Νευρικότητα στη Wall Street μετά το ράλι
Με αρνητικό πρόσημο και στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών μετά το εντυπωσιακό ράλι της Δευτέρας που ακολούθησε την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.
Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,46% και έκλεισε στις 31.391,52 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε -0,81%) στις 3.870,29 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες -1,69% και κλείσιμο στις 13.358,79 μονάδες.
Ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τον κίνδυνο «φούσκας» στις ξένες αγορές.
Όπως τόνισε ο αξιωματούχος, το Πεκίνο επεξεργάζεται αποτελεσματικά μέτρα για τη διαχείριση των εισροών κεφαλαίων, προκειμένου να αποτρέψει μία αναταραχή στις εγχώριες αγορές.
Η εκρηκτική άνοδος της Δευτέρας ακολούθησε τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα το ράλι των αποδόσεων εν μέσω εντεινόμενων εκτιμήσεων ότι η οικονομική ανάκαμψη θα αποκτήσει μεγαλύτερη ορμή τους επόμενους μήνες, δίνοντας ισχυρή ώθηση και στον πληθωρισμό.
Οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώνονται καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό και το Κογκρέσο ετοιμάζεται να περάσει άλλο ένα γιγαντιαίο πακέτο τόνωσης της οικονομίας.
Αυτό προκάλεσε ανησυχίες για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, κάτι που θα ανάγκαζε την Federal Reserve να εγκαταλείψει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Τις ανησυχίες αυτές πάντως άμβλυναν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Fed που στις δημόσιες δηλώσεις τους επαναλαμβάνουν ότι δεν διακρίνουν την ανάγκη για κάποια μεταβολή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Οι αναταράξεις στις αγορές έρχονται τη στιγμή που οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου συνεχίζουν να υποχωρούν από τα υψηλά τους της περασμένης εβδομάδας.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, κινείτο περί το 1,41%.
ΗΠΑ: Στη Γερουσία το πακέτο Biden - Υποχώρηση Δημοκρατικών για τον κατώτατο μισθό
H Γερουσία θα αρχίσει μέσα στην εβδομάδα τη συζήτηση για το πακέτο βοήθειας του 1,9 τρισ. δολ. του προέδρου Joe Biden κατά της COVID-19, όπως δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Chuck Schumer.
Οι Δημοκρατικοί υπαναχώρησαν από την προσπάθεια που έγινε για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, στο πλαίσιο του ίδιου πακέτου.
Ωστόσο, η υποχώρηση των Δημοκρατικών δεν έχει εξαλείψει τις ελπίδες για την προώθηση του ζητήματος αύξησης του κατώτερου μισθού στο Κογκρέσο, σύμφωνα με το Reuters.
Δημοκρατικοί, αλλά και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την ιδέα της αύξησης του ομοσπονδιακού κατώτερου μισθού, ο οποίος, βρίσκεται σήμερα στα 7,25 δολάρια την ώρα.
Η κοινή υποστήριξη εκδηλώνεται για πρώτη φορά από το 2009, παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαφωνία για το επίπεδο της μισθολογικής αύξησης.
Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Mitt Romney και Tom Cotton την προηγούμενη εβδομάδα πρότειναν μία αύξηση στα 10 δολάρια την ώρα, υποστηρίζοντας ότι οι εργοδότες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι ο μισθός καταβάλλεται σε εργαζόμενους που βρίσκονται νόμιμα στις ΗΠΑ.
Η συζήτηση στη Γερουσία για το πακέτο βοήθειας κατά της COVID-19 μπορεί να αρχίσει ακόμη και αύριο, όπως δήλωσε ένας εκ των βοηθών ενός Δημοκρατικού γερουσιαστή.
Με covid και το 2021, τέλος από την άνοιξη του 2022 – Φόβοι για τέταρτο κύμα στις ΗΠΑ
Απίθανο θεωρεί το σενάριο να έχουμε ξεμπερδέψει με την επιδημία της covid εντός του 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τη στιγμή πάντως που Αμερικάνοι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν πως τα δύσκολα είναι έως το φετινό καλοκαίρι, καθώς αν και η πανδημία δεν θα έχει εξαλειφθεί τελείως, θα είναι πολύ πιο ήπια το προσεχές φθινόπωρο και χειμώνα, καθώς από την άνοιξη του 2022 η ζωή στον πλανήτη θα έχει επιστρέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα της.
Έως τότε όμως, κράτη και κυβερνήσεις θα πρέπει να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους έτσι ώστε αφενός να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες και αφετέρου να βάλουν τις βάσεις για να στηρίξουν και να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους.
Στις ΗΠΑ όπου τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μεγάλη μείωση σε κρούσματα και θανάτους, οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς οι μεταλλάξεις καραδοκούν και η θετική εικόνα μπορεί να ανατραπεί πολύ σύντομα και να αντικατασταθεί από ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας.
Σε κάθε περίπτωση το κύριο βάρος πέφτει στους εμβολιασμούς, καθώς από σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου προστίθεται στη μάχη κατά του κορωνοϊού και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Καμπανάκι πάντως χτυπά και ο ΠΟΥ, ο οποίος ανέφερε ότι για πρώτη φορά εδώ και επτά εβδομάδες καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων σε Ευρώπη, Αμερική, νοτιοανατολική Ασία και ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που στην Ευρώπη, η οποία υπολείπεται στους εμβολιασμούς, η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca και σε άτομα άνω των 65 ετών καθώς κλινικές μελέτες έδειξαν πως είναι αποτελεσματικό και σε αυτές τις ηλικίες.
Από την πλευρά της η Κίνα ανακοίνωσε πως έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει πάνω από το 40% των 1,4 δις του πληθυσμού της (περίπου 548 εκατομμύρια ανθρώπους) έως τα τέλη Ιουνίου, αν και μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει περίπου 51 εκατομμύρια Κινέζους που αποτελούν το 3,56% του πληθυσμού.
Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μεικτές τάσεις κατέγραψαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9% τον Φεβρουάριο.
Οι κινήσεις των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι επιφυλακτικές, μετά τα κέρδη της Δευτέρας 1/3 και την προειδοποίηση της Κίνας για «φούσκα» στις αγορές.
H ΕΚΤ έχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Luis de Guindos, τονίζοντας ότι η τράπεζα μπορεί να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2021 στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της φετινής αύξησης θα είναι προσωρινή, προσθέτοντας ότι η τράπεζα δεν ανησυχεί για τις αυξήσεις των τιμών μεσοπρόθεσμα.
Η κυβέρνηση Draghi σχεδιάζει να πραγματοποιήσει νέες δαπάνες περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ (38 δισεκατομμύρια δολάρια) οι οποίες έλαβαν αρχική έγκριση από το κοινοβούλιο τον Ιανουάριο μέσω μίας νομοθετικής πράξης με το όνομα «Sostegno» ή «υποστήριξη», σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο.
Αυτές οι ενισχύσεις που στοχεύουν στην παράταση των προγραμμάτων αναστολής εργασίας και στη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα, θα μπορούσαν να οριστικοποιηθούν νομοθετικά τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα δεν θα αποδειχθούν ικανές για την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα
Η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί έγκριση για ένα νέο γύρο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων ενδεχομένως και τον επόμενο μήνα, αναφέρουν εμπιστευτικές πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο.
Στο ταμπλό, οι μετοχές εξόρυξης και ενέργειας καταγράφουν πτώση λόγω της μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων.
Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Royal Dutch Shell, BP και Total κατέγραψαν πτώση μεταξύ 1% και 2% καθώς οι τιμές του αργού μειώθηκαν λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα.
Ο κλάδος των μετοχών πετρελαίου και αερίου κατέγραψε πτώση 1,4% ενώ οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης υποχώρησαν κατά 0,6%.
Ευρωζώνη: Αμετάβλητος στο +0,9% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2021
Αμετάβλητος στο 0,9% διατηρήθηκε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έναντι του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη flash εκτίμηση της Eurostat, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Ο πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ (κοντά στο 2%).
Τα είδη διατροφής, το αλκοόλ και ο καπνός σημείωσαν αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση, ακολουθούν οι υπηρεσίες με 1,2% και άλλα αγαθά στο +1%.
Στον αντίποδα, η ενέργεια υποχώρησε -1,7%.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός μεταξύ των κρατών - μελών καταγράφεται στην Ολλανδία (1,2%).
Γερμανία: «Βουτιά» 4,5% στις λιανικές πωλήσεις των Ιανουάριο
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η πτώση στις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας τον Ιανουάριο, εν μέσω των συνεχιζόμενων lockdown που έχουν πλήξει την εμπορική δραστηριότητα.
Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 4,5% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση μόλις 0,3%.
Τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν υποχωρήσει τον Δεκέμβριο κατά 9,1%.
Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησαν 8,7%.
«Αυτή η μείωση μπορεί να εξηγηθεί από το συνεχιζόμενο lockdown, το οποίο έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων λιανικής από τις 16 Δεκεμβρίου 2020», σημειώνει η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.
Το τέλος της προσωρινής μείωσης του φόρου επί των πωλήσεων μπορεί επίσης να συνέβαλε στην πτώση, καθώς πολλοί καταναλωτές πραγματοποίησαν μεγάλες αγορές πριν από το τέλος του 2020 για να εξοικονομήσουν χρήματα.
Γερμανία - Απροσδόκητη αύξηση των ανέργων τον Φεβρουάριο του 2021
Αύξηση παρουσίασε η ανεργία στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2021 για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2020, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για υποχώρηση καθώς τα μέτρα του lockdown ενισχύουν τις πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ειδικότερα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9.000 σε 2,752 εκατ. έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 13.000.
Κατά συνέπεια το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία παρέμεινε αμετάβλητο στο 6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι περίπου 2,39 εκατ. εργαζόμενοι επωφελήθηκαν από το γενναιόδωρο πρόγραμμα της κυβέρνησης τον Ιανουάριο, αριθμός που δεν αποκλείεται να έχει αυξηθεί από τότε.
Η Γερμανία βρίσκεται σε lockdown από τα μέσα Νοεμβρίου, με τα περισσότερα καταστήματα λιανικής, τα εστιατόρια, γυμναστήρια και τους πολιτιστικούς χώρους να κλείνουν για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ασία: Πτώση στις αγορές μετά την προειδοποίηση της Κίνας για «φούσκα»
Δεν ακολούθησαν τη θετική πορεία της Wall Street οι αγορές της Ασίας, με τους δείκτες να καταγράφουν πτώση μετά την προειδοποίηση από την Κίνα για «φούσκα» στις ξένες αγορές.
Ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τον κίνδυνο «φούσκας» στις ξένες αγορές.
Όπως τόνισε ο αξιωματούχος, το Πεκίνο επεξεργάζεται αποτελεσματικά μέτρα για τη διαχείριση των εισροών κεφαλαίων, προκειμένου να αποτρέψει μία αναταραχή στις εγχώριες αγορές.
Την ίδια ώρα, το πρόσφατο sell off στις αγορές ομολόγων εξακολουθεί να επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα.
Ωστόσο, η ζήτηση για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία δεν επηρέασε το δολάριο, που συνήθως θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στη γρήγορη ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,6% στις 4.067 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,86% στις 29.408 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,40% στις 1.894 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -1,2% στις 29.095 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -1,2% στις 3.508 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,4% στις 50.047 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών