Καταιγίδα covid στην Ινδία - Το 8% των Αμερικάνων χάνει τη δεύτερη δόση των εμβολίων
(upd 5) Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Ινδία, η οποία εδώ και πέντε ημέρες αναφέρει καθημερινά και ένα νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων.
Με την ινδική κυβέρνηση να ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα, με το σύστημα υγείας να έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και με τα νοσοκομεία να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς καθώς πλέον δεν διαθέτουν ούτε κλίνες και φάρμακα αλλά ούτε και οξυγόνο, μια σειρά από χώρες – ανάμεσα τους η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία – σπεύδουν να συνδράμουν την Ινδία στην προσπάθεια της να διαχειριστεί την χαώδη αυτή κατάσταση.
Και ενώ η ινδική μετάλλαξη αρχίζει να εξαπλώνεται παντού στον κόσμο – ακόμα και στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί δύο κρούσματα – με τους επιστήμονες να μη γνωρίζουν ακόμα κατά πόσο αυτή η παράλλαξη του ιού είναι πιο επικίνδυνη από αυτές που κυκλοφορούν ήδη, η αισιοδοξία πηγάζει από την πορεία των εμβολιασμών, οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισεκατομύριο.
Οι ΗΠΑ ενέκριναν την περασμένη Παρασκευή 23/4 την επαναχορήγηση του εμβολίου της Johnson and Johnson αν και προβληματίζει το στοιχείο ότι το 8% των Αμερικάνων δεν κάνει τη δεύτερη δόση των εμβολίων, ενώ η Ευρώπη διά στόματος της επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen δηλώνει έτοιμη να δεχθεί τους Αμερικάνους τουρίστες εφόσον αυτοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Μήνυση της ΕΕ σε AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων
Τις νομικές διαδικασίες κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, εκκίνησε η Κομισιόν.
Η επιλογή της νομικής οδού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της AstraZeneca έγινε διότι η εταιρεία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την παράδοση εμβολίων κατά της COVID-19 και διότι δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει τις παραδόσεις βάσει προγράμματος.
«Η Κομισιόν έχει κινηθεί νομικά από την Παρασκευή κατά της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι και τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. υποστήριξαν αυτή την απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca είχε δεσμευθεί να παραδώσει 120 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου και τελικά παρέδωσε μόλις 29,7 εκατ.
Η απάντηση της AstraZeneca στη μήνυση της ΕΕ
Από την πλευρά της, η AstraZeneca υποστηρίζει ότι η προσφυγή της Κομισιόν είναι χωρίς νομική βάση.
«Η όποια προσφυγή είναι χωρίς βάση και καλωσορίζουμε αυτή την ευκαιρία για να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη το συντομότερο δυνατόν» επισημαίνει η εταιρεία.
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι κάθε δόση παρασκευάζεται με ορό εμβολίου που προέρχεται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται πως προ ημερών έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τη ρήτρα παραλαβής 100 εκατ. επιπλέον δόσεων, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο για την παράδοση 300 εκατ. δόσεων εντός του 2021.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, μάλιστα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τις Pfizer – BioNTech για την αγορά 1,8 δισ. δόσεων την περίοδο 2022 – 2023.
Προς σύσταση για μη χορήγηση των εμβολίων των AstraZeneca και JJ σε εγκύους και όσες προγραμματίζουν εγκυμοσύνη
Σε σύσταση για την μη χορήγηση των εμβολίων των AstraZeneca και Johnson & Johnson στις γυναίκες που κυοφορούν ή σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αξιολόγησαν όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και αποφάσισαν να εισηγηθούν για τις γυναίκες που ήδη κυοφορούν ή βρίσκονται υπό ορμονοθεραπεία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) ή που σκοπεύουν να κυοφορήσουν το προσεχές εξάμηνο να εμβολιάζονται μόνο με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna και αργότερα CureVac).
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 147.428.071 και οι νεκροί 3.113.842
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.106.885 κρούσματα και 572.419 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 17.313.163
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 390.797 και τρίτη σε κρούσματα με 14.340.787
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 214.947 και τέταρτη η Ινδία με 195.123
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.565.075
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.717.321 και έκτη η Τουρκία με 4.667.281
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.422.522 και όγδοη η Ιταλία με 3.971.114
• Ένατη η Ισπανία με 3.488.469 και δέκατη η Γερμανία με 3.312.653\
Καθολικό lockdown στην Τουρκία έως τις 17 Μαΐου 2021 αποφάσισε ο Erdogan
Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Εrdogan ανακοίνωσε την επιβολή ολικού lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 17 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σχολικών αιθουσών και του περιορισμού στις υπεραστικές μετακινήσεις, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό.
Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Τουρκία κορυφώθηκε στις 16 Απριλίου, φτάνοντας στις 63.000 προτού μειωθεί απότομα σε κάτω από 39.000 την Κυριακή, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων παρέμεινε πάνω από 300 την προηγούμενη εβδομάδα.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Erdogan είπε ότι όλα τα υπεραστικά ταξίδια θα χρειάζονται έγκριση από τις αρχές, όλα τα σχολεία θα σταματήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, ενώ και σε χώρους εργασίας θα ανασταλούν οι δραστηριότητές τους.
Πρόσθεσε ότι οι κλάδοι της μεταποίησης και των τροφίμων θα εξαιρεθούν από τα νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 29 Απριλίου.
Ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων θα πρέπει να μειωθεί κάτω από 5.000 μέχρι το τέλος του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, συμπλήρωσε.
Σερβία: Πτωτική τάση παρατηρείται σε κρούσματα και ασθενείς εξαιτίας των εμβολιασμών
Το πρόγραμμα εμβολιασμού χωρίς ραντεβού, που ξεκίνησε στην Σερβία πριν από μία εβδομάδα με τα εμβόλια Pfizer-Biontech και Sputnik-V, διευρύνεται με την προσθήκη και τρίτου εμβολίου, της κινεζικής εταιρίας Sinopharm.
Τα τρία αυτά εμβόλια χορηγούνται σε όλους τους πολίτες οι οποίοι μπορούν να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα και να επιλέγουν αυτό που επιθυμούν να τους χορηγηθεί.
Στην Σερβία μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 3.255.000 εμβολιασμοί και 1.945.000 πολίτες έλαβαν την μία δόση ενώ 1.310.000 πολίτες εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις.
Για 1,2 εκατομμύρια πολίτες παρήλθαν τρεις εβδομάδες από την δεύτερη δόση του εμβολίου και θεωρούνται προστατευμένοι από τον κορωνοϊό.
Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει κρίσιμη, ωστόσο παρατηρείται σταθερή μείωση των νέων κρουσμάτων ενώ μειώνεται και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία όπως και των διασωληνωμένων.
Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.987 νέα κρούσματα και είναι κατά 600 λιγότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων σήμερα είναι 183 ενώ πριν από τρεις ημέρες ήταν 228.
Την πτωτική αυτή τάση οι επιδημιολόγοι την αποδίδουν στους εμβολιασμούς και εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί να εξελίσσεται το πρόγραμμα εμβολιασμού με τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθούν συνθήκες γενικής ανοσίας στον πληθυσμό.
Σημειώνεται ότι στην Σερβία δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στην κυκλοφορία, το λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα λειτουργούν κανονικά, η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους μέχρι τις 10:00 η ώρα το βράδυ ενώ τα θέατρα και οι κινηματογράφοι με το 50% των θεατών.
Γαλλία: Άνω των 6000 οι ασθενείς Covid-19 σε ΜΕΘ
Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γαλλία ξεπέρασε σήμερα το όριο των 6000, το οποίο πλησίαζε εδώ και περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές.
Συνολικά, 6.001 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έναντι 5.978 ασθενών μία ημέρα πριν.
Σε διάστημα 24 ωρών, 470 ασθενείς εισήλθαν στις μονάδες αυτές έναντι 218 χθες.
Εδώ και καμιά δεκαριά ημέρες, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ πλησιάζει τους 6000. Ένας αριθμός μικρότερος της κορύφωσης του πρώτου κύματος τον Απρίλιο του 2020 (κοντά στους 7000), όμως μεγαλύτερος από εκείνον στο δεύτερο κύμα του φθινοπώρου (4.900).
Ο συνολικός αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ανέρχεται σήμερα σε 30.596 έναντι 30.287 χθες Κυριακή. Το τελευταίο 24ωρο 1.944 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία έναντι 881 τις προηγούμενες 24 ώρες.
Την ίδια ώρα, τα νέα κρούσματα Covid-19 στη Γαλλία κατέγραψαν σήμερα τη χαμηλότερη εβδομαδιαία αύξηση από τις αρχές Μαρτίου.
Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3,92% σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση συνεχίζει τη σταθερή πτώση της από άνω του 6% στα μέσα Απριλίου.
Σήμερα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 5.952 νέα κρούσματα, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 5,5 εκατομμύρια.
Επιπλέον, η Γαλλία ανακοίνωσε 398 νέους θανάτους από Covid-19 στα νοσοκομεία.
Τα κρούσματα Covid-19 και πάλι σε πτώση στις ΗΠΑ
Τα νέα κρούσματα Covid-19 βρίσκονται εκ νέου σε καθοδική πορεία στις ΗΠΑ, περνώντας κάτω από το όριο των 60.000 μολύνσεων καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, χάρη στον αντίκτυπο, σύμφωνα με ειδικούς, της εκστρατείας εμβολιασμού.
Αφότου κορυφώθηκε τον χειμώνα, ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων στις ΗΠΑ είχε μειωθεί πολύ από τα μέσα Ιανουαρίου, όμως αυξήθηκε ελαφρά τις τελευταίες εβδομάδες.
Πλέον, «ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε κάτω από το όριο των 60.000 την ημέρα, για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα», παρατήρησε στο Twitter ο Άσις Τζα, ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν.
«Αυτή τη φορά, πιστεύω ότι αυτό θα διαρκέσει.
Γιατί;
Τα εμβόλια!», τόνισε.
«Μέσα Μαρτίου, όταν καταγράφηκε η τελευταία μικρή ώθηση (της επιδημίας), το 21% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί», παρατήρησε.
«Σήμερα, είναι το διπλάσιο».
Λίγο παραπάνω από το 42% των Αμερικανών (σχεδόν 140 εκατομμύρια άνθρωποι) έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και το 28,5% έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων μάχης και πρόληψης των Ασθενειών.
«Στο Ισραήλ, μόλις το 45% του πληθυσμού εμβολιάστηκε πλήρως, τα κρούσματα άρχισαν να μειώνονται», υπενθύμισε ο Άσις Τζα.
Εντούτοις, οι ειδικοί ανησυχούν για μια αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, που ήδη έχει εν μέρει παρατηρηθεί:
ο αριθμός των εμβολίων ανέρχεται εν μέρει σε 2,6 εκατομμύρια την ημέρα, έναντι γύρω στα 3 εκατομμύρια στα μέσα Απριλίου.
Δυσκολίες στην πρόσβαση εξακολουθούν να υφίστανται για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όμως παρατηρείται και ένας σκεπτικισμός προς τα εμβόλια.
Αν και οι πολίτες που είναι ευνοϊκά διακείμενοι προς τον εμβολιασμό λαμβάνουν τις δόσεις τους, το τμήμα εκείνων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μεγαλώνει μεταξύ των επιλέξιμων ομάδων.
Χάος στην Ινδία – Νέο παγκόσμιο ρεκόρ με πάνω από 350.000 κρούσματα
Στο απόλυτο χάος βρίσκεται η Ινδία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς για 5η συνεχόμενη ημέρα η χώρα κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο η Ινδία ανακοίνωσε 352.991 νέες μολύνσεις με το σύνολό τους να ξεπερνά πλέον τα 17 εκατομμύρια.
Παράλληλα, καταγράφηκε και νέο ρεκόρ θανάτων καθώς αναφέρθηκε ότι 2.812 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε 195.123.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Naredra Modi υποστήριξε ότι η χώρα πλήττεται από μια καταιγίδα covid και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, τη στιγμή που λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα και lockdown σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Νέο Δελχί, το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα από αυτό το κύμα κορωνοϊού, ανακοίνωσε πως παρατείνει το lockdown έως τις 3 Μαΐου.
Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας τελεί υπό κατάρρευση, καθώς τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους και αναγκάζονται να διώξουν ασθενείς λόγω ελλείψεων σε κλίνες και ιατρικό οξυγόνο.
Η ινδική κυβέρνηση έχει καταφύγει σε στρατιωτικά αεροσκάφη και τρένα για να μεταφέρουν οξυγόνο στο Νέο Δελχί από άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα από τη Σιγκαπούρη.
Πορτογαλία: Μηδενικοί θάνατοι από Covid - To 20% έχει εμβολιαστεί
Η χώρα μετρά συνολικά 16.965 θανάτους από την αρχή της πανδημίας και 834.638 κρούσματα, επιπλέον 196 σε σύγκριση με μία ημέρα πριν.
Την τελευταία φορά που η Πορτογαλία ανακοίνωσε μηδενικούς θανάτους σχετιζόμενους με την Covid-19 ήταν την 3η Αυγούστου.
Η πορτογαλική αρχή Υγείας επισήμανε πως παραμένει στην «πράσινη ζώνη» στον πίνακα κινδύνου, με τον κίνδυνο μετάδοσης κάτω του 1 και τον εθνικό δείκτη επίπτωσης στα 70,4 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Περίπου το 20% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της έχει αυτή τη στιγμή εμβολιαστεί με μία δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 και το 7% με δύο δόσεις, ενώ πάνω από το 90% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, η ομάδα με τους περισσότερους θανάτους, έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.
Διεθνής βοήθεια
Η τραγωδία που βιώνει η Ινδία έχει κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, η οποία ετοιμάζεται να συνεισφέρει τις ινδικές αρχές.
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι «θα προσφέρει μέσα στις επόμενες ημέρες σημαντική βοήθεια σε οξυγόνο» και ότι «θα αρχίσει να στέλνει αναπνευστήρες στην Ινδία αεροπορικώς».
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για να σταλεί «βοήθεια» στην Ινδία, αναφέροντας ότι θα συνδράμει την Ινδία με οξυγόνο και φάρμακα, μετά το αίτημα που έλαβε από το Νέο Δελχί.
Επιπλέον βοήθεια θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ινδία, όπως δήλωσε το Σάββατο 24/4 εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο και σχεδιάζουμε να στείλουμε άμεσα επιπλέον βοήθεια στην κυβέρνηση της Ινδίας και τους Ινδούς υγειονομικούς που μάχονται ενάντια σε αυτή το σφοδρό ξέσπασμα (της επιδημίας covid-19).
Σύντομα θα σας ενημερώσουμε περαιτέρω», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ζήτησε την Παρασκευή 23/4 από την κυβέρνηση Biden να προσφέρει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που διαθέτει στην Ινδία, τη Βραζιλία και άλλες χώρες που έχουν πληγεί πολύ από την covid-19.
EE: Όσοι Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να έρχονται στην Ευρώπη
Ελεύθερα θα είναι τα ταξίδια στην Ευρώπη για όσους Αμερικάνους έχουν εμβολιαστεί υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
«Οι Αμερικανοί, εξ όσων γνωρίζω, χρησιμοποιούν εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Αυτό θα επιτρέψει ελευθερία κίνησης, τα ταξίδια προς την ΕΕ.
Ένα πράγμα είναι σαφές: τα 27 κράτη μέλη θα αποδέχονται, χωρίς όρους, όλους όσοι έχουν ανοσοποιηθεί με εμβόλια εγκεκριμένα από τον EMA» υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The New York Times η επικεφαλής της Κομισιόν, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν ανοσοποιήσει το 70% του πληθυσμού τους έως τον Ιούνιο.
Αν και η επικεφαλής της Κομισιόν δεν αποκάλυψε το πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι νέοι κανόνες ενδεχομένως να εφαρμοστούν το καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται πως ο EMA έχει εγκρίνει και τα τρία εμβόλια που χορηγούνται στις ΗΠΑ, της Moderna, των Pfizer/BioNTech και της Johnson & Johnson.
«Η επανέναρξη των ταξιδιών θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση, όμως τα πράγματα βελτιώνονται στις ΗΠΑ, και το ίδιο θα γίνει, ελπίζουμε, στην ΕΕ» ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν.
«Ξανακλείνει» η Γερμανία, ανοίγει η Ιταλία
Σε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα έχει ήδη προχωρήσει από το περασμένο Σάββατο 24/4 η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, εάν τα κρούσματα αυξηθούν πάνω από το όριο των 100 ανά 100.000 κατοίκους επί τρεις ημέρες, τότε λαμβάνονται αυτομάτως περιοριστικά μέτρα
Συγκεκριμένα, αν ο δείκτης κρουσμάτων υπερβεί το 100, επιβάλλεται αυτομάτως μεταξύ άλλων απαγόρευση της κυκλοφορίας από 22:00 έως 05:00, κλείνουν οι επιχειρήσεις εστίασης, ενώ τα καταστήματα λιανικής πώλησης λειτουργούν μόνο με ραντεβού και αρνητικό τεστ για κορωνοϊό.
Αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 150, τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με το σύστημα click & collect, ενώ στα 165 κρούσματα κλείνουν και τα σχολεία.
Την ίδια στιγμή, η Ιταλία προχωρά από σήμερα 26/4 σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε 15 περιφέρειες της χώρας.
Τα καφέ μπαρ και τα εστιατόρια ξανανοίγουν και οι πελάτες θα μπορούν να κάθονται στα τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επανεκκινούν τα ομαδικά αθλήματα - όπως ποδόσφαιρο και μπάσκετ - αλλά μόνον υπαίθρια ενώ από τη 15η Μαΐου αναμένεται να ξανανοίξουν οι πισίνες και από την 1η Ιουνίου τα γυμναστήρια, αλλά χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς τα αποδυτήρια.
Ως προς τις μετακινήσεις, οι πολίτες θα μπορούν να μεταβαίνουν ελεύθερα σε άλλους δήμους της περιφέρειάς τους, αλλά και σε όλες τις άλλες «κίτρινες» περιφέρειες, για το σύνολο των οποίων ισχύει η χαλάρωση των μέτρων.
Από τη 15η Μαΐου ως και τη 15η Ιουνίου μέχρι και τέσσερις άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται φίλους και συγγενείς με τους οποίους δεν μοιράζονται την ίδια κατοικία.
Παραμένει ακόμη σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 μέχρι τις 05:00 σε όλη την επικράτεια.
ΗΠΑ: Μειώνονται οι εμβολιασμοί κατά της covid – Το 8% δεν κάνει τη δεύτερη δόση
Επιβραδύνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, τη στιγμή που αναφέρεται πως περίπου το 8% των Αμερικάνων δεν έχει κάνει – όπως προβλέπεται – τη δεύτερη δόση των εμβολίων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 228.661.408 εμβόλια.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έως χθες Κυριακή 25/4 είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους 139.978.480 άνθρωποι (42,2%), εκ των οποίων 94.772.329 (28,5%) είχαν λάβει και τη δεύτερη, κατά συνέπεια θεωρείται ότι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
Ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές επισημαίνουν ότι ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός πολιτών δεν προσέρχεται στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνει τη δεύτερη δόση.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 8% από 3,4% που ήταν τον περασμένο Μάρτιο.
Σε δηλώσεις του ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υπογράμμισε πως το γεγονός αυτό δεν τον εκπλήσσει, καθώς είναι κάτι σύνηθες για τα εμβόλια που γίνονται σε δύο δόσεις.
Πάντως μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των εμβολιασμών, καθώς την περασμένη εβδομάδα έγιναν περίπου 2,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί την ημέρα από 3,4 εκατομμύρια που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που πολλοί ειδικοί αποδίδουν στο ότι διεκόπησαν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson&Johnson.
Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε την έγκριση της για την επαναχορήγηση του εμβολίου της J&J.
Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 572.000 νεκρούς και περισσότερα από 32 εκατομμύρια κρούσματα.
Πάνω από 600.000 θάνατοι σε Βραζιλία, Μεξικό
Στο κόκκινο εξακολουθεί να παραμένει η Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να μετρούν πάνω από 600.000 νεκρούς.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 32.572 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν ακόμη 1.305 ασθενείς με την COVID-19.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 390.797 νεκρούς επί συνόλου 14.340.787 μολύνσεων.
Σε απόλυτα μεγέθη, πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ (571.921 θάνατοι).
Με 69.282 νεκρούς πλέον μέσα στον Απρίλιο, η Βραζιλία έχει ήδη ξεπεράσει το προηγούμενο μακάβριο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας σε μηνιαία βάση, που είχε καταγραφεί μόλις τον Μάρτιο (66.000+ θύματα), σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Την ίδια στιγμή το Μεξικό μετρά περίπου 215.000 νεκρούς και πάνω από 2,3 εκατομμύρια κρούσματα.
Το τελευταίο 24ωρο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 1.653 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν ακόμη 94 ασθενείς με την COVID-19.
ΕΜΑ: Aσφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca - Υπερτερούν τα οφέλη
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων επανέλαβε ότι τα οφέλη του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου, βάσει μιας μελέτης που βασίστηκε στις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους στο αίμα, με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να καθορίσουν τη χρήση του εμβολίου.
Η ανανεωμένη στήριξη διατυπώνεται αφότου χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου, γνωστού ως Vaxzevria.
Η ενδιάμεση ανάλυση από μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθόρισε πως σοβαρές παρενέργειες σπάνιων θρόμβων στο αίμα είναι πιθανόν να συμβούν σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους ανθρώπους, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.
Αξιωματούχοι του ΕΜΑ επισήμαναν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα, ότι η επικαιροποίηση στόχευε στο βάλει σε ένα πλαίσιο τα δεδομένα που έχει συλλέξει και αναλύσει με στόχο να βοηθήσει τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατανοήσουν πώς να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο βασιζόμενα στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους.
Τα πλεονεκτήματα του να κάνει κανείς το εμβόλιο αυξάνονται με την ηλικία και με οποιαδήποτε αύξηση στα ποσοστά μολύνσεων, όμως τα οφέλη είναι προς το παρόν προφανή σε όλα τα σενάρια και τις ηλικίες, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι.
Λένε ότι η σύσταση μπορεί να υπόκειται σε αλλαγές, διότι περισσότερα δεδομένα συγκεντρώνονται και, για παράδειγμα, δεν είχαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλάβει το φύλλο των παραληπτών του εμβολίου στα δεδομένα τους.
Όμως, ο Peter Arlet, επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΑ αναλύσεων δεδομένων και μεθόδων δήλωσε:
«Το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου της AstraZeneca είναι θετικό. Προλαμβάνει το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης και σώζει ζωές».
ΠΟΥ: Περισσότερα στοιχεία για AstraZeneca
Περισσότερα στοιχεία για την εμφάνιση θρομβώσεων σε άτομα εκτός Ευρώπης στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 ζητά ο ΠΟΥ, ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζει πως τα οφέλη των εμβολίων αυτών είναι περισσότερα από τους κινδύνους.
Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για τον Εμβολιασμό (SAGE) αναδιατύπωσε τις συστάσεις της σχετικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τα δεδομένα για τις σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη.
Στις 7 Απριλίου η SAGE είχε εκτιμήσει ότι μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων που εμφανίστηκαν σε εμβολιασθέντες είναι πιθανή, αλλά όχι επιβεβαιωμένη, υπογραμμίζοντας ότι τα περιστατικά είναι «πολύ σπάνια»
Ο ΠΟΥ επικαιροποίησε τις συστάσεις του μετά και τα νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις εμβολιαστικές εκστρατείες που διεξάγονται.
Τα περισσότερα περιστατικά θρομβώσεων παρατηρήθηκαν στη Βρετανία και την ΕΕ, ενώ πολύ λίγα αναφέρθηκαν σε άλλες χώρες, επεσήμανε η SAGE.
Οι ειδικοί συνιστούν όσοι εμφάνισαν θρομβώσεις μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να λάβουν ένα άλλο εμβόλιο στη δεύτερη δόση.
Σημειώνεται πως οι περισσότερες δόσεις εμβολίων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα Covax, το οποίο προσφέρει εμβόλια στις φτωχές χώρες, είναι από το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς εκτιμάται ότι περισσότερες από 40,5 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου έχουν σταλεί μέχρι στιγμής σε 118 περιφέρειες σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του προγράμματος Covax.
Αποτελεσματικό το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και στους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις
Αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 στην πρόληψη συμπτωματικής και σοβαρής λοίμωξης στους ανθρώπους με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μια μεγάλη ισραηλινή επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Clalit, του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας στο Ισραήλ, στη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Από την ανάλυση προέκυψε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα 80% έναντι της λοίμωξης Covid-19 με συμπτώματα στους ανθρώπους με καρδιακή ή χρόνια νεφρική νόσο, 86% στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, 75% σε εκείνους με εγκεφαλοαγγειακή νόσο , αλλά και 84% σε όσους πάσχουν από ανοσοεπάρκεια (ανεπαρκής λειτουργία και απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος).
Στους εμβολιασμένους που είχαν τουλάχιστον τρία χρόνια προβλήματα υγεία ή παράγοντες κινδύνου, το εμβόλιο ήταν 88% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου Covid-19 με συμπτώματα, ενώ πάνω από 90% στην πρόληψη βαριάς Covid-19 στους διαβητικούς και καρδιοπαθείς.
Η αποτελεσματικότητα ήταν ωστόσο μικρότερη από 95% που είχε εμφανίσει στο γενικό πληθυσμό το εν λόγω εμβόλιο στις κλινικές δοκιμές του πέρυσι, όμως παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα στα άτομα με χρόνιες παθήσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών