Στο επίκεντρο – στο αρνητικό επίκεντρο – έχει βρεθεί η Τουρκία κυρίως λόγω του εκρηκτικού μείγματος πληθωρισμός 20%, επιτοκίων 15% και βίαιης διολίσθησης της τουρκικής λίρας στις 12 λίρες ανά δολάριο και με ιστορικό χαμηλό 13,11 λίρες ανά δολάριο.
Το μείγμα αυτό οδηγεί σε έκρηξη τιμών – φαινόμενο που παρατηρείται και στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα.
Οι αναλύσεις των τελευταίων ημερών για την Τουρκία δεν στηρίζονται στην οικονομική ανάλυση αλλά στην αξιολόγηση της οικονομίας με πολιτικά κριτήρια.
Η Τουρκία καταρρέει, η Τουρκία διαλύεται και άλλα τέτοια αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική.
Ο Erdogan απέναντι στην αντιπολίτευση της αριστεράς δείχνει ακόμη πιο σταθερή αξία.
Την ίδια στιγμή στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης BIST 100 βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών στις 1.812 μονάδες καταγράφοντας ετήσια απόδοση σχεδόν 50%.
Το χρηματιστήριο θα πρέπει να αξιολογηθεί με δύο κριτήρια για τους τούρκους επενδυτές που σίγουρα είναι θετική εξέλιξη και για τους διεθνείς επενδυτές που το κέρδος τους μετριάζεται αισθητά λόγω των συναλλαγματικών ισοτίμων και της κατολίσθησης της λίρας.
Ωστόσο εάν σταθμιστεί η ζημία από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το κέρδος από το χρηματιστήριο, υπερτερεί οριακά το κέρδος από το χρηματιστήριο υπό την αίρεση ότι στις συναλλαγματικές ισοτιμίες κυριαρχεί η αντιστάθμιση κινδύνου.
Ισχυρές πιέσεις στην Τουρκική λίρα
Το νόμισμα της Τουρκίας η λίρα έφτασε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ σε 11 συνεχόμενες συνεδριάσεις, ανεβάζοντας τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο 43%, με πτώση σχεδόν 24% από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
Η λίρα Τουρκίας από το χαμηλό των 13,11 λιρών ανά δολάριο βρίσκεται στις 12 λίρες ανά δολάριο.
Άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών ενισχύθηκαν επίσης καθώς το δολάριο ανέκοψε την ισχυρή του ανοδική κίνηση μετά από ένα ράλι που προήλθε από τα αυξανόμενα στοιχήματα για ταχύτερη σύσφιξη της πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την FED.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) δήλωσε ότι παρατηρεί προβληματικούς σχηματισμούς τιμών στις αγορές συναλλάγματος που είναι «μη ρεαλιστικές και εντελώς αποκομμένες από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη».
Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι εφαρμόζει ένα καθεστώς κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας που είναι ανεξάρτητο από όλα τα επίπεδα συναλλαγματικών ισοτιμιών και μπορεί να παρεμβαίνει μόνο σε υπερβολική αστάθεια.
Η διολίσθηση της λίρας ήταν η μεγαλύτερη από το 2018.
Στην τελευταία συνεδρίαση η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο παρέμβασης κατά 100 μονάδες βάσης στο 15% και έστειλε το μήνυμα ότι θα υπάρξει περισσότερη χαλάρωση πριν από το τέλος 2021.
Η Κεντρική Τράπεζα έχει πλέον μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η αστάθεια στην λίρα θα μετριαστεί – Πλέον είναι πολύ υποτιμημένη η τουρκική λίρα
Η Ιταλική τράπεζα Unicredit τόνισε ότι αναμένουν την εφαρμογή περιορισμών ρευστότητας στην τουρκική λίρα και ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρώτα για να αποτραπεί η υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, «αλλά αυτά τα μέτρα δεν θα λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα και μια αύξηση των επιτοκίων θα είναι απαραίτητη».
Η Goldman Sachs αναθεώρησε επίσης τις προσδοκίες της για μείωση των επιτοκίων.
Μάλιστα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αυξήσει το επιτόκιο παρέμβασης κατά 600 μονάδες βάσης ή 6% από 14% που θα υποχωρήσει το επιτόκιο σε 20% το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF), δήλωσε ότι η τουρκική λίρα είναι επιθετικά υποτιμημένη.
Στα επίπεδα των 12 λιρών ανά δολάριο, η τουρκική λίρα είναι ακραία υποτιμημένη κατά 30% σε σχέση με την εύλογη αξία των 9,50 λιρών ανά δολάριο.
Ο Erdogan συνεχίζει να είναι ο καταλληλότερος για να στηρίξει την τουρκική οικονομία
Η διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Τουρκία έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Για χρόνια, η αντιπολίτευση δοκίμασε όλα τα μέσα για να νικήσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΚ), αλλά απέτυχε.
Τώρα επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα δυναμική με την ίδια ατζέντα.
Η ομάδα των πολιτικών κομμάτων αποτελούμενη από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (IP), ζήτησε πρόσφατα πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος Erdogan και ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το απέκλεισαν.
Είναι «πρωτόγονο» να γίνονται εκλογές κάθε 15 έως 20 μήνες , είπε ο Erdogan.
Χωρίς αμφιβολία, η οικονομία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η αντιπολίτευση μπορεί να κερδίσει ψηφοφόρους στηριζόμενη στην οικονομία.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα της MetroPOLL, «το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα του λαού όταν έρθουν στην εξουσία» μειώνεται από τον Φεβρουάριο 2021.
Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα, όταν η λίρα ήταν 7,40 ανά δολάριο, το ποσοστό όσων έλεγαν ότι «η αντιπολίτευση θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα» ήταν 42%, ενώ τον Οκτώβριο του 2021, όταν το δολάριο ΗΠΑ ήταν περίπου στις 10 λίρες, το ποσοστό υποστήριξης της αντιπολίτευσης υποχώρησε στο 38%.
Ποιος διαχειρίζεται καλύτερα την οικονομία;
Εν τω μεταξύ, το 38% των ατόμων που απάντησαν σε αυτήν την ερώτηση επέλεξαν τον Erdogan.
Ο πλησιέστερος αντίπαλος του προέδρου είναι ο πρόεδρος του CHP Kemal Kılıcdaroglu με 11%.
Καθώς η λίρα διολισθαίνει και ο πληθωρισμός αυξάνεται, η εμπιστοσύνη στον Erdogan θα μειωθεί, αλλά ταυτόχρονα και η αντιπολίτευση χάνει σε στήριξη.
Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για κυβέρνηση και αντιπολίτευση που βρίσκονται στις ίδιες θέσεις εδώ και 20 χρόνια.
Επί της ουσίας οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης δεν θεωρούν ότι η αντιπολίτευση μπορεί να τα πάει καλύτερα από τον Erdogan. Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά δεν είναι χωρίς λόγο.
Από το 1950, όταν η Τουρκία εφάρμοσε ένα πολυκομματικό κοινοβουλευτικό σύστημα, καμία οικονομική διακύμανση δεν άλλαξε τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων υπέρ των πολιτικών σχηματισμών που θεωρούνται «μη εθνικοί».
Το εθνικό στοιχείο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Τουρκία και αυτό το παιχνίδι ξέρει να το παίζει καλά ο Erdogan.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών