Ο πρόεδρος της Ελβετίας Ignazio Cassis θέλει να ''ξεπαγώσει'' τους δεσμούς της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκοντας μια νέα δέσμη διμερών συμφωνιών και πιστεύει ότι η χώρα του πρέπει να έρθει πιο κοντά στο μπλοκ, δήλωσε στην εφημερίδα SonntagsZeitung.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι πολυετείς συνομιλίες για τη στενότερη σύνδεση της Ελβετίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ κατέρρευσαν τον περασμένο Μάιο, όταν η ελβετική κυβέρνηση εγκατέλειψε ένα προσχέδιο του 2018 για την εδραίωση στενότερων δεσμών με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.
Οι Βρυξέλλες πίεζαν εδώ και μια δεκαετία για μια συνθήκη που θα τοποθετούνταν στην κορυφή ενός συνονθυλεύματος διμερών συμφωνιών που θα έκανε τους Ελβετούς να υιοθετήσουν σταδιακά αλλαγές με βάση τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.
Θα παρείχε επίσης έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης των διαφορών.
Ο Cassis, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η ελβετική κυβέρνηση εργάζεται τώρα για νέες συνομιλίες με την ΕΕ.
"Στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, βρισκόμαστε επί του παρόντος στη διαδικασία καθορισμού του πλαισίου για ένα πιθανό πακέτο ή μια ατζέντα για συνομιλίες", δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα.
Ο Cassis ανέφερε τον ηλεκτρισμό και την ενέργεια ως πιθανά θέματα για συμφωνίες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές "δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της υγείας, της έρευνας, των μέσων ενημέρωσης ή του πολιτισμού, μέσω των οποίων μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις".
Οι οικονομικές σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας διέπονται πλέον από περισσότερες από 100 διμερείς συμφωνίες που χρονολογούνται από το 1972.
Οι συμφωνίες αυτές παραμένουν σε ισχύ, αλλά θα διαβρωθούν, απειλώντας με την πάροδο του χρόνου να διαταράξουν ή ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο την de facto συμμετοχή της Ελβετίας στην κοινή αγορά της ΕΕ, την οποία -σε αντίθεση με τη Βρετανία που προχώρησε σε μια απότομη έξοδο από το μπλοκ- η Βέρνη επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει.
Ο Cassis, από το φιλοεπιχειρηματικό κόμμα των Φιλελευθέρων, ήλπιζε ότι μια νέα δέσμη διμερών συμφωνιών θα μπορούσε να επιλύσει ζητήματα σχετικά με την επίλυση των διαφορών και να επιτύχει συμβιβασμό όσον αφορά την προστασία των μισθών.
Πρόσθεσε ότι σε έναν τριπολικό κόσμο Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας-Κίνας και ΕΕ, "η πίεση στην Ελβετία να καλλιεργήσει βαθύτερες σχέσεις με την Ευρώπη θα αυξηθεί.
Διότι η ΕΕ είναι πιο κοντά μας οικονομικά, ιδεολογικά και κοινωνικά".
www.bankingnews.gr
Η Ελβετία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι Βρυξέλλες πίεζαν εδώ και μια δεκαετία για μια συνθήκη που θα τοποθετούνταν στην κορυφή ενός συνονθυλεύματος διμερών συμφωνιών που θα έκανε τους Ελβετούς να υιοθετήσουν σταδιακά αλλαγές με βάση τους κανόνες της ενιαίας αγοράς - Θα παρείχε επίσης έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης των διαφορών
Σχόλια αναγνωστών