Οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμοσθούν σε τομείς όπως η ρομποτική, η αεροναυπηγική, η αυτόνομη οδήγηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική και πυρηνική τεχνολογία, καθώς και στην κυβερνοασφάλεια
Έως το 10%
Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ από πέρυσι δίδει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να θέτει στο «μικροσκόπιο» κάθε ξένη εξαγορά εφόσον αυτή δημιουργεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, σε περίπτωση που ένας επενδυτής εκτός Ε.Ε. αγοράσει μερίδιο 10% σε μία γερμανική εταιρεία.
Το 10% είναι τώρα το ανώτατο όριο που μπορεί να αγοράσει ένας επενδυτές εκτός Ε.Ε. σε γερμανική εταιρεία «νευραλγικού τομέα», ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 25% που ίσχυε παλαιότερα.
Φαρμακοβιομηχανίες
Η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι σκόπευε να εφαρμόσει το νόμο στις φαρμακοβιομηχανίες καθώς και σε σχετικούς τομείς, όπως η παραγωγή προστατευτικών μασκών, μέτρο που κρίθηκε αναγκαίο μετά την πανδημία.
Τώρα, η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τους νέους κανονισμούς και σε άλλους τομείς, όπως ρομποτική, αεροναυπηγική, αυτόνομη οδήγηση, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες κβαντικής και πυρηνικής, καθώς και στην κυβερνοασφάλεια.
Η πρόταση αυτή είναι σύμφωνη με το σύστημα διερεύνησης των ξένων επενδύσεων που εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις εξαγορές από ξένους, ειδικά από την Κίνα, έτσι ώστε να προστατευθούν στρατηγικές τεχνολογίες και υποδομές της Ευρώπης.
Σε εθνικό πλαίσιο
Το νέο πλαίσιο κανονισμών, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι τον Οκτώβριο, παρέχει τη δυνατότητα στις χώρες μέλη της Ε.Ε., όχι μόνο στην Κομισιόν, να λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις για το εάν θα απαγορεύουν ξένες επενδύσεις.
Η Γερμανία, τον Δεκέμβριο, απαγόρευσε την εξαγορά της εταιρείας τεχνολογίας δορυφόρων και ραντάρ IMST από θυγατρική του κρατικού πυραύλου China Aerospace and Industry Group (CASIC) για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Σήμα αφύπνισης
Οι ανησυχίες αυξάνονται στην Ευρώπη για το τι βλέπουν πολλές χώρες της ΕΕ ως επιθετική εκστρατεία εξαγοράς από την Κίνα για να αποκτήσει τεχνολογικό πλεονέκτημα μέσω εξαγορών.
Γερμανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την κινεζική εξαγορά της βαυαρικής εταιρείας ρομποτικής Kuka το 2016 ως σήμα αφύπνισης όσον αφορά την ανάγκη για προστασία στρατηγικών τομέων της οικονομίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών