Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Abiy Ahmed ορκίστηκε σήμερα 4/10 για μία νέα πενταετή θητεία σε ένα ταραγμένο περιβάλλον λόγω των συγκρούσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, που προκαλούν διεθνή ανησυχία.
Το κόμμα του Abiy Ahmed, το κόμμα της Ευημερίας, κατήγαγε συντριπτική νίκη στις εκλογές της 21ης Ιουνίου, σύμφωνα με την κυβέρνησή του.
Όμως οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε ένα τεταμένο πολιτικό και ανθρωπιστικό κλίμα: δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στην επαρχία Τιγκράι και εκατοντάδες χιλιάδες απειλούνται από τον λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Εδώ και καιρό οι μάχες έχουν εξαπλωθεί στις γειτονικές επαρχίες Άφαρ και Αμχάρα, ενώ το Τιγκράι υπόκειται σε έναν ντε φάκτο αποκλεισμό που εμποδίζει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως καταγγέλλει ο ΟΗΕ, εγείροντας φόβους για έναν λιμό αντίστοιχο με αυτόν της δεκαετίας του 1980 στην Αιθιοπία.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ορκωμοσία του Abiy Ahmed θα επηρεάσει την επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF), που κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή της χώρας προτού αναλάβει την εξουσία ο νυν Αιθίοπας πρωθυπουργός.
Το γραφείο του Abiy Ahmed, που κατηγορεί τους αντάρτες ότι ξεκίνησαν τον πόλεμο τον Νοέμβριο του 2020 αφού επιτέθηκαν σε στρατόπεδα του ομοσπονδιακού στρατού, επεσήμανε ότι κάποια μέτρα συμφιλίωσης, όπως να αφαιρεθεί το TPLF από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενδέχεται να ληφθούν μόνο μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Οι σχέσεις του Abiy Ahmed με τη διεθνή κοινότητα επιδεινώθηκαν περαιτέρω την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας ανακοίνωσε την απέλαση επτά αξιωματούχων υπηρεσιών του ΟΗΕ, ανάμεσά τους αυτών της Unicef και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha).
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ A. Guterres δήλωσε «σοκαρισμένος» και ο οργανισμός διαμαρτυρήθηκε επισήμως στην Αιθιοπία για την απόφαση αυτή, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη».
Οι δυτικές χώρες έχουν «απογοητευθεί» από τον Abiy Ahmed, μια αίσθηση που αναμένεται να διαμορφώσει τις σχέσεις της Αιθιοπίας με τις ξένες δυνάμεις και στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, όπως εκτίμησε ο Cameron Handson, μέλος του Africa Center στο Atlantic Council.
Ο Abiy Ahmed έγινε πρωθυπουργός έπειτα από πολλά χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά του κυβερνώντος συνασπισμού, υπό το TPLF, και είχε δεσμευθεί να κυβερνήσει με πιο δημοκρατικό τρόπο την Αιθιοπία και να πραγματοποιήσει τις πιο δημοκρατικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί ποτέ στη χώρα.
Ωστόσο κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως στην Ορόμια, την επαρχία από την οποία κατάγεται ο Άμπιι, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, καταγγέλλοντας τη σύλληψη υποψηφίων τους και τον βανδαλισμό των εκλογικών τους κέντρων.
Εξάλλου δεν πραγματοποιήθηκαν εκλογές στο Τιγκράι, ενώ η ψηφοφορία για 83 έδρες του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω επιμελητειακών προβλημάτων ή ανησυχιών για την ασφάλεια.
Την προηγούμενη εβδομάδα οργανώθηκαν εκλογές για τις 47 από αυτές τις έδρες σε τρεις επαρχίες.
Τα αποτελέσματα αυτών των αναμετρήσεων, που δεν αναμένεται να αλλάξουν την ισορροπία στο κοινοβούλιο, αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν στις 10 Οκτωβρίου το νωρίτερο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών