Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος προς ΕΕ: Δεν αντέχουμε άλλους πρόσφυγες και μετανάστες

Κύπρος προς ΕΕ: Δεν αντέχουμε άλλους πρόσφυγες και μετανάστες
Το μήνυμα της Λευκωσίας στην ΕΕ για το μεταναστευτικό 
Να δεσμευτούν για την μετεγκατάσταση πέντε χιλιάδων ατόμων που φιλοξενούνται στην Κύπρο, στη βάση διμερών συμφωνιών και δίδοντας προτεραιότητα σε ευάλωτα άτομα, προκειμένου να μετριαστούν σε σημαντικό βαθμό οι δυσανάλογες πιέσεις και οι σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι αρχές όσο και οι κοινωνικές δομές της χώρας, παρότρυνε τα κράτη μέλη της Ένωσης ο Κύπριος υπουργός εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης -σύμφωνα με το άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ.
Σε επιστολή την οποία απέστειλε σήμερα στον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και στους ομολόγους τους από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ο κ. Πετρίδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως αυτή τη στιγμή η Κύπρος φιλοξενεί γύρω στα 9 χιλιάδες άτομα στα οποία δόθηκε προστασία τα τελευταία λίγα χρόνια και πως οι Σύροι υπήκοοι ως άτομα που εκ πρώτης όψεως χρειάζονται προστασία, ξεπερνούν το 26% των συνολικών μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Κύπρο από το 2016 και μετά.
Σημείωσε ακόμη πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, γύρω στα 8.500 άτομα έφθασαν στην Κύπρο από την Τουρκία ή μέσω των κατεχόμενων περιοχών μεταξύ 2015 και 2019 και πως ο αριθμός των ατόμων που έφθασαν στην Κύπρο και έκαναν αίτηση για άσυλο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2019 είναι σχεδόν 7.000, ενώ οι αιτήσεις που αναμένουν να εξεταστούν έχουν αυξηθεί σε σχεδόν 15 χιλιάδες, παρά το επιπρόσθετο προσωπικό που προσλήφθηκε στην Υπηρεσία Ασύλου.
Στην τρισέλιδη επιστολή του, ο κ. Πετρίδης αναφερόμενος στην αύξηση των αφίξεων μεταναστών στην Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο, υπογράμμισε πως λόγω της απουσίας μιας πραγματικά ολιστικής συμφωνίας που θα καταστήσει δυνατή την κατάλληλη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται επειγόντως άμεση βοήθεια, δεδομένου του άνευ προηγουμένου μεγάλου αριθμού αφίξεων.
Σημειώνει επίσης πως «παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες η Τουρκία αρνείται συστηματικά να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πως επιπρόσθετα, ενώ οι περισσότερες αφίξεις στην Κύπρο είναι μέσω της Τουρκίας ή μέσω των κατεχόμενων περιοχών, η κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου καθιστά αδύνατη την εφαρμογή μέτρων με στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τη Δημοκρατία.
Ακόμη επεσήμανε πως με ένα πληθυσμό 850 χιλιάδων ατόμων, η Κύπρος παραμένει το πρώτο κράτος μέλος σε ότι αφορά τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται για πρώτη φορά, σε αναλογία με τον πληθυσμό της, για τρίτο συνεχές έτος, «παρά τις συστηματικές μας προσπάθειες».
Επεσήμανε πως είναι πολύ πιθανόν η συστηματική αύξηση των αφίξεων να συνεχιστεί και πως παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για ενίσχυση του συστήματος ασύλου και των δυνατοτήτων του, οι δυσανάλογες πιέσεις των προηγούμενων τριών συνεχόμενων ετών έχουν φθάσει σε κορύφωση, με μια αύξηση κατά 130% τους πρώτους έξι μήνες του 2019.
«Δυστυχώς παρά τις προσπάθειές μας για αποτελεσματική διαχείριση των μαζικών ροών αλλά και τις επανειλημμένες μας εκκλήσεις για μέτρα αλληλεγγύης, η Κύπρος δεν έχει επωφεληθεί μέχρι τώρα από οποιοδήποτε σχέδιο μετεγκατάστασης», πρόσθεσε.
Ως ένας από τους φύλακες των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, παραμένουμε δεσμευμένοι στις υποχρεώσεις μας που πηγάζουν από το διεθνές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Παρόλα αυτά πρέπει να παραδεχτώ ότι οι δυνατότητές και οι πόροι μας βρίσκονται πέραν του σημείου εξάντλησης και υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά χρειάζονται προστασία, πρόσθεσε.
Παροτρύνοντας όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν για την επανεγκατάσταση 5.000 ατόμων από την Κύπρο, ο κ. Πετρίδης επεσήμανε πως οικονομική στήριξη για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού πρέπει να διατεθεί σύμφωνα με τα υφιστάμενα μέσα.
«Μόνο μια Ευρώπη που στέκεται αλληλέγγυα με όλα τα μέλη της, ιδιαίτερα αυτά που έχουν τεράστια ανάγκη για βοήθεια μπορεί να προωθήσει τις αξίες και να προστατεύσει τις αρχές που ίδρυσαν την ευρωπαϊκή οικογένεια», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης