Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα εξετάζει μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, νομικών και σχεδιαστικών ερωτημάτων».
Ο Panetta υποστήριξε ότι για να είναι επιτυχημένο το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να είναι ευρέως προσβάσιμο και φθηνό στη χρήση του τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εμπόρους.
«Το χρήμα της κεντρικής τράπεζας παρέχει την αξία αναφοράς για όλες τις άλλες μορφές χρήματος στην οικονομία», είπε.
Η ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι μεταξύ των πρώτων κεντρικών τραπεζών προηγμένης οικονομίας που θα εκδώσει ψηφιακή μορφή του νομίσματός της (CBDC), με αξιωματούχους να δείχνουν στα μέσα αυτής της δεκαετίας για πιθανή κυκλοφορία του.
Η τράπεζα διερευνά επί του παρόντος το έργο και δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απόφαση για το αν θα κυκλοφορήσει ένα ψηφιακό ευρώ.
Ενώ ο Panetta προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες να συμβαδίσουν με την ψηφιοποίηση, αναγνώρισε ότι η επιτυχία των ψηφιακών νομισμάτων τους δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
«Οι χρήστες μπορεί να μη διαθέτουν επαρκή κίνητρα για να εκτιμήσουν πλήρως το δημόσιο όφελος που δημιουργείται από τη διαθεσιμότητα ενός CBDC και - δεδομένης της τεράστιας προσφοράς ιδιωτικών ψηφιακών χρημάτων - θα μπορούσαν να έχουν ανεπαρκή ζήτηση γι' αυτό», προειδοποίησε. «Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στον κίνδυνο να μην είναι αρκετά επιτυχημένο».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών