«Πιστεύω ότι ο στόχος της υποβολής ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, ο οποίος να μην χρειάζεται εξαίρεση από τον συνταγματικό κανόνα, θα είναι εφικτός το 2023 ή το 2024» επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier
Ενδέχεται να μην είναι σε θέση η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανλθας να συμμορφωθεί και πάλι με το συνταγματικά προβλεπόμενο φρένο χρέους μέχρι το 2024, σύμφωνα με τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομίας Peter Altmaier όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
«Πιστεύω ότι ο στόχος της υποβολής ενός ισοσκελισμένου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, ο οποίος να μην χρειάζεται εξαίρεση από τον συνταγματικό κανόνα, θα είναι εφικτός το 2023 ή το 2024.
Θα χαιρόμουν αν ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών (ο Σοσιαλδημοκράτης Olaf Scholz) υποβάλει έξυπνες προτάσεις για το 2023 σχετικά με το πώς μπορούμε να επιστρέψουμε στην συμμόρφωση με το φρένο χρέους αντί να σκέφτεται ξανά και ξανά σχέδια αύξησης φόρων» δήλωσε ο Altmaier σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του Ντίσελντορφ Rheinische Post.
Σε δύο χρόνια
Η κοινοβουλευτική ομάδα Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) επιμένει εν τούτοις στην τήρηση του φρένου χρέους ήδη από το 2023.
Το φρένο στο χρέος πρέπει να τηρηθεί από το 2023.
Η εξαίρεση δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί.
Μέχρι στιγμής, ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε θέσει το στόχο της συμμόρφωσης με τον κανόνα του φρένου χρέους σε δύο χρόνια.
Το Σύνταγμα επιτρέπει μια εξαίρεση για φυσικές καταστροφές ή για εξαιρετικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Η πανδημία του κορωνοϊού εμπίπτει σαφώς σε αυτήν και η εξαίρεση για το 2020 έως το 2022 δικαιολογείται σαφώς.
Κλιματική αλλαγή
Αυτό δεν ισχύει όμως για την προστασία του κλίματος.
Το κράτος είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις προκλήσεις της προστασίας του κλίματος χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει σε έκτακτα χρέη.
Το υπερβολικό εθνικό χρέος περιορίζει επίσης την ελευθερία των μελλοντικών γενεών", τόνισε ο επικεφαλής θεμάτων προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας Έκαρντ Ρέμπεργκ, σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt .
ΑΠΕ
Αντιθέτως ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης υπουργό Οικονομίας Peter Altmaier υποστήριξε στη συνέντευξή του στην Rheinische Post ότι "Λόγω του αυστηρότερου νόμου για την προστασία του κλίματος, ο προηγούμενος οικονομικός προγραμματισμός για το 2023 είναι ξεπερασμένος.
Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει τώρα να προχωρήσει πιο γρήγορα από ό, τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.
Αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιωτικά νοικοκυριά και εταιρείες, γιατί αυτό θα κατέπνιγε την οικονομία και θα πίεζε υπερβολικά τα μικρά εισοδήματα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρηματοδότηση της αιολικής, της ηλιακής και τη βιοενέργειας πρέπει στο μέλλον να χρηματοδοτείται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αλλά όχι πλέον από τους καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μειωθεί σημαντικά στο μέλλον.
Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να το εξασφαλίσει αυτό εάν ενδιαφέρεται σοβαρά για την προστασία του κλίματος".
Εισφορές
"Επιπλέον, οι κοινωνικές εισφορές θα πρέπει να σταθεροποιηθούν στο 40% του ακαθάριστου μηνιαίου μισθού.
Και αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα από τον προϋπολογισμό.
Αυτές είναι δύο σημαντικές δικλείδες ασφαλείας", συνέχισε ο Altmaier .
Φορολογία
Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε μεν την αύξηση μεμονωμένων φόρων, αλλά τόνισε: «Δεν επιθυμούμε και δεν χρειαζόμαστε υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση κατά ή αμέσως μετά την κρίση του κορωνοϊού".
Ωστόσο, ο Altmaier δεν βλέπει περιθώρια φοροαπαλλαγών, όπως ζητά το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP).
«Γι 'αυτό και το FDP είναι διατεθειμένο να αναστείλει το φρένο χρέος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος για την εξυπνάδα αυτής της πρότασης, διότι σε αυτήν την πλειοδοσία προσφορών (λόγω εκλογών), ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα, το FDP δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τους Πράσινους, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ή την Αριστερά μακροπρόθεσμα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών