Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας ‘RD' (Restricted Default- Επιλεκτική Χρεοκοπία) από 'C' υποβάθμισε την κατασκευαστική εταιρία China Evergrande Group και τις θυγατρικές της Hengda Real Estate Group και Tianji Holding, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Στις 6 Νοεμβρίου, ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων έπρεπε να καταβάλει πληρωμή ύψους 82,5 εκατ. δολαρίων (73,1 εκατ. ευρώ).
Είχε στη διάθεσή του περίοδο χάριτος ενός μήνα, που έληξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
H Evergrande, προχώρησε σε αθέτηση πληρωμών σε διεθνείς επενδυτές, πληρωμές που αφορούσαν την καταβολή τόκων από ομόλογο που διαπραγματεύεται εκτός Κίνας και οι οποίες είχαν πάρει περίοδο χάριτος 30 ημερών.
Σύμφωνα με το Reuters, η μη καταβολή 82,5 εκατ. δολαρίων σε πληρωμές τόκων που έπρεπε να καταβληθούν τον περασμένο μήνα θα προκαλούσε διασταυρούμενη αθέτηση πληρωμών στα διεθνή ομόλογα της εταιρείας ύψους περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα έθετε τον κατασκευαστή σε κίνδυνο να γίνει ο μεγαλύτερος χρεοκοπημένος της Κίνας – μια πιθανότητα που πλανάται πάνω από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εδώ και μήνες.
Αβεβαιότητα σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Όπως τονίζει η Fitch, η Evergrande ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου τη σύσταση μιας Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων που αποτελείται από τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας, εκπροσώπους κρατικών επιχειρήσεων της Guangzhou, όπως η Guangdong Holdings Limited και η Guangzhou Yuexiu Holdings Limited, καθώς και εκπρόσωποι από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η China Cinda Asset Management Co., Ltd. (A/Stable), για τον μετριασμό και την εξάλειψη των μελλοντικών κινδύνων του ομίλου.
Υπάρχουν περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας σε αυτό το στάδιο.
Τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία
Ο Fitch ορίζει την επιλεκτική χρεοκοπία ως ένδειξη ότι ένας εκδότης χρεογράφων έχει αθετήσει κάποια πληρωμή ή δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε αυτή αλλά δεν έχει ξεκινήσει επίσημες διαδικασίες πτώχευσης και παραμένει σε λειτουργία.
Η Evergrande, που έχει υποχρεώσεις άνω των 300 δισ. δολ. και βρίσκεται στην καρδιά της κρίσης ακινήτων στην Κίνα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να προχωρήσει με αναδιάρθρωση του χρέους της.
Ο όμιλος πασχίζει εδώ και μήνες να τηρήσει τις πληρωμές τόκων και την παράδοση διαμερισμάτων στους αγοραστές.
Η εταιρία Kaisa, 27η με βάση τον κύκλο εργασιών της αλλά από τις πλέον υπερχρεωμένες στην Κίνα, επίσης αθέτησε μια πληρωμή.
Ο όμιλος, με 17.000 εργαζομένους, είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι κινδύνευε με αθέτηση πληρωμών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών