Tο non paper που προτείνει αμφιλεγόμενες αλλαγές των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια προκάλεσε πολιτική καταιγίδα
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani, ο Maas επανέλαβε ότι η Γερμανία αντιτίθεται στην αναδιαμόρφωση των συνόρων στα Βαλκάνια, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «ανήκει στο παρελθόν», είναι επικίνδυνη και μη ρεαλιστική.
Tο non paper που προτείνει αμφιλεγόμενες αλλαγές των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια προκάλεσε πολιτική καταιγίδα στην περιοχή και στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η δημιουργία μιας Μεγάλης Σερβίας, μιας Μεγάλης Αλβανίας και μιας Μεγάλης Κροατίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση των εθνικών εντάσεων που συγκρατούν την ένταξη στην ΕΕ στην περιοχή.
Ερωτώμενο από το Euractiv, το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δεν αρνήθηκε την ύπαρξη του εγγράφου.
«Θέλω να τονίσω ότι θεωρούμε μη ρεαλιστικές και πολύ επικίνδυνες ιδέες σχεδίασης συνόρων σε χάρτες», δήλωσε ο Maas.
Σερβία - Κόσοβο
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία θα είναι ένα από τα στοιχεία του διαλόγου που προωθεί η ΕΕ και σημείωσε ότι χρειάζονται συμβιβασμοί για την επίτευξη λύσης.
«Φυσικά, η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου θα είναι ένα από τα στοιχεία της λύσης. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει συμβιβασμός στο διάλογο για την ομαλοποίηση», δήλωσε ο Maas κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Πρίστινα την Πέμπτη.
«Δεν θέλω να σχεδιάσω κόκκινες γραμμές. Γνωρίζω ότι λόγω των ιστορικών συνθηκών θα είναι δύσκολο και δεν θέλω να κάνω τη διαδικασία πιο δύσκολη, αλλά στο τέλος, πρέπει να βρεθούν λύσεις για όλα τα θέματα », δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας χρειάζεται «επανεκκίνηση» και ότι η Πρίστινα δεν θα «εισέλθει σε περιπέτειες στα μεταβαλλόμενα σύνορα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών