Έξι εμβολιασμένες χώρες έχουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης Covid, με πέντε από αυτές να βασίζονται σε κινεζικά εμβόλια
Αυτό δείχνει νέα ανάλυση του CNBC, με τα ευρήματα να έρχονται καθώς η αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων βρίσκεται υπό έλεγχο, σε συνδυασμό με την έλλειψη δεδομένων σχετικά με την προστασία τους έναντι της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.
Το CNBC διαπίστωσε ότι τα εβδομαδιαία κρούσματα Covid, προσαρμοσμένα στον πληθυσμό, παρέμειναν αυξημένα σε τουλάχιστον έξι από τις πιο εμβολιασμένες χώρες του κόσμου - με πέντε από αυτές βασίζονται σε εμβόλια από την Κίνα.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Το CNBC εντόπισε 36 χώρες με περισσότερες από 1.000 εβδομαδιαίες νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο από τις 6 Ιουλίου, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Our World in Data, το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες από επίσημες πηγές.
Στη συνέχεια, το CNBC εντόπισε χώρες μεταξύ αυτών των 36 όπου περισσότερο από το 60% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου Covid.
Αυτές οι χώρες ήταν έξι, με πέντε από αυτές χρησιμοποιούν κινεζικά εμβόλια ως σημαντικό μέρος των εθνικών τους προγραμμάτων εμβολιασμού: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεϋχέλλες, Μογγολία, Ουρουγουάη και Χιλή.
Η μία από αυτές που δεν εξαρτάται από τα κινεζικά εμβόλια είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Μογγολικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Montsame ανέφερε τον Μάιο ότι η χώρα έλαβε 2,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από την κρατική Sinopharm της Κίνας.
Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τις 80.000 δόσεις του Sputnik V της Ρωσίας και περίπου 255.000 δόσεις του Pfizer-BioNTech που έλαβε η Μογγολία.
Η Χιλή χορήγησε 16,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από το Sinovac - σε σύγκριση με 3,9 εκατομμύρια δόσεις Pfizer-BioNTech και μικρότερες ποσότητες δύο άλλων εμβολίων, ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα.
Τα ΗΑΕ και οι Σεϋχέλλες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εμβόλιο της Sinopharm, αλλά η κάθεμια πρόσφατα εισήγαγε άλλα εμβόλια.
Στην Ουρουγουάη, η λήψη του Sinovac είναι ένα από τα δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εμβόλια, μαζί με εκείνο της Pfizer-BioNTech.
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε τα εμβόλια των Moderna, AstraZeneca-Oxford, Pfizer-BioNTech και Janssen.
Τα κρούσματα του Ηνωμένου Βασιλείου Covid έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα έχει εξαπλωθεί εκεί.
Η καλύτερη επιλογή για πολλές χώρες
Οι χώρες δεν πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εμβόλια Covid-19 από την Κίνα, λένε οι επιδημιολόγοι, ειδικά ενώ η παροχή άλλων εμβολίων είναι περιορισμένη μεταξύ των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Πολλές από τις χώρες και περιοχές που ενέκριναν εμβόλια από την Sinopharm και την Sinovac είναι αναπτυσσόμενες χώρες που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με τις πλουσιότερες χώρες για εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Ο Ben Cowling, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι οι χώρες ενδέχεται να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα εμβόλια ανάλογα με τους μακροπρόθεσμους στόχους τους.
«Ορισμένες χώρες ενδέχεται να αποδεχθούν ένα χαμηλό επίπεδο κυκλοφορίας, εφόσον υπάρχουν σχετικά λίγα σοβαρά περιστατικά και θάνατοι από το COVID-19», δήλωσε ο Cowling, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής της Σχολής.
"Αυτό πρέπει να είναι εφικτό με υψηλή κάλυψη οποιουδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια."
Ωστόσο, ορισμένες χώρες αποφεύγουν τα εμβόλια της Κίνας.
Η Κόστα Ρίκα τον περασμένο μήνα απέρριψε την παράδοση εμβολίων που ανέπτυξε η Sinovac αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά.
Έγκριση ΠΟΥ
Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε εμβόλια από την Sinopharm και την Sinovac για επείγουσα χρήση.
Η αποτελεσματικότητα των δύο κινεζικών εμβολίων είναι χαμηλότερη από εκείνη των Pfizer-BioNTech και Moderna, και τα δύο έχουν δείξει μεγαλύτερη από 90% αποτελεσματικότητα.
Το εμβόλιο της Sinopharm έχει αποτελεσματικότητα 79% έναντι συμπτωματικών μολύνσεων από Covid, λέει ο ΠΟΥ, αλλά η αποτελεσματικότητά του σε ορισμένες ομάδες - όπως άτομα 60 ετών και άνω - δεν είναι σαφής.
Η αποτελεσματικότητα του Sinovac έχει φτάσει περίπου στο 50%, ανάλογα με τη χώρα όπου διεξήχθησαν οι δοκιμές.
Οι ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα μεταξύ κλινικών δοκιμών δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα, επειδή κάθε δοκιμή έχει ρυθμιστεί διαφορετικά.
Ωστόσο, μια μελέτη του Χονγκ Κονγκ διαπίστωσε «σημαντικά υψηλότερα» επίπεδα αντισωμάτων σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο BioNTech, σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν το εμβόλιο Sinovac, ανέφερε η South China Morning Post.
Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι η τεχνολογία πίσω από τα διάφορα εμβόλια Covid θα μπορούσε να εξηγήσει τις παραλλαγές στην αποτελεσματικότητά τους.
Τα εμβόλια Sinopharm και Sinovac προκαλούν ανοσοαπόκριση εκθέτοντας το σώμα σε έναν εξασθενημένο ή «αδρανοποιημένο» ιό - μια δοκιμασμένη μέθοδο που χρησιμοποιείται στα εμβόλια εδώ και δεκαετίες.
Η Pfizer-BioNTech και η Moderna βάσισαν τα εμβόλια τους σε μια τεχνολογία που ονομάζεται messenger RNA, η οποία καθοδηγεί το σώμα να παράγει ιικές πρωτεΐνες που προκαλούν ανοσοαπόκριση.
«Τα αδρανοποιημένα εμβόλια είναι εύκολο να παρασκευαστούν και είναι γνωστά για την ασφάλειά τους, αλλά τείνουν να παράγουν ασθενέστερη ανοσολογική απόκριση σε σύγκριση με κάποιους άλλους τύπους εμβολίων», έγραψε ο Michael Head, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακόμα, οι κλινικές δοκιμές μεγάλης φάσης έδειξαν ότι τα αδρανοποιημένα εμβόλια έχουν «υψηλή αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσου και του θανάτου» από τον Covid, δήλωσε ο Cowling.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών