Οι διάφορες «αναγνωρίσεις», όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων, είναι μονομερείς δράσεις που, ως επί το πλείστον, αμφισβητούν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου
Οι διάφορες «αναγνωρίσεις», όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων, είναι μονομερείς δράσεις που, ως επί το πλείστον, αμφισβητούν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, αναφέρει νέα ανάλυση της Daily Sabah.
Στις Δεκεμβρίου 6, 2017, τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ανακοίνωσε την «Αναγνώριση» της Ιερουσαλήμ, που περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Κατά πάσα πιθανότητα, το Ισραήλ ήταν το μόνο κράτος που δέχτηκε την απόφαση.
Η απόφαση του Trump απορρίφθηκε από την παγκόσμια κοινή γνώμη και την πλειοψηφία των κυβερνήσεων.
Μια μέρα μετά την απόφαση του Trump, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSC) πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση όπου 14 στα 15 μέλη καταδίκασαν την απόφαση.
Ομοίως, μια επείγουσα σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με συνολικά 128 κράτη μέλη να ψηφίζουν υπέρ του σχεδίου που κήρυττε την απόφαση του Trump "άκυρη".
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Trump να εκβιάσει, μόνο κάποια μικροσκοπικά κράτη που εξαρτώνται από τις ΗΠΑ ψήφισαν υπέρ της χώρας.
Μια άλλη τέτοια «αναγνώριση» έγινε επίσης από τον Trump τον Μάρτιο του 2019.
Ο Trump «αναγνώρισε» την ισραηλινή κατοχή στα υψίπεδα του Γκολάν, η οποία χωρίς αμφιβολία ανήκει στη Συρία.
Αυτή η απόφαση ήταν κατάφωρη επίθεση στην κυριαρχία της Συρίας.
Αυτό συμβαίνει επειδή η προσάρτηση του Ισραήλ το 1981 ήταν αντίθετη με τις κύριες αρχές του διεθνούς δικαίου και κατά συνέπεια δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς.
Αμέσως μετά την απόφαση του Ισραήλ, το ψήφισμα 497 της UNSC κήρυξε την ισραηλινή προσάρτηση «άκυρη και χωρίς διεθνές νομικό αποτέλεσμα».
Η «αναγνώριση» του 1915
Αυτή η αναγνώριση είναι η συνέχεια των μονομερών πολιτικών δράσεων από τους προέδρους των ΗΠΑ, αναφέρει η Daily Sabah.
Όπως επισήμανε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση «αναγνώρισης» του Biden είχε πολιτικά κίνητρα.
Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ούτε τη νομική ούτε ηθική εξουσία να κρίνει ιστορικά θέματα.
Γι' αυτό το λόγο η Τουρκία κάλεσε ιστορικούς και ερευνητές να εξετάσουν τα αρχεία σχετικά με αυτήν την ανεπιθύμητη εξέλιξη.
Ο Πρόεδρος Tayyip Erdogan δήλωσε επανειλημμένα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει όλα τα αρχεία στους ερευνητές.
Χωρίς αμφιβολία, η απόφαση του Biden δεν θα εξυπηρετήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αναφέρει η Daily Sabah.
Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες Δυτικές χώρες που φιλοξενούν μεγάλες αρμενικές διασπορές εμποδίζουν οποιαδήποτε ομαλοποίηση του αρμενικού κράτους.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Αρμενία δεν «αναγνωρίζει» τα διεθνή σύνορά της με την Τουρκία ή το Αζερμπαϊτζάν.
Παρά τις προκλήσεις εξωτερικών παραγόντων, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν καλούν την Αρμενία να «αναγνωρίσει» τα διεθνή σύνορά της, ενθαρρύνοντας τη χώρα να είναι σε καλύτερη σχέση με τους περιφερειακούς γείτονές της.
Ωστόσο, το αρμενικό κράτος δέχεται μεγάλη πίεση από την αρμενική διασπορά.
Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που ζουν στην Αρμενία είναι έτοιμοι για διαρκή ειρήνη.
Παρά το ότι δεν υπάρχει διπλωματική εκπροσώπηση, το γεγονός ότι περίπου 100.000 Αρμένιοι ζουν και εργάζονται στην Τουρκία δείχνει ότι ο αρμενικός λαός είναι έτοιμος να συνυπάρξει.
Δυστυχώς, η παράνομη «αναγνώριση» του Biden είναι ένα άλλο παράδειγμα της αμερικανικής πολιτικής, που ορίζει τα ιστορικά γεγονότα με βάση τα εθνικά του συμφέροντα.
Το κύριο μέλημα του προέδρου των ΗΠΑ και του Κογκρέσου δεν είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διόρθωση μιας ιστορικής ανωμαλίας ή η συμπάθεια με τους Αρμένιους που υπέφεραν κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο
Η δήλωση δεν είναι ούτε δέσμευση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καθολικών αξιών.
Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πολιτική κίνηση.
Τι ώθησε τον Biden;
Πρώτα απ 'όλα, η «αναγνώριση» είναι μια απόπειρα τιμωρίας της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να αυξήσει την αυτονομία της στη διεθνή σκηνή και την αποτελεσματικότητά της στις περιοχές της.
Οι αμερικανικές κυβερνήσεις θέλουν μια Τουρκία να εξαρτάται από τις ΗΠΑ όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Αυτή η απόφαση θυμίζει το σημείο καμπής στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, παρόμοιο με την εποχή της επιστολής του πρώην Προέδρου Lyndon B. Johnson το 1964 προς τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό και το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε εναντίον της Τουρκίας για να σταματήσει η παρέμβασή του στο νησί της Κύπρου.
Δεύτερον, μπορεί να ερμηνευθεί ως αντίδραση στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου.
Η υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν για την απελευθέρωση των εδαφών της που κατέχονται από την Αρμενία για 30 χρόνια και η ακόλουθη αποφασιστική νίκη κατά της Αρμενίας έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ, η οποία δεν μπορούσε να παρέμβει στη σύγκρουση κυρίως λόγω της εκλογικής διαδικασίας.
Συνολικά, είναι προφανές ότι αυτή η «αναγνώριση» δεν θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.
Θα ενισχύσει περαιτέρω το μίσος και από τις δύο πλευρές, εις βάρος και των δύο μερών.
Όπως ανέφερε ένας από τους κορυφαίους Αρμένιους διανοούμενους, Χραντ Ντινκ, οι Τούρκοι πρέπει να στηρίξουν τους Αρμένιους, όπως οι Αρμένιοι πρέπει να στηρίξουν τους Τούρκους.
Και οι δύο πλευρές πρέπει να κατανοήσουν την άλλη και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.
Οι εξωτερικές επεμβάσεις θα προκαλέσουν μια ακόμη φορά αιμορραγία στην πληγή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών