Κατά 60% πιο μεταδοτική η ινδική από τη βρετανική παράλλαξη του ιού
Με τις ΗΠΑ να εξακολουθούν να πιέζουν την Κίνα να επιτρέψει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς, ανοιχτής και διαφανούς έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού, τα σενάρια φουντώνουν και πάλι για το πώς τελικά προέκυψε ο φονικός αυτός ιός, ιδιαίτερα ύστερα από τις δηλώσεις του κορυφαίου Αμερικάνου λοιμωξιολόγου, Anthony Fauci ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαρροής από εργαστήριο.
Ο Fauci επανέλαβε πως εξακολουθεί να πιστεύει πως ο ιός είναι προϊόν μετάδοσης από ζώο στον άνθρωπο αλλά υποστήριξε πως είναι ανοιχτός και στο σενάριο διαρροής του ιού και για αυτό το λόγο κάλεσε τις κινεζικές αρχές να δώσουν πλήρη στοιχεία των τριών Κινέζων επιστημόνων του εργαστηρίου ιολογίας της Wuhan, οι οποίοι φέρονται να νόσησαν και να νοσηλεύτηκαν ήδη από το Νοέμβριο του 2019, πριν δηλαδή η Κίνα αναφέρει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το πρώτο κρούσμα covid.
Και ενώ εντείνονται οι πιέσεις για μια πλήρη διεθνή έρευνα, Ινδοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και μπορεί να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει από covid-19 ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου.
Η επιδημία με μια ματιά
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 172.300.467 και οι νεκροί 3.704.833
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.335.650 κρούσματα και 596.783 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 28.574.350 και τρίτη σε νεκρούς με 340.702
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 469.388 και τρίτη σε κρούσματα με 16.803.472
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.762.632
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.276.468 και έκτη η Ρωσία με 5.049.210
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.521.919 και όγδοη η Ιταλία με 4.227.719
Πιέσεις ΗΠΑ σε Κίνα για διεθνή έρευνα
Εντείνονται οι πιέσεις στην Κίνα έτσι ώστε οι κινεζικές Αρχές να επιτρέψουν μια διεθνή ανοιχτή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci αν και υποστήριξε πως εξακολουθεί να πιστεύει πως το επικρατέστερο σενάριο είναι ο ιός να μεταδόθηκε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο, δεν απέκλεισε το σενάριο η covid να είναι διαρροή από εργαστήριο.
Για αυτό το λόγο και ζητά από τις αρμόδιες Αρχές της Κίνας να δώσουν πλήρη στοιχεία για τους τρεις Κινέζους επιστήμονες του ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan, οι οποίοι αρρώστησαν και νοσηλεύτηκαν το Νοέμβριο του 2019, ένα μήνα δηλαδή νωρίτερα από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Δεκεμβρίου.
«Πραγματικά νόσησαν και εάν ναι, από τι αρρώστησαν;» διερωτάται ο Fauci, τη στιγμή πάντως που η Κίνα απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σενάριο διαρροής.
Προχωρούν οι εμβολιασμοί
Την ίδια στιγμή προχωρούν με ιδιαίτερη ταχύτητα και οι εμβολιασμοί.
Εκτιμάται πως πάνω από το 51% των Αμειρκάνων έχει κάνει τη μία δόση εμβολίου ενώ το 41% είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Ήδη 12 Πολιτείες έχουν πετύχει το στόχο που έχει θέσει ο Biden για τις 4 Ιουλίου, καθώς έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού τους.
Παρόλο αυτά η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τις ΗΠΑ είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τον ίδιο ρυθμό, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση τους, καθώς από τα 3,3 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα, πλέον γίνονται 1,1 εκατομμύρια δόσεις.
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω τόνωσης των εμβολιασμών, οι ΗΠΑ ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά άνω των 12 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.
Καμπανάκι» επιστημόνων: Η ινδική μετάλλαξη θα κατακλύσει τον κόσμο
Το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και μπορεί να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει από covid-19 ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου, αναφέρει σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα ομάδα Ινδών επιστημών.
Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, όπως ονομάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι είναι πιο μεταδοτικό κατά 50% σε σχέση με το στέλεχος που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία, ανακοίνωσαν Ινδοί επιστήμονες του SARS-CoV-2 Genetics Consortium και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών.
Οι ίδιοι προειδοποίησαν ότι “προηγούμενη μόλυνση (…) και μερικός εμβολιασμός δεν αρκούν για να εμποδίσουν την εξάπλωσή του, όπως συνέβη στο Νέο Δελχί, και χρειάζεται ισχυρή υγειονομική απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να περιοριστεί”.
Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 μειώνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, όμως οι περιοχές της υπαίθρου εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέσω ενός καταστροφικού, δεύτερου κύματος.
Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία για να αποφύγει νέες εξάρσεις της επιδημίας.
Η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τη βραδύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης και πλέον έχει ξεκινήσει συζητήσεις με μεγάλες ξένες εταιρείες παραγωγής εμβολίων για να ενισχύσει τα αποθέματα της Ινδίας, την ώρα που εγχώριες εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Γιατροί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί κλειδί για την επανέναρξη κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς η χώρα βρίσκεται σε lockdown εδώ και εβδομάδες.
Συνολικά στη χώρα 28,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους θανάτους να ανέρχονται σε 340.702, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Βέλγιο: Χωρίς καραντίνα από 1ης Ιουλίου όσοι επιστρέφουν από πράσινες και πορτοκαλί περιοχές της ΕΕ
Αποφάσεις για τα ταξίδια στο εξωτερικό και περαιτέρω άρσεις των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή Διαβούλευσης του Βελγίου.
Η απόφαση για τα ταξίδια προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου η επιστροφή από χώρες της ΕΕ που επιδημιολογικά βρίσκονται στην πράσινη, ή πορτοκαλί ζώνη, δεν θα απαιτεί τεστ και καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί εξαιρούνται από καραντίνα, αλλά θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ PCR.
Από το τεστ εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών που είναι κάτοικοι Βελγίου και όλα τα παιδιά κάτω των 6 ετών.
Η επιστροφή από χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη, απαιτεί τεστ χωρίς καραντίνα αν είναι αρνητικό, τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για όσους έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από Covid-19. Σε αυτήν την περίπτωση το τεστ PCR θα πρέπει να γίνεται το νωρίτερο 72 ώρες πριν το ταξίδι.
Η επιστροφή από ζώνη υψηλού κινδύνου, όπου εντοπίζονται ανησυχητικές μεταλλάξεις του ιού, απαιτεί για εμβολιασμένους και μη δεκαήμερη υποχρεωτική καραντίνα και τεστ PCR την πρώτη και την έβδομη ημέρα.
Οι κάτοικοι του Βελγίου που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, έχουν το δικαίωμα για δύο δωρεάν τεστ PCR το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά την εστίαση, από τις 9 Ιουνίου, τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείνουν στις 23.30, είτε σε εξωτερικούς, είτε σε εσωτερικούς χώρους.
Γερμανία: Υπαρκτός ο κίνδυνος για τέταρτο κύμα
Να μην χαλαρώσουν πολύ νωρίς τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Ζααρμπρίκεν και δημιουργός ενός μαθηματικού μοντέλου πρόβλεψης της εξέλιξης της πανδημίας Thorsten Lehr, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.
Ο περιζήτητος από τα γερμανικά ΜΜΕ επιστήμονας έχει αναπτύξει έναν προσομοιωτή ο οποίος χαρτογραφεί την εξέλιξη των κρουσμάτων, την πορεία του κορωνοϊού, βάσει μαθηματικών μοντέλων.
Ο Thorsten Lehr δεν δηλώνει όμως προφήτης και τονίζει ότι οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες, διότι υπεισέρχονται αστάθμητοι παράγοντες.
«Δεν γνωρίζουμε πώς εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί οι πολιτικοί και οι πολίτες», τονίζει στις συνεντεύξεις του.
Εν τούτοις στις συμβουλές του προστρέχουν τα νοσοκομεία, οι MEΘ, οι υγειονομικές υπηρεσίες και πολιτικοί.
Πρέπει να συνεχίσουμε όμως να είμαστε προσεκτικοί και να επαγρυπνούμε.
Ο κίνδυνος τέταρτου κύματος κορονοϊού είναι σίγουρα υπαρκτός, καταλήγει.
Εμβολιασμοί και στην Ευρώπη των παιδιών 12 – 15 ετών
Στον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 15 ετών προχωρούν όμως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Ήδη η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στον εμβολιασμό τους από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουνίου ενώ και η Γαλλία έκανε γνωστό πως θα προχωρήσει στον εμβολιασμό των 12 – 18 ετών από τις 15 Ιουνίου.
Σε αντίστοιχη κίνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει και η Ιταλία, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και στο Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, η Ισπανία έκανε γνωστό πως θέλει να εμβολιάσει τους εφήβους 12-17 ετών κατά της COVID-19 πριν από την επιστροφή τους στα θρανία για τη νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο.
Δοκιμές στη Ρωσία για μίξη εμβολίων
Εν τω μεταξύ, ενθαρρυντικά νέα έρχονται από τη Ρωσία σχετικά με τη μίξη εμβολίων.
Συγκεκριμένα, τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης για το συνδυασμό του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και του AstraZeneca έδειξε ότι δεν υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες.
Χιλή: Αναστέλλει τη β’ δόση του εμβολίου της AstraZeneca μετά το θάνατο ενός 31χρονου
Την χορήγηση της β’ δόσης του εμβολίου της AstraZeneca αναστέλλει προληπτικά η Χιλή έως ότου να διερευνηθεί πλήρως ο θάνατος ενός 31χρονου, στον οποίο χορηγήθηκε το εν λόγω εμβόλιο.
Παράλληλα η Χιλή ανακοίνωσε ότι αυξάνει το όριο ηλικίας των αντρών, στους οποίους θα χορηγείται το εν λόγω εμβόλιο, από τα 18 στα 45 έτη.
Σημειώνεται πως μέχρι πρότινος η Χιλή επέτρεπε τον εμβολιασμό των αντρών άνω των 18 ετών και των γυναικών άνω των 45 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ωστόσο, τα ηλικιακά όρια για τους άντρες αλλάζουν ύστερα από τον θάνατο ενός 31χρονου, ο οποίος εμφάνισε θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση τα συμπτώματα της οποίας είναι οι θρόμβοι στο αίμα και τα χαμηλά αιμοπετάλια, επτά ημέρες αφού έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
Το σύνδρομο έχει συνδεθεί με το προϊόν της AstraZeneca, κυρίως στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, σε άλλες χώρες.
Η AstraZeneca δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας της Χιλής.
Οι αρχές της Χιλής ανέφεραν τον Απρίλιο ότι δεν είχε υπάρξει καμία περίπτωση θρόμβωσης μεταξύ των 2.200 εθελοντών που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή της AstraZeneca στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.
Ισραήλ: Pfizer… και μυοκαρδίτιδες
Σύμφωνα με τη μελέτη που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καταγράφηκε ένας μικρός αριθμός περιστατικών μυοκαρδίτιδας κυρίως σε νέους ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer.
Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ανακοίνωσε 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας από το Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 ύστερα από πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το Pfizer.
Οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν αυτήν την πάθηση δεν πέρασαν πάνω από 4 ημέρες στο νοσοκομείο ενώ στο 95% των περιστατικών γίνεται λόγος για ήπια περιστατικά.
Η μελέτη αναφέρει ότι «υπάρχει μια πιθανή σύνδεση της β’ δόσης του εμβολίου της Pfizer με την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας κυρίως ανάμεσα σε νέους 16 – 30 ετών», ενώ βάσει των ευρημάτων, αυτή η σύνδεση παρατηρείται κυρίως ανάμεσα στους άντρες ηλικίας 16 – 19 ετών.
Από την πλευρά της η Pfizer ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για τα ευρήματα της μελέτης του Ισραήλ, υποστηρίζοντας πάντως πως δεν έχει αποδειχθεί κάποια αιτιώδης σχέση των περιστατικών αυτών με το εμβόλιο.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ, το οποίο είναι ανάμεσα στους παγκόσμιους πρωταθλητές των εμβολίων, ανακοίνωσε πως σύντομα θα προχωρήσει στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών.
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη έρευνα για τη σύνδεση των εμβολίων των Pfizer, Moderna με περιστατικά μυοκαρδίτιδας διενεργήθηκε και στις ΗΠΑ, με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) να αναφέρουν πως δεν εντόπισαν περισσότερα περιστατικά από αυτά που παρατηρούνται στο γενικό πληθυσμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών