Ένα ακόμα SOS στέλνει η Κίνα ύστερα από την έκρηξη που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών.
Επιστήμονες υποστηρίζουν πως το στέλεχος που κυκλοφορούσε στο παρελθόν έχει αλλάξει και πως πιθανότατα, έχει καταστεί πιο μολυσματικό για τους ανθρώπους.
Συγκεκριμένα, η Κίνα έχει αναφέρει 21 κρούσματα του στελέχους Η5Ν6 της γρίπης των πτηνών έναντι 5 που είχε αναφέρει την περσινή περίοδο.
Αν και οι αριθμοί αυτοί είναι κατά πολύ χαμηλότεροι από τα εκατοντάδες κρούσματα του στελέχους Η7Ν9 που είχαν καταγραφεί το 2017, οι μολύνσεις θεωρούνται σοβαρές, καθώς οδηγούν σε σοβαρές νοσηλείες και σε θανάτους.
«Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Κίνα προκαλεί ανησυχία.
Είναι ένας ιός υψηλής θνησιμότητας» αναφέρει ο Τhijs Kuiken, καθηγητής Παθολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ.
Τι λέει ο ΠΟΥ
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα αυτά αφορούν επαφές με πουλερικά, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ωστόσο, και ο ΠΟΥ αναφέρθηκε - σε ανακοίνωση του στις 4 Οκτωβρίου – στον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, τονίζοντας ότι απαιτείται επειγόντως περαιτέρω έρευνα προκειμένου να κατανοηθεί ο κίνδυνος για τη μετάδοση των στελεχών αυτών στους ανθρώπους.
Αν και έχουν αναφερθεί κρούσματα του στελέχους Η5Ν6, δεν έχουν καταγραφεί εξάρσεις του εν λόγω στελέχους στην Κίνα από τον Φεβρουάριο του 2020.
Σημειώνεται πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πουλερικών παγκοσμίως, γεγονός που λειτουργεί ως δεξαμενή για τους ιούς της γρίπης.
Προειδοποίηση από τα CDC της Κίνας
Σε μια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας τον περασμένο μήνα, αναφέρεται πως «η αυξανόμενη γενετική ποικιλομορφία και γεωγραφική κατανομή του Η5Ν6 αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη βιομηχανία πουλερικών και την ανθρώπινη υγεία».
Οι ιοί της γρίπης των πτηνών κυκλοφορούν συνεχώς σε οικόσιτα και άγρια πτηνά, αλλά σπάνια μολύνουν τους ανθρώπους.
Ανησυχία
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η εξέλιξη των ιών, οι οποίοι αυξάνονται όσο αυξάνεται ο πληθυσμός των πουλερικών, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες για το ενδεχόμενο οι ιοί αυτοί να μεταλλαχθούν και να μεταδίδονται πιο εύκολα στους ανθρώπους, προκαλώντας έτσι μια νέα πανδημία.
Τα περισσότερα κρούσματα των κρουσμάτων με Η5Ν6 έχουν εντοπιστεί στη νοτιοδυτική επαρχία Sichuan της Κίνας, αν και κρούσματα έχουν αναφερθεί στις επίσης γειτονικές επαρχίες Chongqing, Guangxi όπως και σε Guangdong, Anhui και Hunan.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην πόλη Guilin της επαρχίας Guangxi, όπου και εντοπίστηκαν δύο κρούσματα σε ανθρώπους τον περασμένο Αύγουστο, ανεστάλη το εμπόριο ζωντανών πουλερικών σε 13 αγορές της πόλης ενώ οι αρχές προσανατολίζονταν στην πλήρη κατάργηση του εμπορίου τους.
Νέα παράλλαξη;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον 10 κρούσματα προκλήθηκαν από ιούς γενετικά παρόμοιους με τον Η5Ν8 που προκάλεσε καταστροφές σε πτηνοτροφεία στην Ευρώπη τον περασμένο χειμώνα και που σκότωσε άγρια πτηνά στην Κίνα.
Αυτό σημαίνει πως ο Η5Ν6 μπορεί να είναι μια νέα παράλλαξη του ιού.
«Θα μπορούσε αυτή η παράλλαξη να είναι λίγο πιο μολυσματική στους ανθρώπους ή θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση του ιού σε αυτά τα πουλερικά, με αποτέλεσμα να μολύνονται και περισσότεροι άνθρωποι» τονίζει ο Τhijs Kuiken.
«Η Κίνα εμβολιάζει τα πουλερικά κατά της γρίπης των πτηνών, αλλά μπορεί το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε πέρσι να παρέχει πλέον μερική προστασία απέναντι στους νέους ιούς, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι αποτρέπει μεν μεγάλα ξεσπάσματα, αλλά ότι αφήνει τον ιό να κυκλοφορεί» υποστηρίζει ο Filip Claes, ερευνητής στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών