Οι αδίστακτοι μαχητές που δεν χρειάστηκαν παραπάνω από δύο εβδομάδες για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλο το Αφγανιστάν, «κάθονται» πάνω σε μια τεράστια πηγή ανεκμετάλλευτου υπόγειου πλούτου.
Οι επαρχίες του Αφγανιστάν είναι γεμάτες με αποθέματα σιδήρου, χαλκού, χρυσού, άνθρακα και άλλων κοιτασμάτων που μαζί με την παραγωγή οπίου, εκτιμώνται σε αξία περίπου 2 τρισεκατομμύρια λίρες ετησίως, σύμφωνα με το Υπουργείο Ορυχείων της χώρας.
Το 2010, ανακαλύφθηκε ένα πετρελαϊκό πεδίο με περίπου 1,8 δισεκατομμύρια βαρέλια, το οποίο εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πιστεύεται ότι το Αφγανιστάν διαθέτει 2,2 δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος, αξίας περίπου 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 2.700 κιλά χρυσού αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500 εκατομμύρια βαρέλια φυσικού αερίου, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, οι μαχητές κερδίζουν περίπου 460 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, μαρμάρου, χαλκού, ψευδαργύρου, καθώς και τεράστια ποσά από το παγκόσμιο εμπόριο ηρωίνης.
Κοιτάσματα λιθίου
Η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα πιστεύεται ότι διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο, ένα βασικό αλλά σπάνιο συστατικό που απαιτείται για τις μπαταρίες στην παγκόσμια άνθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν παρέμεινε στο έδαφος μετά από αιματοχυσία δεκαετιών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν θα μπορούσαν τώρα να αξιοποιήσουν μια τεράστια περιουσία.
Με τη χώρα τώρα υπό τον έλεγχό τους, οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτόν τον εξαιρετικό πλούτο πουλώντας προσοδοφόρα συμβόλαια σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, η οποία προσβλέπει σε όλο τον ορυκτό πλούτο, δίνοντας ως αντάλλαγμα την ανάπτυξη υποδομών στη χώρα, ένα παράδειγμα που ακολούθησε μαζικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στην Κεντρική Ασία και στις χώρες της Αφρικής (Τζιμπουτί κ.α.) όπου διήσδησε.
Εξοπλισμός δισεκατομμυρίων και ρευστό....
Η κατάρρευση του αφγανικού στρατού και η αναχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, άφησαν πίσω τους εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στους Ταλιμπάν, που ρήμαξαν τις κρυψώνες όπλων.
Πιστεύεται ότι οι μαχητές εξασφάλισαν αμαχητί, όπλα και οχήματα αξίας σχεδόν 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα όπλα ήταν κομμάτι του οπλισμού ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν.
Πλάνα που δημοσίευσαν οι Hindustan Times έδειχναν επίσης μαχητές να καμαρώνουν και να μετρούν σωρούς δολαρίων ΗΠΑ σε μια ακόμη επίδειξη του αυξανόμενου πλούτου της ομάδας.
Παραγωγή οπίου
Εν τω μεταξύ, το Αφγανιστάν παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο και φαίνεται βέβαιο ότι θα παραμείνει στην πρώτη θέση υπό τους Ταλιμπάν.
Ορισμένοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ ανησυχούν ότι η διολίσθηση του Αφγανιστάν στο χάος θα δημιουργήσει τις τέλειες συνθήκες για μια άνθηση της παραγωγής οπίου - η οποία θα μπορούσε να δώσει τεράστια ώθηση στη δύναμη των Ταλιμπάν.
Οι Ταλιμπάν, που κυβέρνησαν το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001, ασχολούνται έχουν αναπτύξει την παραγωγή - μαμούθ και ευρύτατα δίκτυα εμπορίας.
Από την παραγωγή οπίου, τη διακίνηση και τη «φορολόγηση» εργαστηρίων ναρκωτικών έως την επιβολή τελών για αποστολές που κατευθύνονται στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τον Καναδά, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, οι φανατικοί Ταλιμπάν έχουν καρπωθεί εκατομμύρια και δεν πρόκειται να αφήσουν το κέρδος αυτό εκτός.
«Από την αρχή του, το κίνημα των Ταλιμπάν χρηματοδοτήθηκε από το εμπόριο ναρκωτικών και γι'αυτό φρόντισαν να ωθήσουν την παραγωγή του, υποστηρίζει ο δήλωσε ο Δρ Hans-Jacob Schindler διευθυντής στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Εξτρεμισμού .
"Η καλλιέργεια παπαρούνων ήταν επίσης ένα σημαντικό εργαλείο στρατολόγησης καθώς οι διοικητές των Ταλιμπάν κρατούσαν τους Αφγανούς αγρότες παπαρούνας σε συνεχές οικονομικό χρέος προς το κίνημα, απαιτώντας τους να "εξοφλήσουν" το οικονομικό τους χρέος ως μαχητές κατά τη διάρκεια των ετήσιων περιόδων μάχης".
Ίδιο μονοπάτι ή άλλη διαδρομή;
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ισχυρίζονται ότι η μαχητική ομάδα κέρδισε πιθανώς περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2018 και 2019 από τη βιομηχανία ναρκωτικών του Αφγανιστάν.
Και ο αμερικανικός στρατός εκτιμά ότι οι Ταλιμπάν κερδίζουν το 60% του ετήσιου εισοδήματός τους από το εμπόριο.
Το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας παπαρούνας λαμβάνει χώρα σε περιοχές υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν και οι μαχητές διαχειρίζονται ένα εξελιγμένο χρηματοοικονομικό δίκτυο και φορολογικό σύστημα για να πληρώνουν τις ανταρτικές επιχειρήσεις, αναφέρει το BBC.
Ο Δρ Hans-Jacob Schindler, προειδοποίησε ότι οι Ταλιμπάν έχουν τώρα τη δυνατότητα να «αξιοποιήσουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στη χώρα».
«Δεδομένου ότι οι Ταλιμπάν έχουν πλέον αποκτήσει τον έλεγχο του Αφγανιστάν με στρατιωτικά μέσα, θα είναι δική τους ευθύνη όχι μόνο να κυβερνούν με τη βία, αλλά και να κυβερνούν", δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο πρώην συντονιστής της ομάδας παρακολούθησης του ISIL, της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.
«Μένει να δούμε αν δείχνουν ενδιαφέρον για αυτό ή αν το εισόδημά τους συνεχίζει να εκτρέπεται κυρίως για να χρηματοδοτήσουν τη μηχανή μάχης τους και να χρηματοδοτήσουν τον μάλλον πλούσιο τρόπο ζωής των ηγετών τους».
Ηγετικό κενό ή ηγετικό χάος;
Ορισμένοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ ανησυχούν ότι η διολίσθηση του Αφγανιστάν στο χάος θα δημιουργήσει τις τέλειες συνθήκες για μια άνθηση της παραγωγής οπίου - η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί τεράστια ώθηση στη δύναμη των Ταλιμπάν.
Ο Joseph Parkes, αναλυτής ασφάλειας της Ασίας σε κίνδυνο, της Verisk Maplecroft, προειδοποίησε ότι η χαοτική ηγεσία των Ταλιμπάν μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα.
«Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, αλλά η μετάβαση από αντάρτικη ομάδα σε εθνική κυβέρνηση δεν είναι καθόλου απλή», είπε στο CNN.
«Η λειτουργική διακυβέρνηση του νεογέννητου τομέα των ορυκτών βρίσκεται πιθανότατα πολλά χρόνια μακριά.
Και η πρόκληση της εκμετάλλευσης των πόρων σε μια ασταθή χώρα και με μικρή υποδομή εξόρυξης είναι τρομακτική για τους περισσότερους ξένους επενδυτές».
«Η αξιοποίηση αυτού του πλούτου θα απαιτούσε χρόνια υπό ιδανικές συνθήκες», δήλωσε ο Δρ Schindler.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα η... Κίνα που έχει τους πόρους και την διάθεση να βοηθήσει στην γρηγορότερη εκμετάλλευση.
Ο Ashok Swain, καθηγητής έρευνας ειρήνης και συγκρούσεων στο πανεπιστήμιο της Ουψάλας της Σουηδίας, δήλωσε στη Sun Online: «Εάν οι Ταλιμπάν είναι οι ίδιοι παλιοί Ταλιμπάν, τότε ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί.
"Η νίκη των Ταλιμπάν δεν θα είναι μόνο ηθική για άλλες ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, αλλά θα τις ενισχύσει περαιτέρω μέσω όπλων και εμπορίουναρκωτικών".
"Δυστυχώς, η αντίληψη ότι το Αφγανιστάν μετατρέπεται σε οικονομική δύναμη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, είναι πολύ πιθανό να είναι ένα μη ρεαλιστικό σενάριο".
Και πρόσθεσε: «Το εάν ή όχι μέρος του εισοδήματος των Ταλιμπάν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι για να επιτρέψει στην Αλ Κάιντα και τις θυγατρικές της να δημιουργήσουν μια νέα τρομοκρατική υποδομή στο Αφγανιστάν, μένει να το δούμε.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προσεγγίσει τους Ταλιμπάν με ανοιχτά μάτια και να έχει επίγνωση της απειλής που πιθανότατα θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν αυτοί και οι τρομοκράτες εταίροι τους».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών