Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το βράδυ της Τρίτης, στην οποία συμμετείχε ο Zaev, λόγω της δύσκολης και περίπλοκης πολιτικής κατάστασης στη χώρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος.
Ο Zoran Zaev, μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές στις 31 Οκτωβρίου είχε γνωστοποιήσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κόμματός του.
Ημέρα της κρίσης η 11η Νοεμβρίου; Πιθανή νέα πρόταση μομφής
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Zaev, η οποία θα εξεταστεί από τη Βουλή, σε συνεδρίαση του Σώματος την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ωστόσο δεν αποκλείεται η ψηφοφορία να μεταφερθεί για το Σάββατο 13 Νοεμβρίου.
Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που το VMRO -DPMNE καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση Zaev, που δεν θα υπογράφεται από τους δύο βουλευτές του αντιαλβανικού ακροαριστερού κόμματος «Levica» (Αριστερά).
Εάν κατατεθεί σήμερα νέα πρόταση, η προηγούμενη αποσύρεται και αναβάλλεται η συνεδρίαση της Πέμπτης για το πρωί του Σαββάτου.
Σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει αύριο στις 11:00 για να λήξει τα μεσάνυχτα.
Ο ηγέτης του δεξιού και εθνικιστικού VMRO-DPMNE Mickoski υποστηρίζει πως διαθέτει επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία - τουλάχιστον 61 βουλευτές – προκειμένου να περάσει η πρόταση μομφής και να ρίξει την κυβέρνηση.
Ωστόσο ένας εκ των βουλευτών του αλβανόφωνου κόμματος άλλαξε στάση.
Αυτό σημαίνει ότι την πρόταση μομφής θα υπερψηφίσουν μόνο 60 βουλευτές από τους 120, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 61 ψήφοι.
Πληροφορίες από τα Σκόπια επίσης κάνουν λόγο για προσέγγιση άλλων πιθανών υποψηφίων για την πρωθυπουργία σε περίπτωση αποχώρησης Zaev.
Υπενθυμίζεται πως ο Zaev είχε διαμηνύσει πως η παραίτηση του δεν συνδεόταν με την πτώση της κυβέρνησης και με την κήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών με τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων DUI και BESA, θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο της για την επόμενη διετία.
Ανατροπή των πολιτικών ισορροπιών
Ωστόσο, η απόφαση του αλβανικού κόμματος BESA (διαθέτει 4 βουλευτές) να εγκαταλείψει το κυβερνητικό στρατόπεδο και να ενώσει τις δυνάμεις του με το VMRO-DPMNE ανέτρεψε τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Μάλιστα αλβανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως πίσω από αυτήν την απόφαση του BESA κρύβεται η Τουρκία και ο πρόεδρος, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος φέρεται να το χρηματοδοτεί, με απώτερο στόχο να μπορεί να έχει λόγο και να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία.
Η κίνηση αυτή του BESA ήταν που ανέτρεψε τα δεδομένα και έφερε τον Mickoski να έχει τον πρώτο λόγο υποστηρίζοντας ότι το VMRO-DPMNE (44 βουλευτές) μαζί με το κόμμα Levica (2 βουλευτές) και τα αλβανικά BESA (4 βουλευτές) και «Συμμαχία για τους Αλβανούς» (12 βουλευτές) έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Εφόσον κατά την ψηφοφορία της πρότασης μομφής δεν υπάρξουν διαρροές της τελευταίας στιγμής (ήδη Αλβανοί βουλευτές υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να συνταχθούν με το αριστερό και αντιαλβανικο κόμμα Levica), ο Mickoski θα είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εφόσον, όπως είπε δημιουργηθούν οι συνθήκες και υπάρξουν εγγυήσεις για μία σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, διαφορετικά υποστήριξε πως η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών