία.
Από πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούνται τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης στον αγώνα επιρροής με τη Ρωσία και υποστηρίζουν ότι η ένταξη της FYROM στην ΕΕ συνιστά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει και προηγούμενο για μελλοντικό συμβιβασμό, ο οποίος θα διευκολύνει την επίλυση και άλλων διαφορών.
Ο Wess Mitchell , αναπληρωτής γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία των Πρεσπών και εκτιμούν ότι θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στα Βαλκάνια, η μεγαλύτερη συμβολή στη σταθερότητα από το Ντέιτον», την ειρηνευτική συμφωνία του 1995 για την Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Οι Έλληνες λένε ότι ο Τσίπρας θεωρεί τη συμφωνία για το όνομα ως μία κληρονομιά που θέλει να αφήσει.
«Ίσως ο υπολογισμός του να είναι: Θα πληρώσω ένα συγκεκριμένο τίμημα, αλλά αυτό θα καταστήσει την εικόνα μου ως κυρίαρχη προσωπικότητα στην κεντροαριστερά αλλά και ως πολιτικού εκτός συνόρων. Κάτι που συμβαίνει τώρα, εφόσον έχει επωφεληθεί σημαντικά εκτός Ελλάδας», αναφέρει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα.
SZ: Η επιδίωξη ΝΑΤΟ – ΕΕ να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, κάμπτει τις «πατριωτικές ανησυχίες» σε Ελλάδα - FYROM
Δεξιά κόμματα και εθνικιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή (20/1) στην Αθήνα σε ένα μαζικό συλλαλητήριο για την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Περισσότεροι από 100.000 ίσως και 150.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, συμμετείχαν σε συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία που πρέπει να επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Περίπου 100 εξτρεμιστές, κυρίως αναρχικοί και χούλιγκαν σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, προσπάθησαν να κινηθούν προς το Κοινοβούλιο.
Πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι αντέδρασαν με χημικά και σπρέι πιπεριού.
Περίπου δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, ανέφεραν ελληνικά ΜΜΕ.
Στη Γερμανία, λίγοι μπορούν να αντιληφθούν τη δυσκολία της Αθήνας να δεχθεί εδώ και 30 χρόνια το όνομα «Μακεδονία» για τη βαλκανική αυτή χώρα.
Μέχρι τώρα υπερίσχυαν οι πατριωτικές ανησυχίες για εδαφικές αξιώσεις αλλά τώρα παραμερίστηκαν από απτά οικονομικά και διεθνή πολιτικά συμφέροντα, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.
Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ επιθυμούν τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και θα καλωσόριζαν μια μελλοντική προσχώρηση της Μακεδονίας, καθώς δεν επιθυμούν η Ρωσία να ασκεί επιρροή στην περιοχή.
H FYROM είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την οικονομία της Ελλάδας, όπως και η «Μακεδονία» βασίζεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών