Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Θετικοί οι Ευρωπαίοι στο ψηφιακό ευρώ - Μεγάλο πλεονέκτημα το απόρρητο των συναλλαγών

ΕΚΤ: Θετικοί οι Ευρωπαίοι στο ψηφιακό ευρώ - Μεγάλο πλεονέκτημα το απόρρητο των συναλλαγών
Οι πολίτες και οι επαγγελματίες εκτιμούν περισσότερο την ιδιωτικότητα για ένα πιθανό μελλοντικό ψηφιακό ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε σήμερα μια ολοκληρωμένη ανάλυση της δημόσιας διαβούλευσης για ένα ψηφιακό ευρώ.
Η ανάλυση επιβεβαιώνει, σε γενικές γραμμές, τα αρχικά ευρήματα: αυτό που το κοινό και οι επαγγελματίες θέλουν περισσότερο από ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα είναι η ιδιωτικότητα (43%), ακολουθούμενη από την ασφάλεια (18%), την ικανότητα πληρωμής σε όλη τη ζώνη του ευρώ (11%), χωρίς επιπλέον κόστος (9%) και δυνατότητα χρήσης εκτός σύνδεσης (8%).
«Ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι επιτυχημένο μόνο εάν ικανοποιεί τις ανάγκες των Ευρωπαίων», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Fabio Panetta.
«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι ένα ψηφιακό ευρώ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών που επισημαίνονται στη δημόσια διαβούλευση».

Η σημασία του απορρήτου

Το απόρρητο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός ψηφιακού ευρώ τόσο για το κοινό όσο και για τους επαγγελματίες, ειδικά για τους εμπόρους και άλλες εταιρείες.
Και οι δύο ομάδες υποστηρίζουν απαιτήσεις για την αποφυγή παράνομων δραστηριοτήτων, με λιγότερες από μία στις δέκα απαντήσεις από μέλη του κοινού να δείχνουν υποστήριξη στην πλήρη ανωνυμία.
Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν τη σημασία των διαμεσολαβητών που παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες που επιτρέπουν την πρόσβαση σε ένα ψηφιακό ευρώ και υποδεικνύουν ότι πρέπει να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα τραπεζικά και συστήματα πληρωμών.
Θα ήθελαν πρόσθετες υπηρεσίες που παρέχονται πέρα ​​από τις βασικές ψηφιακές πληρωμές σε ευρώ.

Χρήση και εκτός της Ευρωζώνης

Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να κάνει τις διασυνοριακές πληρωμές γρηγορότερες και φθηνότερες.
Θέλουν το ψηφιακό ευρώ να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της ζώνης του ευρώ, αν και με όρια.
Η ΕΚΤ έλαβε πολλές τεχνικές προτάσεις από τους ερωτηθέντες.
Σύμφωνα με το ένα τέταρτο των μεμονωμένων ερωτηθέντων, οι λύσεις τελικού χρήστη που περιλαμβάνουν (έξυπνες) κάρτες ή ένα ασφαλές στοιχείο σε smartphone θα προτιμούσαν να διευκολύνουν τις λειτουργίες των μετρητών.
Σχεδόν οι μισοί αναφέρουν την ανάγκη διατήρησης ορίων, κλιμακωτών αποδοχών ή συνδυασμού και των δύο, για τη διαχείριση του ποσού του ψηφιακού ευρώ που κυκλοφορεί.
Ένα παρόμοιο μερίδιο επαγγελματιών ερωτηθέντων συμφωνεί.

Η ταυτότητα της διαβούλευσης

Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021, λαμβάνοντας περισσότερες από 8.200 απαντήσεις - μια ρεκόρ συμμετοχής σε δημόσια διαβούλευση της ΕΚΤ.
Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων ήταν ιδιώτες (94%).
Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν επαγγελματίες, όπως τράπεζες, πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, έμποροι και εταιρείες τεχνολογίας.
Οι περισσότερες απαντήσεις προήλθαν από τη Γερμανία (47%), την Ιταλία (15%) και τη Γαλλία (11%).
Οι απαντήσεις δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικές των απόψεων του πληθυσμού της ΕΕ, καθώς η διαβούλευση ήταν ανοιχτή σε όλους και οι ερωτηθέντες συμμετείχαν με δική τους πρωτοβουλία.
Ωστόσο, παρέχουν σημαντική συμβολή στην αναλυτική και πειραματική εργασία της ΕΚΤ και στην επικείμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με το εάν θα ξεκινήσει μια επίσημη φάση έρευνας ενόψει της πιθανής έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης