Η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά να εργάζεται για τον στρατηγικό της στόχο, την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι υπόκειται σε διπλά πρότυπα και εμπόδια τόνισε ο Recep Tayyip Erdogan με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.
«Είναι προφανές πως η Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει την παρουσία της με ισχυρό τρόπο χωρίς τη συμβολή και την υποστήριξη της χώρας μας», υπογράμμισε ο Erdogan.
Τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια νέα θεσμική δομή, ένα όραμα, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, καθώς και να αναθεωρήσει τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων.
Στρατηγικός στόχος η ένταξη στην ΕΕ
Ο Faruk Kaymakcı, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής Ευρωπαϊκών υποθέσεων, επανέλαβε πως στόχος της Τουρκίας παραμένει η ένταξή της στην ΕΕ.
«Από το 1999, αφού η Τουρκία κηρύχθηκε επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, ξεκινήσαμε να γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου στη χώρα μας.
Πιστεύουμε ότι το μέλλον μας είναι κοινό. Πιστεύουμε ότι η ΕΕ μπορεί να είναι ισχυρότερη και να γίνει παγκόσμιος παράγοντας μαζί με μια ισχυρή Τουρκία », δήλωσε.
Η Τουρκία έχει την πλέον χρονοβόρα διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η χώρα υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με τον προκάτοχο της ΕΕ το 1964, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η οποία θεωρείται συνήθως ως ένα πρώτο βήμα για να γίνει τελικά υποψήφια, γράφει η Daily Sabah.Υπέβαλε αίτηση για επίσημη υποψηφιότητα το 1987 αλλά έπρεπε να περιμένει έως το 1999 για να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας.
Για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, η Τουρκία έπρεπε να περιμένει άλλα έξι χρόνια, έως το 2005, μια μοναδικά μακρά διαδικασία σε σύγκριση με άλλες υποψήφιες.
Επικαιροποίηση της προσφυγικής συμφωνίας
Η Τουρκία επιθυμεί επικαιροποίηση της προσφυγικής συμφωνίας του 2016 με την ΕΕ και τη συνέχιση των καλών σχέσεων με την Ένωση, όπως δήλωσε ο Faruk Kaymakci,
Ο Kaymakci τόνισε ότι η πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της προέδρου της Commission Ursula von der Leyen και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στην Άγκυρα κατέδειξε το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Τουρκία.
«Η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε μία θετική ατζέντα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο του 2021, αν όχι νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία.
Σε θετική ατζέντα, αναφερόμαστε στην επικαιροποίηση της προσφυγικής συμφωνίας του 2016 μαζί τους », σημείωσε.
Επαναφέροντας την προσδοκία της Τουρκίας για βελτίωση σε όλους τους τομείς των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, ο Kaymakci υπογράμμισε:
«Ελπίζουμε ότι η ηγεσία της ΕΕ δεν θα θυσιάσει τις σχέσεις μας για το Κυπριακό, και τα μαξιμαλιστικά παράλογα αιτήματα (ορισμένων χωρών)».
Τέλος ο Τούρκος αξιωματούχος επισήμανε, πως η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων πολιτών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.
Σχόλια αναγνωστών