Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει παγκοσμίως μετά την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden για την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της covid-19.
Σύμφωνα με νομικούς που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, η πρόταση Biden θα μπορούσε να είναι μια τακτική για να πείσει τις φαρμακοβιομηχανίες να υποστηρίξουν λιγότερο δραστικά μέτρα, όπως η κοινή χρήση τεχνολογίας και η επέκταση των κοινών επιχειρήσεων για γρήγορη ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής.
«Νομίζω ότι o τελικός στόχος δεν είναι η άρση της πατένας, αλλά η διευρυμένη παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια», δήλωσε η Lisa Ouellette, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ.
Η πρόταση Biden
Ο Joe Biden υποστήριξε την Τετάρτη την πρόταση για άρση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (IP), οι οποίοι θα επιτρέψουν στις φτωχότερες χώρες να παράγουν εμβόλια.
Μέχρι στιγμής τα εμβόλια COVID-19 έχουν διανεμηθεί κυρίως στις πλούσιες χώρες που τα ανέπτυξαν, ενώ η πανδημία σαρώνει φτωχότερες, όπως η Ινδία.
Ο πραγματικός στόχος, ωστόσο, είναι η διευρυμένη διανομή εμβολίων.
«Εάν είναι δυνατόν να αυξηθεί το ποσοστό της παραγωγής, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει στους κατασκευαστές μεγαλύτερο κίνητρο για να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε η Ouellette.
Οι παρασκευαστές εμβολίων όπως η Moderna, η Pfizer και η BioNTEch υποστήριξαν ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν ήταν ανασταλτικός παράγοντας στην προμήθεια των εμβολίων.
Η νέα τεχνολογία και τα παγκόσμια όρια των προμηθειών αναφέρονται συχνά ως προκλήσεις, ωστόσο, τόσο η Moderna όσο και η Pfizer έχουν ενισχύσει σταθερά τις προβλέψεις προμήθειας.
Δυσκολίες στην παραγωγή εμβολίων mRNA
«Δεν υπάρχει παραγωγική ικανότητα για την τεχνολογία mRNA», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές την Πέμπτη, αναφερόμενη στην τεχνολογία messenger RNA πίσω από το εμβόλιο Moderna και Pfizer.
«Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία.
Δεν μπορείτε να προσλάβετε άτομα που ξέρουν πώς να φτιάξουν το mRNA. Αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν», τόνισε.
Για να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα παραγωγής εμβολίων μέσα σε δύο χρόνια, η κυβέρνηση Biden θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής χρηματοδότησης για την εύρεση και την κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής και τη στήριξη της μεταφοράς τεχνολογίας και εμπειρογνωμοσύνης στους νέους κατασκευαστές», δήλωσε ο ειδικός της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων, Prashant Yadav.
Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αποφύγει να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να χρησιμοποιούν την τεχνολογία κατασκευαστών εμβολίων COVID-19 για να ανταγωνιστούν σε περιοχές εκτός του COVID-19, οι οποίες είναι πιθανό να είναι πιο επικερδείς μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Thomas Kowalski, δικηγόρος της Duane Μόρις που ειδικεύεται στην πνευματική ιδιοκτησία.
Μόλις ένας ανταγωνιστής έχει την τεχνολογία, οι περιορισμοί στη χρήση είναι δύσκολο να επιβληθούν, είπε.
Η Sarah Rajec, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής William & Mary εκτιμά ότι η στήριξη Biden στην πρόταση για άρση της πατέντας, ωθεί τις φαρμακοβιομηχανίες είναι πιο ανοιχτές σε συνεργασίες με ευνοϊκούς όρους, με τρόπο που διαφορετικά δεν θα ήταν εφικτός.
Tι υποστηρίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες
Από την πλευρά τους, οι φαρμακευτικές εταιρίες υποστηρίζουν ότι έχουν συνάψει ήδη σημαντικές συνεργασίες, επιτρέποντας την κοινή χρήση της τεχνολογίας με τους ανταγωνιστές.
Kατά της πρότασης Biden τάχθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Burla.
Άλλωστε, η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA) εξέφρασε την απογοήτευση της για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden να στηρίξει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19.
«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο.
Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα.
Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό» αναφέρει η IFPMA, υποστηρίζοντας πως «οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες», αναφέρει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών