Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του Πενταγώνου διερωτώνται πώς το Πεκίνο ανέπτυξε τεχνολογία που δοκιμάζει τους νόμους της φυσικής
Η δοκιμή υπερηχητικού όπλου από την Κίνα τον Ιούλιο 2021 περιελάμβανε μια τεχνολογική καινοτομία που της επέτρεψε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο ο οποίος προέγγισε τον στόχο του αναπτύσσοντας τουλάχιστον πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου - μια τεχνολογία που καμία χώρα δεν διαθέτει έως σήμερα, επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Finincial Times την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021.
Οι επιστήμονες του Πενταγώνου των ΗΠΑ εξεπλάγησαν από την εφαρμογή της καινοτόμου τεχνολογίας, η οποία επέτρεψε στο υπερηχητικό όχημα ολίσθησης (hypersonic glide vehicle) το οποίο μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, να εκτοξεύσει έναν ξεχωριστό πύραυλο κατά τη διάρκεια της πτήσης πάνω από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα
Τα ερωτήματα των εμπειρογνωμόνων
Οι ειδικοί της Darpa, της ερευνητικής υπηρεσίας του Πενταγώνου, δεν γνωρίζουν πώς η Κίνα ξεπέρασε τους περιορισμούς των νόμων της φυσικής εκτοξεύοντας πυρά για την εφαρμογή αντίμετρων από ένα όχημα που ταξίδευε με υπερηχητικές ταχύτητες,
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν δεδομένα που σχετίζονται με τη κινεζική δοκιμή για να κατανοήσουν πώς η Κίνα κατέκτησε την εν λόγω τεχνολογία.
Μελετούν επίσης τον σκοπό της βολής, καθώς ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το όχημα σε υπερηχητική ταχύτητα χωρίς προφανή στόχο, προτού βυθιστεί στο νερό.
Το Πεκίνο προηγείται
Ορισμένοι ειδικοί του Πενταγώνου πιστεύουν ότι το βλήμα ήταν ένας πύραυλος αέρος-αέρος.
Άλλοι πιστεύουν ότι αποτελεί αντίμετρο για την καταστροφή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, ώστε να μην μπορούν να καταρρίψουν το υπερηχητικό όπλο κατά τη διάρκεια μίας σύγκουσης
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν επίσης υπερηχητικά όπλα εδώ και χρόνια, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η εκτόξευση αντιμέτρων είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Κίνας είναι πολύ πιο προηγμένες είτ
ε από το Κρεμλίνο είτε από το Πεντάγωνο.
Ανησυχία από το Λευκό Οίκο
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά δήλωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τη πυραυλική δοκιμή της 27ης Ιουλίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times τον περασμένο μήνα.
«Αυτή η εξέλιξη αφορά εμάς όπως θα έπρεπε να αφορά όλους όσοι επιδιώκουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και πέρα από αυτήν», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Αυτό βασίζεται επίσης στην ανησυχία μας για πολλές στρατιωτικές δυνατότητες που η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συνεχίζει να επιδιώκει».
Το NSC πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να διατηρούν τις ικανότητες για άμυνα και αποτροπή έναντι μιας σειράς απειλών» από την Κίνα.
Πάνω από το Νότιο Πόλο
Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δημοσιοποιούν όλο και περισσότερο τις ανησυχίες τους για τη δοκιμή του Ιουλίου.
Το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης προωθήθηκε στο διάστημα με έναν πύραυλο που έχει τη δυνατότητα να πετάξει πάνω από το Νότιο Πόλο, θέτοντας το όπλο μακριά από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, τα οποία επικεντρώνονται σε απειλές βαλλιστικών πυραύλων που έρχονται πάνω από τον Βόρειο Πόλο.
Πολλαπλά πλήγματα
Το σύστημα τροχιακού βομβαρδισμού (orbital bombardment system) δίνει στην Κίνα μεγαλύτερη ευχέρεια να πλήξει στόχους στις ΗΠΑ.
Η υπερηχητική δοκιμή έρχεται καθώς η Κίνα επεκτείνει ραγδαία τις πυρηνικές της δυνάμεις, με τρόπο που υποδηλώνει ότι εγκαταλείπει τη στάση της «ελάχιστης αποτροπής» που διατηρεί για δεκαετίες.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν πρόσφατα ότι θα τετραπλασιάσουν τις πυρηνικές κεφαλές τους τουλάχιστον κατά 1.000 αυτή τη δεκαετία.
Δηλώνουν άγνοια
Η κινεζική πρεσβεία δήλωσε ότι «δεν γνώριζε» τη δοκιμή του πυραύλου.
«Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου να κάνουμε κούρσα εξοπλισμών με άλλες χώρες», δήλωσε ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της πρεσβείας.
«Οι ΗΠΑ κατασκεύασαν δικαιολογίες όπως η «απειλή της Κίνας» για να δικαιολογήσουν την επέκταση των όπλων τους και την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων».
Η στιγμή Sputnik…
Ο στρατηγός Mark Milley, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, χαρακτήρισε πρόσφατα τη δοκιμή όπλων κοντά σε μια «στιγμή του Sputnik», μια αναφορά στη Σοβιετική Ένωση που έγινε η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο στο διάστημα το 1957.
Ο Lloyd Austin, υπουργός Άμυνας, αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε την ίδια γλώσσα.
Ωστόσο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο στρατηγός John Hyten εξέφρασε σημαντική ανησυχία.
«Το Sputnik δημιούργησε μια αίσθηση επείγοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Hyten στο CBS News.
«Η δοκιμή στις 27 Ιουλίου δεν δημιούργησε αυτή την αίσθηση του επείγοντος.
Νομίζω όμως ότι μάλλον θα πρέπει να δημιουργήσει μια αίσθηση επείγοντος».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών