Η διεθνής διπλωματία είναι πολύ πιθανό να καθορίσει ποιος θα έχει πρόσβαση σε εμβόλια κορωνοϊού τους επόμενους μήνες, αναφέρουν αναλυτές στο CNBC, καθώς χώρες μαζικοί παραγωγοί των εμβολίων όπως Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα του κόσμου, για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους στο εξωτερικό και να αυξήσουν την παγκόσμια επιρροή τους.
H διάθεση των εμβολίων Covid-19 θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό της πανδημίας.
Ενώ πολλές χώρες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη προγράμματα εμβολιασμού, ακόμη και τα έθνη με υψηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν έλλειψη εφοδιασμού καθώς οι κατασκευαστές αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή.
Aπό τη διπλωματία της μάσκας, στη διπλωματία των εμβολίων
Η Ρωσία και η Κίνα είχαν καταστήσει τη διανομή μάσκας προσώπου και προστατευτικού εξοπλισμού σε χώρες που έχουν πληγεί ως κεντρικό δόγμα των διπλωματικών σχέσεων πέρυσι.
Τώρα, και οι δύο χώρες φαίνεται να υιοθετούν μια... συναλλακτική προσέγγιση στη χορήγηση εμβολίων.
Η Agathe Demarais, διευθύντρια παγκόσμιας πρόβλεψης στο Economist Intelligence Unit, δήλωσε στο CNBC ότι η Ρωσία, η Κίνα και σε μικρότερο βαθμό η Ινδία, διαγκωνίζονται για να παράσχουν εμβόλια Covid σε αναδυόμενες ή χαμηλού εισοδήματος χώρες για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
«Η Ρωσία και η Κίνα το κάνουν αυτό εδώ και πολύ καιρό… ειδικά στις αναδυόμενες χώρες επειδή πιστεύουν ότι οι παραδοσιακές δυτικές δυνάμεις αποσύρονται από αυτές τις χώρες», δήλωσε η Demarais. «Στο παρελθόν, αν και στην πραγματικότητα εξακολουθεί να ισχύει, είδαμε ότι η Κίνα ξεκίνησε την πρωτοβουλία Belt and Road, ενώ και η Ρωσία έκανε πολλά πράγματα, ιδίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής με πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, και η διπλωματία εμβολίων είναι το νέο τούβλο σε ολόκληρο το οικοδόμημα της προσπάθειάς τους να ενισχύσουν την παγκόσμια θέση τους.»
Χρονοδιάγραμμα εμβολίων
Αυτή η στρατηγική είναι πιθανό να δει τη Ρωσία και την Κίνα να εδραιώσουν μια μακροπρόθεσμη παρουσία σε χώρες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Demarais, σημειώνοντας ότι η θεμελιώδης σημασία των εμβολίων για τους πληθυσμούς θα το καταστήσει «σούπερ, εξαιρετικά δύσκολο» για τις χώρες να αντισταθούν στο μέλλον στη διπλωματική πίεση.
Το πρόβλημα για τη Μόσχα και το Πεκίνο, ωστόσο, είναι ότι «υπάρχει μια μεγάλη, μεγάλη πιθανότητα» και οι δύο πρόκειται να υπεραποδοχηθούν και να υποπροβάλλουν, πρόσθεσε. Το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας και τα εμβόλια Sinopharm και Sinovac της Κίνας έχουν ήδη ξεκινήσει παγκόσμια διάθεση.
Συνολικά, 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Ουγγαρίας, της Τυνησίας και του Τουρκμενιστάν, έχουν εγκρίνει το εμβόλιο Covid της Ρωσίας.
Η ουρά πελατών της Κίνας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη Βραζιλία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι συμφωνίες εφοδιασμού ενισχύουν τις προϋπάρχουσες πολιτικές συμμαχίες
Aναλυτές τονίζουν ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν υπογράψει συμφωνίες εφοδιασμού που ενισχύουν τις προϋπάρχουσες πολιτικές συμμαχίες, αλλά τα προβλήματα παραγωγής για τα εμβόλια που κατασκευάζονται στη Δύση μπορεί να είναι αρκετά κίνητρο για ορισμένους μη παραδοσιακούς συμμάχους να κοιτάξουν τη Μόσχα και το Πεκίνο.
Η Ρωσία και η Κίνα δεν μπορούν επί του παρόντος να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις εφοδιασμού εμβολίων των αντίστοιχων εγχώριων αγορών τους και εξακολουθούν να εξάγουν σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η παραγωγή αντιπροσωπεύει το κύριο εμπόδιο σε αυτήν την πρόκληση, ενώ πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν προπαραγγείλει περισσότερες δόσεις από όσες χρειάζονται.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Economist Intelligence Unit τον περασμένο μήνα προέβλεπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού των προηγμένων οικονομιών θα εμβολιαζόταν στα μέσα του επόμενου έτους.
Αντίθετα, αυτό το χρονοδιάγραμμα επεκτείνεται στις αρχές του 2023 για πολλές χώρες μεσαίου εισοδήματος και ακόμη και μέχρι το 2024 για ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και το έντονο χάσμα μεταξύ χωρών
Υπογραμμίζει την παγκόσμια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και το έντονο χάσμα μεταξύ χωρών υψηλού εισοδήματος και χαμηλού εισοδήματος όσον αφορά την πρόσβαση σε εμβόλια.
Τον περασμένο μήνα, ο ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας» λόγω των άνισων πολιτικών εμβολίων Covid.
Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε στις 18 Ιανουαρίου ότι ήταν σαφές ότι, ακόμη και όταν μιλούν τη γλώσσα της δίκαιης πρόσβασης στο εμβόλιο, «ορισμένες χώρες και εταιρείες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα σε διμερείς συμφωνίες, να κάνουν γύρω από το COVAX, να ανεβάζουν τις τιμές και να προσπαθούν να πηδήξουν στο μέτωπο της ουράς. "
«Αυτό είναι λάθος», πρόσθεσε.
Ο Τέντρος καταδίκασε αυτό που περιέγραψε ως «πρώτη προσέγγιση» από χώρες με υψηλό εισόδημα, λέγοντας ότι αυτοκαταστρέφεται και αφήνει σε κίνδυνο τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου.
Σχεδόν όλες οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν δώσει προτεραιότητα στη διανομή εμβολίων στους δικούς τους πληθυσμούς.
Όταν ρωτήθηκε αν υπήρχε η προοπτική των χωρών να αλλάξουν τη λεγόμενη «πρώτη μου προσέγγιση» μετά την προειδοποίηση του ΠΟΥ για τη διπλωματία εμβολίων, ο Demarais απάντησε: «Όχι. Δεν πρόκειται να συμβεί. Το παρακολουθώ πολύ στενά και είναι πολύ καταθλιπτικό. "
«Η μεγάλη πρόκληση»
Το COVAX είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της λεγόμενης Access to COVID-19 Tools Accelerator, που παρουσιάστηκε από τον ΠΟΥ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γαλλία τον περασμένο Απρίλιο. Επικεντρώνεται στην ισότιμη πρόσβαση διαγνωστικών, θεραπειών και εμβολίων Covid για βοήθεια σε λιγότερο πλούσιες χώρες.
Οι αναλυτές ήταν εδώ και καιρό δύσπιστοι σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά μπορεί το COVAX να παρέχει εφοδιασμό εμβολίων Covid σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο, παρά τις εκκλήσεις πολλών αρχηγών κρατών για παγκόσμια αλληλεγγύη στην αρχή της πανδημίας.
Η διεθνής ομάδα βοήθειας Medecins Sans Frontieres περιέγραψε αυτό που βλέπουμε σήμερα όσον αφορά την παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια ως «μακριά από μια εικόνα δικαιοσύνης».
«Η μεγάλη πρόκληση, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι κάθε φορά που κάθε χώρα εξασφαλίζει διμερή συμφωνία, καθιστά πολύ πιο δύσκολο να βάλεις εμβόλια στο πολυμερές δοχείο μέσω του COVAX», δήλωσε η Suerie Moon, συν-διευθύντρια Παγκόσμιας Υγείας στο Κέντρο Graduate Institute Geneva.
Τα εμβόλια και οι μεταλλάξεις του ιού
«Δεν έχουμε κανένα σύστημα αυτήν τη στιγμή σε διεθνές επίπεδο, για παράδειγμα, για να βεβαιωθούμε ότι ταιριάζει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με μια παραλλαγή που κυκλοφορεί».
Αναφέροντας ως παράδειγμα τη Νότια Αφρική, η οποία ωρίτερα αυτό το μήνα έθεσε σε αναστολή το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca μετά από μια μελέτη που αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητά του έναντι μιας εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη χώρα.
«Σε έναν ορθολογικό και ηθικό κόσμο, η Νότια Αφρική ξαφνικά θα είχε πρόσβαση σε εμβόλια που είναι αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής τους και τα εμβόλια AstraZeneca θα μπορούσαν να σταλούν σε άλλο μέρος του κόσμου όπου αυτή η παραλλαγή δεν κυκλοφορεί.
Αυτός θα ήταν ο ορθολογικός τρόπος να το κάνουμε, αλλά δεν έχουμε ρυθμίσεις για τέτοιου είδους συναλλαγές », είπε η Moon.
«Στην ιδανική περίπτωση, αυτό συμβαίνει εάν υπάρχει ισχυρή διεθνή συνεργασία, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε ένα χάος», συνέχισε.
«Θα έχουμε εμβόλια που λήγουν σε ορισμένες χώρες όταν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού, θα έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια σε ένα μέρος, αλλά δεν είναι στο σωστό μέρος (και) θα έχουμε υπερβολικά εμβόλια ως δικλείδα ασφάλειας, ενώ σε άλλη χώρα οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα. "
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών