Χωρίς καμία ευρωπαϊκή χώρα του νότου μένει για τον Ιούνιο η λίστα με τις περιοχές όπου μπορούν να επισκεφτούν οι Βρετανοί τουρίστες.
Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Grant Sapps ανακοίνωσε την απομάκρυνση της Πορτογαλίας από την πράσινη λίστα κρίθηκε αναγκαία καθώς τα κρούσματα στη χώρα της Ιβηρικής έχουν διπλασιαστεί, ενώ εντοπίστηκε και μια μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής.
«Απλώς δεν θέλουμε να λάβουμε το ρίσκο καθώς πλησιάζουμε προς την 21η Ιουνίου και την εξέταση για το τέταρτο στάδιο της άρσης των μέτρων» τόνισε σύμφωνα με το BBC ο κ.Sapps.
Παράλληλα, όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ η Αίγυπτος πρόκειται να ενταχθεί στην «κόκκινη» λίστα.
Παρά τις προσδοκίες έστω και για ορισμένα νησιά, η Ελλάδα έμεινε για έναν ακόμη μήνα εκτός της βρετανικής λίστας με τις χώρες όπου μπορούν να επισκεφτούν οι τουρίστες από το «νησί».
Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, οι Βρετανοί που επιστρέφουν από χώρες που είναι «πράσινες» υποχρεούνται μόνο σε τεστ κορωνοϊου.
Τι προβλέπεται για την πράσινη λίστα
Για τους προορισμούς που εντάσσονται στην πράσινη λίστα, δεν χρειάζεται οι ταξιδιώτες σε αυτήν να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη Μ. Βρετανία.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού, στο οποίο υποβλήθηκαν πριν από την αναχώρησή τους για τη Βρετανία, κι ένα τεστ PCR εντός 48ώρου από την άφιξή τους.
Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής 12 προορισμοί, ανάμεσα τους η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, η Ισλανδία και το Ισραήλ, αν και δεν αποκλείεται κάποιες από αυτές τις χώρες να μεταφερθούν στις «πορτοκαλί» περιοχές εφόσον παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων.
Σημειώνεται πάντως πως οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγξουν αν η χώρα – προορισμού τους δέχεται, ακόμα και αν αυτή έχει ενταχθεί στην πράσινη λίστα.
Για παράδειγμα η Αυστραλία ή η Νέα Ζηλανδία, αν και είναι στην πράσινη λίστα της Μ. Βρετανίας, δεν δέχονται Βρετανούς τουρίστες.
Η Ελλάδα είναι στην «πορτοκαλί» κατηγορία, κάτι που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν στο Ηνωμένο βασίλειο από εδώ θα πρέπει να υποβάλλονται σε καραντίνα τουλάχιστον πέντε ημερών.
Προορισμοί όπως η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, η Κως και η Ρόδος στηρίζονται πολύ στη βρετανική αγορά και κάθε εβδομάδα που χάνεται στοιχίζει πολύ στις τοπικές οικονομίες. Επί του παρόντος και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την υποχρεωτική καραντίνα, υπάρχουν συνεχείς ακυρώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2019, όταν σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα. Μάλιστα το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο.
H TUI ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς Κρήτη
Εν τω μεταξύ, η TUI Αγγλίας ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων για την Κρήτη έως τις 26 Ιουνίου.
Την είδηση αποκάλυψε ο πρόεδρος του της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Νομού Ηρακλείου «Φιλοξένια» Γιώργος Χριστοδουλάκης.
Ο κ. Χριστοδουλάκης με δηλώσεις του στην κάμερα του Cretalive, σημειώνει ότι ο Ιούνιος κινείται με πτώση 70-80% σε σχέση με πέρυσι, κάνοντας λόγο για ένα «κακό Μάιο» και «στάσιμες κρατήσεις».
www.bankingnews.gr
Νέο μπλόκο στην Ελλάδα από Βρετανία για τον τουρισμό - Εκτός πράσινης λίστας και η Πορτογαλία
Όπως μεταδίδει το BBC, στην «πράσινη λίστα» του Ηνωμένο Βασιλείου δεν θα προστεθούν νέες χώρες
Σχόλια αναγνωστών