Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα σκουπίδια εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ακόμα και στον Τρίτο Κόσμο - Η προσφορά υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση

Στα σκουπίδια εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ακόμα και στον Τρίτο Κόσμο - Η προσφορά υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση
Τα αποθέματα εμβολίων αναμένεται να λήξουν αφού η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση
Σχετικά Άρθρα

Εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό κινδυνεύουν να λήξουν τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς η συνολική ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς μάλιστα σε πολλές χώρες στον Τρίτο Κόσμο, όπου υποτίθενται ότι σημειώνονται σημαντικές ελλείψεις, με την Covid να έχει προκαλέσει τρομακτική έξαρση κρουσμάτων, δόσεις εμβολίων έχουν καταλήξει στοκ και κινδυνεύουν να λήξουν...
Ο Adar Poonawalla, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Serum της Ινδίας, δήλωσε την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου ότι ο δυτικός κόσμος έχει περισσότερα εμβόλια για την Covid-19 από όσα μπορεί να χρησιμοποιήσει, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν κάνουν παραγγελίες.
Η διανομή, οι υποδομές και ο δισταγμός των ανθρώπων αποτελούν κρίσιμους παράγοντες επιβράδυνσης σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς.
«Έχουμε τόσο πολλά εμβόλια που στην Ινδία μπορούμε να εμβολιάζουμε σε μηνιαία βάση.
Η ανησυχία είναι ότι σε έναν ή δύο μήνες, η διάρκεια ζωής των εμβολίων θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα» δήλωσε ο Poonawalla στους Sunday Times του Ηνωμένου Βασιλείου. 
«Είναι ένας συνδυασμός δισταγμού για τα εμβόλια γενικότερα αλλά κυρίως από κράτη π.χ. της Αφρικής, που δείχνουν να μη θέλουν να εμβολιαστούν, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες και υποσχέσεις.
Ίσως κάποια στιγμή ενεργοποιηθούν και εμβολιασθούν».
Υπενθυμίζεται ότι Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κάνει έκκληση προς τα φτωχότερα κράτη να μην παραλείψουν να εμβολιάσουν τους πολίτες τους ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι για τις παραλλαγές ευθύνεται η ανισότητα των εμβολίων.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus τον Αύγουστο του 2021 επεσήμανε ότι από τις 4,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 που έχουν παραδοθεί σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα περίπου το 75% έχουν πάει σε 10 χώρες.
«Ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο για όλες τις χώρες να εμβολιάσουν το 10% του πληθυσμού τους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο ιστότοπος του ΠΟΥ.
Πενήντα έξι χώρες που ουσιαστικά αποκλείστηκαν από την παγκόσμια αγορά εμβολίων δεν μπόρεσαν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο - και οι περισσότερες από αυτές ήταν στην Αφρική.

Χώρες υψηλού εισοδήματος

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος, αντίθετα, έχουν χορηγήσει περίπου 100 δόσεις για κάθε 100 πολίτες, με χώρες όπως η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προγράμματα για ενισχυτικές βολές.
Αλλά ο Poonwalla, του οποίου το εργοστάσιο στο Pune παράγει 280 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για την COVID-19 κάθε μήνα, υποστήριξε ότι, ενώ ο ΠΟΥ και άλλοι κατηγορούν συνήθως την «ανισότητα εμβολίων» για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα αφρικανικά έθνη «αρνούνται να δώσουν παραγγελίες».
«Έχουμε μόλις λάβει παραγγελίες αξίας 20 εκατομμυρίων δόσεων από τα αφρικανικά έθνη. Προχωρούν πολύ αργά, ισχυριζόμενοι ότι περιμένουν δωρεές από τις ΗΠΑ και άλλους λόγους», είπε.
«Έτσι υπάρχει μια μικρή αποσύνδεση».
Προειδοποίησε ότι το ίδιο πρόβλημα μπορεί να παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο με χώρες που αγωνίζονται να μειώσουν το απόθεμά τους.
«Έχει αντιστραφεί εντελώς», σημείωσε.
«Υπάρχει περισσότερη προσφορά, βραχυπρόθεσμα, από αυτή που μπορούν να απορροφήσουν οι χώρες σε μηνιαία βάση.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια χώρα που χρειάζεται περισσότερο εμβόλιο αλλά δεν μπορεί να το κάνει.
Το θέμα είναι να μπορούν να βάλουν αυτά τα τρυπήματα στα όπλα».
Ο καθηγητής Adam Fin, ο οποίος συμμετέχει στη Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Εμβολιασμού της Βρετανίας, είπε ότι ο κόσμος έχει φτάσει «στο σημείο όπου δεν υπάρχει πλέον έλλειψη εμβολίων», αλλά αντίθετα, «απλώς δεν έχουν χορηγηθεί».
«Το να έχεις δόσεις σε μια αποθήκη δεν λύνει κανένα πρόβλημα», είπε στους Sunday Times του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Πρέπει να σκεφτούμε πέρα από την απλή παροχή δόσεων και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς τις δίνουμε πραγματικά σε πληθυσμούς που τις χρειάζονται».
Η είδηση της υπερπροσφοράς έρχεται μετά από μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε στις 19 Αυγούστου έδειξε ότι η ανοσία από τον εμβολιασμό κατά του στελέχους Delta μειώνεται εντός τριών μηνών από τον εμβολιασμό, ενώ δύο δόσεις του εμβολίου παρείχαν τόση προστασία όση «είχε περάσει ο COVID-19 πριν μέσω φυσικής μόλυνσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης