Το σχέδιο του γαλλικου΄υπουργείου Οικονομικών για την αποφυγή κρίσης αφερεγγυότητας στις μικρές επιχειρήσεις μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης
Αλγόριθμους και τεχνητή νοημοσύνη θα εισαγάγει στο οπλοστάσιό της η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να εντοπίσει μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο κατάρρευσης μετά την πανδημία και θα παρέχει έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για την προστασία τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 1 Ιουνίου 2-21.
Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire παρουσίασε τα νέα μέτρα ως μέρος ενός σχεδίου που περιλαμβάνει επίσης πρόνοιες για χρονική επέκταση των έκτακτων διευκολύνσεων ως προς το δανεισμό έως το τέλος του 2021 και απλοποιημένες διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των χρεών των μικρών επιχειρήσεων.
Τα νέα εργαλεία έρχονται εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ένα επικείμενο άλμα των επιχειρήσεων που θα κηρυχθούν αφερέγγυες θα φρενάρει την ανάκαμψη καθώς θα αυξήσει το δημοσιονομικό κόστος στήριξής τους.
Σήμα ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ανάλυση των ισολογισμών των μικρών επιχειρήσεων είναι ένα κρίσιμο μέρος της στοχευμένης δημοσιονομικής στήριξης κατά τη μετάβαση στην περίοδο μετά την κρίση
«Θέλω να πω σε αυτές τις εταιρείες: δεν θα σας αφήσουμε να κλείσετε.
Είμαστε εδώ για να παρέχουμε μια στρατηγική, μια μέθοδο και την πιο αποτελεσματική δυνατή βοήθεια », δήλωσε ο Le Maire.
Δημοσιονομικά μέτρα
Με κόστος την άνοδο του δημόσιου χρέους, τα δημοσιονομικά μέτρα διατήρησαν τις επιχειρήσεις ζωντανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Ενώ η Γαλλία σημείωσε απότομη πτώση των πτωχεύσεων πέρυσι, η απόσυρση της κυβερνητικής στήριξης θα διακινδύνευε ένα κύμα επιχειρηματικών λουκέτων τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, το εταιρικό χρέος έχει αυξηθεί, με τις εταιρείες να λαμβάνουν περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικά εγγυημένα δάνεια ατά τη διάρκεια της κρίσης.
Τα λουκέτα
Ο Le Maire δήλωσε ότι η αδρή εικόνα των στοιχείων ενδέχεται να διογκώνει το πρόβλημα όσον αφορά την απειλή «λουκέτων», καθώς πολλές εταιρείες που έχουν μεγάλες οφειλές απέκτησαν πλέον ρευστότητα μετά το άνοιγμα της οικονομίας
Ενώ το συνολικό εταιρικό χρέος αυξήθηκε κατά 230 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, το καθαρό χρέος αυξήθηκε μόνο κατά 13 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Γαλλίας.
Ο στόχος
Τα νέα σχέδια στοχεύουν μεταξύ 5% - 8% των γαλλικών εταιρειών - κυρίως στον τομέα της φιλοξενίας και του λιανεμπορίου - που αντιμετωπίζουν αύξηση του χρέους και μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά τους τελευταίους μήνες.
Η δυσκολία για την κυβέρνηση είναι ο εντοπισμός των προβληματικών επιχειρήσεων και η επιλογή αυτών με βιώσιμο μέλλον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών