Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (ΕΚΤ): Πληθωρισμός 3,2% το 2022 και 2% το 2023 - Γιατί δεν θα υπάρξει κρίση χρέους

Lane (ΕΚΤ): Πληθωρισμός 3,2% το 2022 και 2% το 2023 - Γιατί δεν θα υπάρξει κρίση χρέους
Είμαστε ξεκάθαροι: αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα είναι περίπου 3,2% στη ζώνη του ευρώ και στη συνέχεια κάτω από 2% το 2023 και το 2024», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane

Πληθωρισμό 3,2% το 2022 και 2% το 2023 αναμένει συμφωνα με όσα δήλωσε στη λιθουανική εφημερίδα Verslo žinios ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane, απαντώντας ταυτόχρονα στο ερώτημα «Γιατί δεν θα υπάρξει κρίση χρέους».
Ειδικότερα, όπως είπε, βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι από την παραλλαγή Omicron.
Αλλά νομίζω ότι είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο αντίκτυπος της θα διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες.
Υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι υπάρχει λιγότερη ανησυχία για την Omicron από ό,τι είχαμε τον Δεκέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Philip Lane είπε: «Θα πρέπει να σκεφτούμε αυτά τα χρόνια της πανδημίας, το 2020, το 2021 και το 2022, ως μέρος ενός κύκλου πανδημίας.
Το πρώτο έτος 2020, ο πληθωρισμός ήταν σχετικά χαμηλός.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ο πληθωρισμός αποδείχθηκε αρκετά υψηλός.
Καθώς εξετάζουμε το τρέχον έτος, το 2022, πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός στην αρχή του τρέχοντος έτους, αλλά θα μειωθεί προς το τέλος του έτους.
Είμαστε ξεκάθαροι: αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός -σε γενικούς όρους για φέτος- θα είναι περίπου 3,2% στη ζώνη του ευρώ και στη συνέχεια κάτω από 2% το 2023 και το 2024».

Νομισματική πολιτική

Στην ερώτηση «Ποιες προσαρμογές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αναμένετε ενόψει της αύξησης των τιμών των ενεργειακών αγαθών και υπηρεσιών εάν η άνοδος είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις σας;», ο Philip Lane απάντησε «Νομίζω ότι είμαστε πάντα ξεκάθαροι, καθοδηγούμαστε από τις προθέσεις μας να επιτύχουμε ένα ποσοστό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα.
Επομένως, θα προσαρμόσουμε όλες τις πολιτικές μας - είτε πρόκειται για αγορές περιουσιακών στοιχείων, το στοχευμένο πρόγραμμα δανεισμού, τα επιτόκιά μας - για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο».
Για την πρόκληση πιθανής κρίσης χρέους, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ είπε: «Επιτρέψτε μου να κάνω δύο σημαντικές παρατηρήσεις:
Πρώτον, στην προηγούμενη κρίση χρέους υπήρχε ένας σημαντικός συνδυασμός υψηλού ιδιωτικού και δημόσιου χρέους.
Αυτό τώρα δεν συμβαίνει, τα νοικοκυριά έχουν σημαντικές αποταμιεύσεις.
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστούν το χρέος, επειδή έχουν αυξήσει τις κεφαλαιακές τους θέσεις.
Δεύτερον, πιστεύουμε ότι το επίπεδο τάσης των επιτοκίων είναι χαμηλότερο σήμερα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια.
Έτσι, όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, είναι από πολύ χαμηλό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης