Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Νέα αλλαγή στην πολιτική γεννήσεων – Έως 3 παιδιά κάθε οικογένεια

Κίνα: Νέα αλλαγή στην πολιτική γεννήσεων – Έως 3 παιδιά κάθε οικογένεια
Στόχος η ανάσχεση της συρρίκνωσης του κινεζικού πληθυσμού
Σχετικά Άρθρα

Στην αλλαγή της πολιτικής της για τις γεννήσεις προχωρά εκ νέου η Κίνα, η οποία ανακοίνωσε πως θα επιτρέπεται πλέον σε κάθε ζευγάρι να έχει έως και τρία παιδιά, κίνηση που έρχεται προκειμένου να αναστραφεί η τάση της συρρίκνωσης του κινεζικού πληθυσμού.
Υπενθυμίζεται πως το 2016 η Κίνα κατάργησε την πολιτική του ενός παιδιού – είχε επιβληθεί για να ανακοπεί η πληθυσμιακή έκρηξη – και είχε επιβάλλει το όριο των δύο παιδιών.
Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείο υπό την προεδρία του προέδρου Xi Jinping αποφασίστηκε να αυξηθεί το όριο αυτό στα τρία παιδιά προκειμένου να ανατραπεί η δραματική μείωση στις γεννήσεις, ενώ παράλληλα αναφέρεται πως θα δοθούν και κίνητρα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πάντως και παρά την αλλαγή αυτή, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει η στάση των κινεζικών νοικοκυριών καθώς το κύριο πρόβλημα είναι το πολύ υψηλό κόστος της ανατροφής παιδιών.
Όπως μεταδίδει το Reuters, δημοσκόπηση του πρακτορείου Xinhua στην πλατφόρμα Weibo με το ερώτημα #Είστε έτοιμοι για την πολιτική τριών παιδιών, περίπου οι 29.000 από τους 31.000 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι «δεν θα το σκέφτονταν ποτέ», ενώ οι υπόλοιποι διάλεξαν μεταξύ των απαντήσεων: «Είμαι έτοιμος και ανυπομονώ γι’ αυτό», «Είναι στα σχέδιά μου» ή «Διστάζω και υπάρχουν πολλά για να λάβω υπόψιν».

Γήρανση

Η απογραφή πληθυσμού στην Κίνα, που γίνεται ανά δεκαετία, έδειξε ότι κατά τα τελευταία 10 χρόνια ο πληθυσμός αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1950, στο 1,41 δισεκατομμύριο κατοίκους.
Τα στοιχεία επίσης αποτύπωσαν ποσοστό γονιμότητας 1,3 παιδί ανά γυναίκα μόνο για το 2020, σε αντιστοιχία με κοινωνίες όπου παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία.
Οι λόγοι για τη μείωση των γεννήσεων είναι πολλοί: μείωση του αριθμού των γάμων, αύξηση του κόστους στέγασης και εκπαίδευσης, απόκτηση παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία από γυναίκες που δίνουν προτεραιότητα στην επαγγελματική τους ζωή, αριθμητική υπεροχή των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες λόγω της παραδοσιακής προτίμησης για απόκτηση αγοριών.
Η Κίνα είχε πέρυσι πάνω από 264 εκατ. ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, δηλαδή τέσσερις φορές τον συνολικό πληθυσμό της Γαλλίας.
Αυτή η ηλικιακή ομάδα αποτελεί πλέον το 18,7% του συνόλου, μια αύξηση κατά 5,44 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με την απογραφή του 2010.
Αντίθετα, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (15 έως 59 ετών) αντιστοιχεί στο 63,35% του συνόλου, μια μείωση κατά 6,79 μονάδες σε 10 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης