Η ΕΚΤ αποφάσισε να επανεξετάσει τη στρατηγική της - την πρώτη τέτοια αναθεώρηση από το 2003 - λίγο μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Lagarde
Η τριήμερη συνάντηση στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Γερμανίας - την πρώτη δια ζώσης για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ από την έναρξη της πανδημίας - θα δοκιμάσει τη συναίνεση για τομείς που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά μιας στρατηγικής επανεξέτασης των σχεδίων της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
Η συνάντηση είναι «ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης σε ορισμένα ανοιχτά θέματα», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε συμφωνήσει σε μια νέα στρατηγική»., πρόσθεσε.
Ένα άλλο μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ είπε: «Είχαμε εικονικές συνεδριάσεις για τα μεμονωμένα θέματα της κριτικής, αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα μαζί.
Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότεροι τομείς συμφωνίας παρά διαφωνίας και αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να τα εξερευνήσουμε», ανέφερε στους Financial Times.
Επανεξέταση της στρατηγικής
Η ΕΚΤ αποφάσισε να επανεξετάσει τη στρατηγική της - την πρώτη τέτοια αναθεώρηση από το 2003 - λίγο μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Lagarde από τον Mario Draghi τον Νοέμβριο του 2019.
Η αναθεώρηση πρόκειται να ολοκληρωθεί αυτό το φθινόπωρο μετά από κάποια καθυστέρηση λόγω της πανδημίας.
Η συναίνεση έχει δημιουργηθεί μεταξύ των 25 μελών του συμβουλίου - συμπεριλαμβανομένων των 19 αρχηγών εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης - πίσω από την ιδέα της ανάληψης δράσης από την ΕΚΤ κατά της κλιματικής αλλαγής, μια από τις πιο καυτές συζητήσεις μεταξύ κεντρικών τραπεζιτών, αναφέρουν αναλυτές στους Financial Times.
Μετάβαση από την οικονομία του άνθρακα
Ο Jens Weidmann, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και εδώ και καιρό θεωρείται ως ένας από τους κύριους αντιπάλους σε μια πιο πράσινη νομισματική πολιτική, δήλωσε για πρώτη φορά αυτό το μήνα ότι θα υποστηρίξει τις «μηδενικού άνθρακα» αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ και της πολιτικής ασφάλειας.
«Παραδόξως, φαίνεται ότι η μεγαλύτερη συναίνεση θα είναι μια πιο πράσινη νομισματική πολιτική», δήλωσε η Maria Demertzis, αναπληρώτρια διευθύντρια του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες.
«Λέω παράδοξα γιατί αρχικά ήταν η λιγότερο αναμενόμενη περιοχή», πρόσθεσε.
Η Lagarde είπε αυτή την εβδομάδα ότι ήλπιζε ότι «η κλιματική αλλαγή θα έχει χώρο» στη νέα στρατηγική μόλις ολοκληρωθεί, λέγοντας στο Politico ότι αυτό «θα είναι ένδειξη του γεγονότος ότι η ΕΚΤ είναι προσεκτική και ικανή να προσαρμόζεται».
Ο στόχος του πληθωρισμού
Υπάρχει λιγότερη συναίνεση για τον στόχο πληθωρισμού της ΕΚΤ.
Τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου συμφωνούν ότι ο τρέχων στόχος για τον πληθωρισμό είναι ξεπερασμένος στο «πλησίον, αλλά κάτω του 2%» - το οποίο είπε η Lagarde «μπερδεύει και τους παρατηρητές και για τις αγορές» - αλλά υπάρχει διαφωνία ως προς το τι πρέπει να τον αντικαταστήσει.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn, έχουν πει στους Financial Times ότι θεωρούν ότι αξίζει να ακολουθήσουν τη μετάβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε μέσο στόχο πληθωρισμού.
Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται ο πληθωρισμός να υπερβεί τον στόχο για να αντισταθμίσει μια περίοδο κάτω από αυτόν.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θα προτιμούσαν έναν απλούστερο στόχο 2% και ανησυχούν ότι η παρακολούθηση των βημάτων της Fed θα μπορούσε να περιπλέξει το μήνυμα.
Η κεντρική τράπεζα είναι επίσης ευαίσθητη στην κριτική κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών εκδηλώσεων «Η ΕΚΤ ακούει», ιδίως την αντίληψη ότι η νομισματική πολιτική δεν λαμβάνει αρκετά υπόψη το αυξανόμενο κόστος στέγασης.
«Η στέγαση ήταν ένα βασικό σημείο», δήλωσε ο Lagarde στη συνέντευξη στο Politico.
«Οι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν επίσης για το τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για να βοηθήσει στην ανεργία και τι μπορούμε να κάνουμε με τους μισθούς».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών